Virka mormorsrutor

Mormorsrutan är en liten virkad ruta som går mycket snabbt att virka. Den klassiska formen är baserad på tre varv i olika färger, och som virkas till en kvadratisk ruta, men det finns självklart variationer. Framför allt skulle du kunna virka varje ruta med fler varv, för att få en större ruta.

Mormorsrutor kan användas till olika saker. Det självklara valet kanske är lapptäcket, men även kläder går att göra med hjälp av mormorsrutor. Använd den som underlägg till glas, eller sy ihop till en väska. Som vanligt är det fantasin som sätter gränserna.

Mormorsrutan är ett perfekt litet restgarnsprojekt då det inte går år särskilt mycket garn till denna virkade lilla ruta. Självklart kan du också köpa nya garner för att vara säker på att dina rutor matchar varandra. Vid ditt garnval bör du tänka på att använda garn av samma storlek, om du vill kunna sy ihop lika stora rutor vid ett senare tillfälle.

Här nedan visar jag steg för steg hur du virkar en mormorsruta.

 

Första varvet

Picture 393

Picture 394

Börja med att virka 6 stycken luftmaskor och sätt ihop dem i en ring med hjälp av en smygmaska. Den här ringen använder du nu som uppläggningsbas för ditt första varv. Detta innebär att du inte ska virka genom maskorna i ringen, utan använder ringen som en maska. För varje ny stolpe du gör på det första varvet ska du alltså genom ringen med virknålen och hämta nytt garn. Detta är dels lättare för dig som virkare, och dels både snyggare och stabilare.

Virka nu tre nya luftmaskor. Dessa blir din första stolpe i en stolpgrupp om tre. Du ska alltså virka två stolpar till utöver luftmaskstolpen.

Picture 396

Picture 397

Du har nu skapat din första stolpgrupp i rutan. Nu ska du virka en-tre nya luftmaskor. Dessa ska du använda för att bilda ett hål i rutan, och det är också i dessa luftmaskor som nästa varv sedan ska virkas.

Picture 398

Virka tre nya stolpar efter att du virkat de en-tre luftmaskorna. Luftmaskorna formar något som kallas för luftmaskbåge, vilket också är ett av fyra hörn i rutan. Virka nu nya luftmaskor, tre nya stolpar, och fortsätt så tills du kommit varvet runt och har fyra stolp-par och fyra luftmaskbågar. (Det går att virka hörnet med bara en luftmaska också om man vill, allt efter eget tycke och smak).

Picture 399

Picture 400

Picture 401

De sista luftmaskorna fäster du med hjälp av en smygmaska i den första stolpen som du gjorde. Detta gör du enklast genom att föra ner virknålen mellan den första och den andra stolpen för att hämta nytt garn till smygmaskan. Nålen i bilden ovan visar tydligt var.
Picture 406

För att kunna virka nästa varv i mormorsrutan måste du använda dig av smygmaskor för att ta dig till den första luftmaskbågen. Nålen i bild visar var det första varvet har sitt slut, och jag har smygmaskat mig fram till början på varv nummer två. Innan du fortsätter med nästa varv är det dags att klippa av tråden och ta fram en ny färg att arbeta med.

 

Andra varvet

Picture 408

Picture 409

Gör precis som tidigare. Börja din första stolpgrupp med tre luftmaskor och virka sedan ytterligare två stolpar genom den första luftmaskbågen. Virka nu tre luftmaskor (eller det antal du valt att jobba med), och gör sedan tre nya stolpar i samma luftmaskbåge som tidigare. Detta skapar ett tydligt hörn i rutan.

Picture 410

Virka luftmaskor och upprepa tre stolpar, luftmaskor, tre stolpar i nästa luftmaskbåge. Fortsätt på samma sätt varvet ut. Avsluta med en smygmaska i den första stolpen, och gör smygmaskor fram till den första luftmaskbågen där du ska påbörja ditt tredje varv med en tredje färg.

Picture 411

   Picture 414

 

Tredje varvet

Det tredje varvet gör du precis som varv nummer två, med tre stolpar, luftmaskor, tre stolpar i varje hörn av rutan.

Picture 415

   Picture 418

På långsidorna gör du luftmaskor över stolpgrupperna, och landar i varje luftmaskbåge där du virkar tre stolpar. Du virkar bara en stolpgrupp eftersom du inte vill ha ett hörn här.

Picture 420

När du är klar med mormorsrutan ser den ut så här. Som du ser kommer du ha en del trådar att fästa, och dessutom en del blockningsarbete att göra innan du sedan syr ihop ruta efter ruta till ditt projekt.

Garnändarna syr du in i tyget, och blockar gör du kanske enklast med hjälp av ett strykjärn eftersom rutorna är så små. Tänk bara på att du vill ha alla rutor lika stora, så att du inte spänner ut vissa rutor mer och andra mindre när du blockar.

Picture 421

Nu behöver du bara virka fler rutor tills du har det antal rutor som ditt projekt kräver. Eller fortsätt med fler varv på samma ruta…

Här är en bebisfilt som jag virkat med mormorsrutor. Jag gjorde bara en luftmaska emellan varje stolpgrupp eftersom jag tycker att det blir finare så. Sedan virkade jag ihop rutorna i ett mönster som jag bestämt redan från början.

Du kan anpassa din mormorsruta på olika sätt. Vill du göra den större kanske dubbelstolpar kan vara intressant att testa. Vill du göra den mindre kan du testa halvstolpar. Här är en bloggare som virkar mormorsrutor i miniatyr. Riktigt häftigt tycker jag!

12 Responses to Virka mormorsrutor

 1. Karin says:

  Tack för en bra beskrivning!
  Fattar dock fortfarande inte hur det blir så snyggt (för alla utom mig) med sm i början på ett nytt varv!?! För mig ser det bara ut som att jag har en dubbelt fet slinga :-( riktigt fult….
  Men jag fortsätter virka och repa upp 😮

 2. ami says:

  hur många rutor går de till ett sängöverkast till 120 säng

  • Linda says:

   Det beror helt på hur stora rutor du gör. Men om varje ruta är 10×10 cm och du vill ha 20 cm hängande på varje sida så blir överkastet 240×160 cm stort, dvs 16×24 rutor. Dvs 384 st.

 3. Pingback: Musikhjälpenfilten 2016 – häng på och bidra med mormorsrutor! – Stickkontakt

 4. Pingback: Bebisar och filtar | MyDesign hantverksskola

 5. maud jonsson says:

  Tack äntligen en bra instruktion, Toppen info
  Maud

 6. Pingback: Veronicas altanchock - nej, altanprydnad! - Creative Cia Creative Cia

 7. Eva-Karin Schönbeck says:

  Tusen tack – äntligen fattar jag!

 8. Ida says:

  Tack för en jättebra beskrivning, superbra med steg för steg-bilder för en nybörjare som mig!

 9. Pingback: Restgarner - Creative Cia Creative Cia

 10. Saragunmarie says:

  Tack för en riktigt bra beskrivning! Jag önskar bara en mer utförlig beskrivning på stolpar. Jag tvingades leta på andra sidor för att komma underfund med hur man gör såna. Annars superbra för en nybörjare som mig! :)

  Om du är nyfiken så kan du se mina första mormorsrutor här:
  http://saragunmarie.blogg.se/2014/november/de-forsta-mormorsrutorna.html

  • Linda says:

   Tack för din feedback. Du har alldeles rätt i att det behöver förtydligas. Det får bli mitt julprojekt :-)
   Dina mormorsrutor blev jättefina! Älskar garnvalet och färgerna :-). Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *