Virkfasthet

Virkfasthet är viktigt att räkna ut när du ska virka något som ska ha en specifik storlek. Vanligtvis gäller detta alltså kläder, men det kan också vara bra att känna till virkfastheten även vid andra virkprojekt.

För att ta reda på virkfastheten måste du först virka en provlapp med det garn och den virknål du planerat att använda. Virka den tillräckligt stor för att kunna mäta ut 10×10 cm.

När du tar reda på din virkfasthet är det viktigt att tänka på att använda sig av ett tvättat och blockat stycke om det är så det färdiga projektet ska användas. Om det aldrig ska tvättas duger det bra att inte heller tvätta provlappen.

Tänk också på att den virkfasthet du får fram beror på vilket garn du använder, vilken virknål, och hur hårt du håller garnet när du virkar just den provlappen. Nästa gång du virkar med samma garn och samma nål kan virkfastheten därför variera något.

 

Att räkna ut virkfastheten

IMG_0576

Börja med att virka en provlapp. När den är klar behöver du några knappnålar och en linjal. Penna och papper är också bra att ha. Tvätta och blocka lappen om ditt projekt kräver det. Lägg sedan provlappen på en plan yta och mät upp 10 cm på höjden, och 10 cm på bredden. Markera med knappnålar.

IMG_0578

Gör gärna en provlapp som är något större än 10×10 cm så blir det enklare att räkna. När du har gjort de markeringar som du behöver göra är det dags att räkna ut hur många varv du virkat på 10 cm. Titta närmare på din provlapp. Den ser lite randig ut. Varje rand består av två varv av maskor. Räkna därför antalet ränder och multiplicera med två. I mitt fall fick jag 24 varv på 10 cm, och jag har virkat med ett relativt tunt garn och virknål nr 3,5.

Räkna därefter antalet maskor på bredden. De ser ut som små stolpar, och varje stolpe är en maska. I mitt fall har jag 22 maskor på 10 cm i bredd. Detta är det viktigaste måttet i din virkfasthet eftersom det är svårare att påverka bredden i efterhand.

När du sedan räknat ut din virkfasthet kan du ta reda på hur många maskor du behöver lägga upp för ditt projekt.

Det kan också vara värt att fundera på hur det färdiga arbetet ska se ut. Ska ditt arbete blockas till exempel? Då kan det vara en bra idé att även blocka din provlapp innan du räknar ut virkfastheten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *