Vad behöver du?

När du ska sticka och virka finns det inte mycket som du behöver ha till en början. Det räcker riktigt bra med de två absolut grundläggande sakerna – ett par stickor/virknål och ett nystan garn.

Du kan välja mellan olika material, både vad gäller dina verktyg och det garn du använder. Stickor och virknålar finns i trä, plast och metall i huvudsak, samt i olika utformningar (till exempel strumpstickor, rundstickor), och garn delas upp i djurfiber (ull, silke), växtfiber (lin, bomull) och syntetiska fiber (polyester, akryl, nylon). Vanligt förekommande är att olika fiber blandas.

När du lärt dig grunderna, och allt mer rör dig mot de avancerade fälten, kan mängden saker som du behöver öka. Dels för att du vill ha små nätta ”verktyg” som underlättar för dig i ditt handarbete, och dels för att du vill piffa upp ditt projekt. Saker som hamnar i kategorin ”bra att ha” är varvräknare, mätstickor, flätstickor, måttband, knappnålar, synålar, maskmarkörer, dekorativa material (pärlor etc), och mycket mer.

 

wpid-IMG1017.jpg

Maskmarkör, virkad blomma

wpid-IMG877.jpg

Mätsticka att kontrollera stickstorlek med

 

STICKOR

Som nybörjare behöver du inga avancerade saker när du stickar, utan det räcker bra med ett par stickor i lagom storlek och lite garn. Efterhand kommer du upptäcka vilka verktyg du behöver och vilka du vill ha.

Vanliga stickor   

Den ”vanliga” stickan är oftast ca 35 cm lång, är spetsig i ena änden, och har någon form av stopp i andra änden. Detta för att maskorna inte ska åka av. Detta är vanligtvis den sticka som man börjar sticka på, medan strumpstickor och rundstickor tenderar att ta deras plats när man blir en mer erfaren stickare.

Dessa stickor, liksom alla andra varianter, finns i en rad olika storlekar, de minsta jag sett är 2 mm, och de största 20 mm, men det finns säkert i andra storlekar också. De på bilden ovan är 3½ respektive 8 mm, och är gjorda av metall respektive trä. Det finns även stickor i plast, bambu mm. Du väljer själv vilket material du föredrar att arbeta med, men ju tjockare stickorna blir desto mer skiljer de sig även i pris mellan olika material. Ju tjockare stickorna blir desto troligare är det därför att de är tillverkade i plast.

Om du köper stickor i andra länder eller via internet från andra länder, är det viktigt att du känner till att storleken på stickor mäts på ett annat sätt utomlands. En omvandlingstabell är användbar i dessa sammanhang, och finns lättillgängligt på internet.

 

Strumpstickor

 Strumpstickor köps i förpackningar om fem stickor. De brukar vara ca 20 cm långa, och är spetsiga i båda ändarna. Som du ser på bilden nedan kostar de ca 40-50 kronor per förpackning.

Strumpstickor använder du till att sticka runt. Det kan vara antingen små dukar, eller tubformade saker som strumpor eller ärmar. För att sticka runt behöver du vanligtvis använda alla fem stickorna. När du stickar med strumpstickor sitter tre eller fyra av stickorna alltid i arbetet, beroende på om du valt att jobba med fyra eller fem stickor, och maskorna är jämnt fördelade över dessa stickor. Den fjärde/femte stickan använder du till att sticka med. Även om man behöver upp till fem stickor när man stickar runt arbetar man aldrig med mer än två stickor i taget. Rundstickning är därför detsamma som att sticka vanligt, men där det finns vilande stickor i arbetet. Du kan, om du vill, även använda strumpstickor som vanliga stickor, då två i taget, till att sticka mindre saker. Detta är ofta mycket behändigare än att använda långa stickor med stopp i ena änden. Var dock försiktig, har du för många maskor på strumpstickor kan de lätt glida av i båda ändarna.

 

Rundstickor

När du förstått mekaniken bakom strumpstickorna kommer rundstickan upplevas underbar, och du glömmer bort de vanliga stickorna väääldigt fort. Ska du sticka större saker, till exempel vissa tröjor, filtar, och sjalar, är rundstickan ett mer eller mindre nödvändigt verktyg.

Rundstickan består av två stickor som sitter fast i varandra med hjälp av en vajer av något slag. De finns i olika längd, och de på bilden ovan är 40 och 80 cm långa. Vilken längd du ska ha beror på vad du ska sticka för något. De större måtten kan framför allt vara bra till filtar och kläder som stickas i hela stycken, medan mindre mått fungerar bra för till exempel mössor. Ska du sticka mindre saker än mössor rekommenderas strumpstickor, även om det går att göra detta även på rundstickor. Är du osäker på vilket mått du behöver kan du alltid fråga om råd i din garnbutik. De har erfarenhet och har bra koll på vad du behöver.

Rundstickan kommer i många olika kvaliteter, och jag rekommenderar att INTE köpa de billigaste varianterna. Detta beror på att vajern kan vara riktigt jobbig att hantera på dessa, och det finns en risk att projektet aldrig blir klart om man har en motstridig vajer. De finns också i riktiga lyxvarianter där man köper en box med lösa vajrar i olika längd och får stickor i alla olika storlekar som sedan går att skruva på när de ska användas.

Ett tips för jobbiga vajrar är att doppa ner dem i varmt vatten, då de blir lite mer medgörliga då. Men ett bättre tips är ändå att satsa på kvalitet från början.

Rundstickan har många fördelar. Jag ska ta upp några stycken, men jag är säker på att du med tiden finner fler. 

1. Om du stickar något tubformat behöver du enbart sticka räta maskor vid slätstickning. Detta är inte bara enklare, utan det ger ett jämnare resultat. Många tröjor går att sticka på rundstickor, och du slipper då även sömmar. Var noga med mönstret om du själv väljer att sticka en tvådelad tröja på rundstickor.

2. Ska du sticka något stort får väldigt många maskor plats.  

3. Du vet vart du har båda stickorna, då den ena aldrig kan försvinna utan den andra.

4. De känns smidigare att sticka med, då själva stickan är ganska kort. Du behöver alltså inte vara rädd för att slå till någon/något med stickorna, eller för den delen för att trassla in garnet i dem.

5. Det är enkelt och säkert att spara och lägga undan arbetet. Dra ner maskorna till vajern bara, och knyt fast stickorna, så smiter ingenting iväg. Ett gummiband är toppen att binda samman stickorna med.

Viktigt! När du använder rundstickor är det väldigt bra att ha en maskmarkör i början på varvet. Annars är det omöjligt att veta var ett varv slutar och nästa börjar. Du kan skapa maskmarkörer av vad som helst egentligen. Jag tycker att det fungerar bra att ta en bit garn i en annan färg och hänga den mellan första och sista maskan på varv. Det finns också maskmarkörer att köpa. Särskilt den sorten som man kan kroka fast i maskan är att rekommendera i så fall.

Flätstickor

Flätstickan är en hjälpsticka som används vid flätstickning. Jag köpte mina i en förpackning om två stycken, som är i två olika storlekar. Denna sticka är inte nödvändig, då det går att flytta maskorna på andra sätt, men dock ett mycket bra hjälpmedel som jag rekommenderar om du vill sticka mycket flätor.

Den kan också användas om du behöver spara några maskor till senare, men det finns risk att de ramlar av medan du arbetar med stycket. Använd hellre andra metoder att spara maskor, framför allt om de ska sparas under lång tid. Säkerhetsnålen är då ett perfekt verktyg att ha hemma.

Hjälpstickan är som en böjd strumpsticka där båda ändarna är öppna. Detta underlättar flyttandet av maskor, samtidigt som risken att tappa maskorna ökar betydligt. Efterhand kommer du att lära dig hantera denna sticka på ett bra sätt, men var beredd på att den till en början kan upplevas som jobbig att ha att göra med.

Kom ihåg att flätor kan dra ihop ditt arbete så att det blir mindre än du tänkt dig. Sticka gärna en provlapp innan du fortsätter med något större.

 

VIRKNÅLAR

Picture 106

Virknålar (crochet hook) finns i flera olika storlekar. Vilken storlek du ska ha beror på vilket garn du valt och vad du ska virka. Vill du ha täta maskor, eller ska det vara glest mellan dem? Testa dig fram med olika storlekar.

För att virka behövs bara en virknål och ett garn. Virknålen finns i olika material, men är kanske vanligast förekommande i metall. Nålen består av en pinne, där översta änden är formad som en krok. Det är bara denna änden som används, och maskorna skapas en efter en. Virknålen skiljer sig därmed från stickor, som håller en större mängd maskor på samma gång.

Virknålen kan självklart användas även för krokning (tunisisk virkning). Vill du kroka större stycken finns det även kroknålar att köpa. Dessa ser ut som virknålar men med längre skaft för att få plats med fler maskor. För många krokprojekt räcker virknålen gott nog, så du behöver inte köpa ett nytt verktyg om du bara vill prova.

 

ÖVRIGA VERKTYG

Saxen är ett verktyg som finns i många olika storlekar, och jag rekommenderar att du har ett flertal saxar hemma. Dels för att du kommer att behöva klippa olika stora saker i din handarbetskarriär, och dels då saxen är det verktyg som, åtminstone i mitt hushåll, är det som oftast springer och gömmer sig.

Saxen behöver du egentligen bara när du ska klippa av garn då stickat tyg i regel inte går att klippa i utan att förstöra det. Ska du komplettera dina projekt med tyg är en välslipad sax däremot ett måste! En slö sax som klipper två millimeter på en viss punkt i ett visst läge (ni vet alla vad jag menar) kommer nämligen att förta all glädje som ett handarbete kan ge.

IMG_8961.jpg-for-web-normal

Saxar

 

Mönster ser ofta ut som en rad tecken och meningslösa symboler, och det kan vara bra att ha möjlighet att skriva ut eller ta en kopia på svårare och längre mönster, så att man kan kladda fritt i det efterhand som man tar sig igenom det.

I mönstret här nedanför har jag faktiskt valt att stryka delar av mönstret, helt enkelt för att jag tyckte att det hände för mycket i mönstret. Det kan också vara bra att ha några markeringspennor hemma, så att du kan markera speciella sekvenser i mönstret.

Hur du arbetar med mönster är helt upp till dig, och du är fri att hitta de metoder som fungerar i ditt stickande. 

Mönster hittar du lite varstans idag. Det finns mängder med gratis mönster på Internet, och du kan köpa både böcker och tidningar som innehåller stora variationer med mönster. Sedan finns det mönster som ”försvunnit”, och då får man fråga runt på Internet och i bekantskapskretsen och se om någon har mönstret någonstans i gömmorna. Fråga mormor och farmor till exempel. De kanske har någon glömd mönsterskatt uppe på vinden. 

IMG_9041.jpg-for-web-normal

Stickmönster på engelska

Pärlor och knappar i olika färger och former är roliga att ha. De lyfter vilket arbete som helst, och kan antingen stickas som en del av arbetet, eller sys fast senare. Pärlor och knappar finns i en mängd olika varianter och prisklasser.

Du kan trä upp pärlor på ditt garn innan du påbörjar ditt arbete, vilket kan innebära att du kommer ha mängder av pärlor uppträdda på ditt garnnystan medan du stickar eller virkar. En del mönster kan nämligen kräva hundratals pärlor (om du inte stryker bort en del av dem ur mönstret). Du kan även sy fast dina pärlor i efterhand, och då själv avgöra var de ska sitta.

Jag rekommenderar starkt att du har en bra nål till hands när du ska trä upp pärlor på tråd, för annars blir detta arbete betydligt mer pilligt än det behöver vara. 

Knappnålar och vanliga synålar är bra att ha till hands när du stickat klart ditt arbete. Framför allt om du behöver sy ihop olika delar, eller om du ska dekorera med pärlor eller annat. Knappnålar kan du dessutom behöva i hundratal när du blockar ett färdigt arbete. Se därför till att alltid ha gott om knappnålar hemma.

Det finns knappnålar i olika prisklasser, och jag rekommenderar inte riktigt att köpa de allra billigaste varianterna då dessa väldigt lätt böjer sig när du använder dem. Böjda knappnålar är ju inte till alltför stor nytta. Andra tappar lätt sitt färgglada huvud, och då är de inte heller till så stor nytta, även om du självklart kan fortsätta använda dem, fast med lite försiktighet. 

Synålar i olika storlek

Knappnålar

Måttbandet är ett måste när du ska räkna ut stickfastheten och virkfastheten, och när du stickar eller virkar saker som ska vara i en viss storlek. Ett mjukt måttband är smidigt att ha eftersom man kan sätta nålar igenom det. Tänk på att du inte får dra ut din stickning/virkning när du mäter det, för då får du inte rätt mått på det. Lägg ditt arbete platt på ett bord eller en annan plan yta, och mät det på det viset i stället.

Påse. Ett smidigt sätt att hålla ordning på flera garnnystan, och dina projekt, är att ha en påse till dem. Det är självklart jättebra om denna kan förslutas också. Gör dina påsar själv, eller köp något du tycker om. Medan du stickar kan garnnystanen ligga kvar i påsen, vilket innebär att de inte rymmer och inte trasslar till sig. Lämna en liten glugg som du kan mata på garn genom. När du stickat klart för stunden lägger du i hela arbetet, inklusive stickorna, i påsen. Dra igen dragkedjan, och ditt projekt ligger säkert i påsen. Stoppa ner i väskan på väg till jobbet, eller i stickkorgen om du inte vill ha projektet framme för tillfället. Ett tips är att om du stickar efter mönster, så stoppa ner mönstret i påsen också. På det sättet vet du vad det är du stickar och hur du ska fortsätta, om projektet skulle komma att ligga undanstoppat en längre tid.

Till toppen av sidan.

2 reaktioner på ”Vad behöver du?

 1. Alejandra skriver:

  Hej…..

  Vill lära mig sticka och virka hur gör jag för att anmäla mig? Vad kostar det?

  Tacksam om ni svarar!
  Mvh
  Alejandra

  • Linda skriver:

   Hej,
   Vad kul att du vill lära dig att sticka och virka.
   Det här är en skola där du lär dig på egen hand med hjälp av hemsidan. Helt gratis är det förstås.
   Mvh,
   Linda

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *