Tunisisk virkning

Tunisisk virkning, eller krokning som det också kallas, är en metod som påminner om både stickning och virkning samtidigt. Du kan använda en helt vanlig virknål till tunisisk virkning, men det finns också kroknålar som du kan använda om du vill kroka större stycken tyg. Tunisisk virkning påminner om stickning på så sätt att du har alla maskor aktiva samtidigt, vilket innebär att det på en vanlig virknål finns ett begränsat utrymme för maskor.

Tunisisk virkning består av två olika moment. I ett första steg lägger du upp alla de maskor du behöver, medan du i ett andra steg virkar varje maska. Detta görs med två olika varv, om och om igen.

Här nedan visar jag ett enkelt sätt att kroka på.

IMG_8170.JPG-for-web-normal

Börja med att lägga upp med hjälp av luftmaskor, precis som när du virkar. För därefter ner nålen genom varje maska och hämta nytt garn. Men till skillnad från vanlig virkning ska du inte virka några av dessa maskor än. Ta i stället upp maskor längs hela raden av luftmaskor.

IMG_8171.JPG-for-web-normal

IMG_8173.JPG-for-web-normal

När du lagt upp alla dina maskor börjar du med att virka den första maskan. Därefter virkar du alla maskor två och två, hela varvet ut.

IMG_8183.JPG-for-web-normal

IMG_8195.JPG-for-web-normal

Detta skapar ett mönster med stående maskor. I nästa varv ska du in genom dessa maskor för att lägga upp för ett nytt varv med maskor.

IMG_8197.JPG-for-web-normal

IMG_8198.JPG-for-web-normal

IMG_8202.JPG-for-web-normal

Var noga med att du inte missar den sista maskan på varvet, om du inte vill minska antalet maskor till nästa varv. I bilden nedan ser du lutningen som bildas tydligt eftersom den sista maskan ännu inte är virkad.

IMG_8236.JPG-for-web-normal

Nu kan du se hur det krokade tyget ser ut. På ena varvet bygger du upp ett hålmönster, som du därefter fyller när du plockar upp nya maskor. Hålmönstret är snyggt som en avslutande kant.

IMG_8246.JPG-for-web-normal

IMG_8253.JPG-for-web-normal

IMG_8259.JPG-for-web-normal

I stickning finns en metod som i sitt slutresultat påminner om tunisisk virkning – vävstickning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *