Virka runt

Att virka runt är ett vanligt sätt att virka, och det är väldigt enkelt när man förstår mönstret i ökningarna. Här ska jag förklara hur denna ökning går till, och lära dig att virka en vanlig enkel rundel. Rundeln kan du använda som grytlapp eller underlägg, som botten till en korg eller som början på en mössa eller påse. Du bestämmer själv hur många varv med ökningar du behöver göra för ditt projekt.

IMG_0449

Du kan använda dig av vilken typ av maskor du vill, men för enkelhetens skull ska jag visa hur du kan virka en rundel med fastmaskor (fm). Börja med att virka fem luftmaskor (lm) som du sätter ihop till en ring med hjälp av en smygmaska (sm). Du kan självklart variera antalet luftmaskor i ringen och på så sätt variera storleken på din rundel. Ju fler luftmaskor du gör desto större hål kommer också att bildas i mitten. Det kan framför allt vara önskvärt med stora hål i spetsmönster.

IMG_0438

Virka därefter dubbelt så många fastmaskor genom luftmaskringen, det vill säga tio fastmaskor i vårt fall. För alltså virknålen genom ringen för att hämta ditt garn, och inte genom varje individuell luftmaska. Detta för att ge ett stadigare och snyggare resultat, och för att underlätta lite för dig som virkare. Avsluta med en smygmaska i den första fastmaskan för att sluta ringen.

IMG_0439

IMG_0440

På nästa varv ska du virka två fastmaskor i varje fastmaska (2 fm i varje fm) på föregående varv. När du gjort det kommer du att ha 20 maskor. Avsluta varje varv med en smygmaska i den första fastmaskan.

IMG_0441

På nästa varv virkar du enligt följande mönster: *1 fm, 2 fm i nästa, upprepa från * och avsluta med 1 sm.

Det vill säga, i varannan maska ska du virka en fastmaska, och i varannan ska du virka två fastmaskor hela varvet ut och avsluta med en smygmaska. Detta ger totalt 30 maskor.

På nästa varv virkar du *1 fm i vardera två fm, 2 fm i nästa fm, upprepa från * och avsluta med 1 sm.

Det vill säga, du virka två fastmaskor separat, och därefter virkar du två fastmaskor i samma maska. Enligt detta mönster fortsätter du att öka tills du har nått den storlek på rundeln som du vill ha. På nästa varv virkar du alltså först tre fastmaskor och ökar sedan genom att virka två stycken fastmaskor i samma maska. På varvet efter det är det fyra fm + ökning, på varvet därefter 5 fm + ökning och så vidare.

 

Var börjar nästa varv?

Det finns framför allt tre sätt att hålla koll på var nästa varv börjar:

1. Genom att räkna maskorna medan du virkar dem, till exempel 1, 2, 3, 1, 2, 3, 1, 2, 3…

2. Genom att använda sig av en maskmarkör i den första maskan på varvet.

3. Genom att jämföra höjden på de två varven. Virkar du med stolpar kommer det vara betydligt tydligare var ett varv börjar än om du virkar med fastmaskor, men skillnaden mellan varven är ändå tydlig om du är uppmärksam.

IMG_0448

IMG_0452

 

Ok, jag har en rundel. Sen då?

Antingen är du nu klar med ditt projekt, eller så vill du använda rundeln som bas för någonting annat. Om du slutar att öka helt och virkar på så kommer du att få en cylinderform. Detta kan till exempel passa om du vill virka en korg eller en påse/väska. Vill du virka en mössa behöver du i stället anpassa dina ökningar efter formen på ett huvud, och det kan vara bra att ha ett specifikt mönster till det. Här har jag valt att börja virka en påse med halvstolpar och luftmaskor emellan:

IMG_0528

IMG_0531

Kanske vill du virka något större projekt? Läs här om hur du förstår virkmönster.

9 Responses to Virka runt

 1. minka says:

  hur gör du/man för att räkna ut storleken på en blus ex ?

  • Linda says:

   Du behöver jämföra dina egna mått/stl med virkfastheten. Gör en provlapp och räkna ut hur många maskor som får plats på 10×10 cm, och räkna sedan ut hur många maskor du behöver för att täcka dina mått.

 2. Nina says:

  Hej!

  Fin beskrivning! Gäller samma princip om en virkar med halvstolpar och stolpar etc? Att man gör t ex 3 stolpar i vardera 3 maskor sen gör två stolpar i en och samma maska?

  /Nina

  • Linda says:

   Hej, tack. Jag skulle rent spontant säga att det gäller även då. Kan lägga upp ett avsnitt om det i framtiden. Tack för en bra fråga!

 3. Anette says:

  HEJ!
  Tack för att du på ett enkelt sätt visatt hur man önskar när man ska virka något Runt!
  Jag tänkte göra ett eget mönster på en Mandala duk, får se om jag klarar det, har aldrig gjort mönster Förut! En rolig Grej!
  Tack Hälsning Anette

 4. Helena Hedman says:

  Hej!

  Hoppas du kan hjälpa mig – när jag virkar runt tex en mössa eller halskrage/värmare flyttar sig ”sömmen”/början deagonalt. Jag har prövat allt jag kan komma på och lyckas inte få till en rak linje. Vad gör jag för fel? Hur får jag till det?

  Jättetacksam för hjälp!

  Go’ fortsättning på det nya året!

  Helena

  • Linda says:

   Hej, jag har totalt missat den här kommentaren. Skyller på mammaledighet och att det hunnit försvinna i mailflödet mellan blöjbytena. Har tyvärr inget svar på din fråga känner jag. Ett sätt att få det helt rakt är ju att sticka fram och tillbaka, och sedan sy ihop. Hoppas du hittade en lösning i alla fall. Förlåt för sent svar :(

 5. Hanna says:

  Hej!
  Vilket garn är du har använt till de översta bilderna för ”Virka runt”? Det är supersnyggt varierande mellan grå och naturvit.
  Tack på förhand!

  Hälsningar
  Hanna

  • Linda says:

   Hej, Hanna
   Tyvärr vet jag inte vad det är för garn. Det är ett nystan som legat i restgarnslådan länge och som aldrig riktigt kommit till användning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *