Virknålar

Picture 106

Virknålar (crochet hook) finns i flera olika storlekar. Vilken storlek du ska ha beror på vilket garn du valt och vad du ska virka. Vill du ha täta maskor, eller ska det vara glest mellan dem? Testa dig fram med olika krokstorlekar.

För att virka behövs bara en virknål och ett garn. Virknålen finns i olika material, men är kanske vanligast förekommande i metall. Nålen består av en pinne, där översta änden är formad som en krok. Det är bara denna änden som används för att trä garnet genom maskorna. Virknålen skiljer sig därmed från stickor, som håller en större mängd maskor på samma gång.

När du virkar skapar du en maska, och virkar klart den, innan du skapar nästa maska. Du arbetar således med enbart en maska i taget, vilket gör att virkning är något enklare än stickning. Det kan däremot vara svårare på så sätt att du måste veta var du ska göra nästa maska, vilket innebär att du också måste veta hur de färdiga maskorna ser ut.

Virknålen kan självklart användas även för krokning (tunisisk virkning). Vill du kroka större stycken finns det även kroknålar att köpa. Dessa ser ut som virknålar men med längre skaft för att få plats med fler maskor. För många krokprojekt räcker virknålen gott nog, så du behöver inte köpa ett nytt verktyg om du bara vill prova.

Lär dig att virka här, och hur du krokar här.

2 Responses to Virknålar

  1. Therese says:

    På många garn står det bara vilken storlek på stickor som rekommenderas. Har hört att man inte tar samma storlek på virknålar utan använder större eller mindre. Vad är rätt?

    • Linda says:

      Det beror helt på vilket resultat du vill ha. Gör en provlapp med samma storlek som anges på garnet. Blir du nöjd, så kör på det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *