Tappade maskor

 

Det är lätt hänt att stickan glider av ibland och lämnar ditt arbete väldigt sårbart. Det går självklart att fixa. Börja med att lägg ifrån dig arbetet på en plan yta så fort du upptäcker att du tappat maskor. Detta hindrar arbetet från att röra sig och motverkar risken att maskorna börjar repa upp sig längs med arbetet.

Är det få maskor som glidit av kan du nu försiktigt peta tillbaka stickan som glidit av, och är det flera maskor som glidit av kan du behöva ta hjälp av en annan sticka för att plocka upp och säkra de tappade maskorna. När du har tagit upp alla dina maskor igen är det bara att fortsätta sticka som vanligt.

 

IMG_9500.jpg-for-web-normal

Om det som inte får hända har hänt, och du har tappat en maska som dessutom har repat upp sig en bit ska du inte få panik. Börja med att lägga ifrån dig arbetet på en yta där inget kan hända med det. Ett bord fungerar utmärkt.

 IMG_9247.jpg-for-web-normal

På bilden här ovan har jag använt rosa, blå och grön färg för att markera vad som är vad i det trasiga arbetet. Den blå bågen visar var min maska finns för tillfället, de två gröna bågarna visar upprepade maskor som vi snart ska laga, och den lila är arbetsgarnet, det vill säga tråden som går tillbaka till nystanet. Den har vi ingen nytta av just nu, utan vi ska fokusera på den blå bågen först, och därefter de två gröna.

 

IMG_9248.jpg-for-web-normal

I den här bilden har jag inga färgmarkeringar, men du kan jämföra med den övre bilden om du behöver. Det som är viktigast att göra först är att hindra den tappade maskan från att repa upp sig ytterligare, vilket jag gjort här med hjälp av en virknål. Använd gärna en virknål i lämplig storlek. Min virknål är egentligen alldeles för liten, men det fungerar ändå.Du ska nu virka ihop arbetet igen.

 

IMG_9249.jpg-for-web-normal

Med hjälp av virknålen ska du nu fånga nu upp den maskbåge som är närmast dig och virka den igenom din tappade maska, så som bilden visar. Fortsätt på samma sätt med resten av de upprepade maskorna längs med hela arbetet. Som du kan se här nedan blir de virkade maskorna exakt likadana som de stickade, och du har nu lagat ditt arbete.

 

IMG_9257.jpg-for-web-normal

Ta hjälp av virknålen och lägg tillbaka den räddade maskan på vänster sticka, och du kan nu återgå till att sticka som vanligt.

 

  IMG_9265.jpg-for-web-normal

 

 

 

Avancerat:

Du kan använda dig av den här metoden för att avsiktligt repa upp ditt arbete om du upptäcker att det är något fel en bit ner i arbetet, och inte vill repa upp flera rader av arbete. Släpp den maska som leder ner till den felaktiga maskan och låt den repa upp sig. Använd en virknål för att rätta till maskan som stickats fel, och virka sedan upp längs arbetet igen så att du kan sticka vidare.

Du kan också, framför allt om det handlar om ett fåtal varv, använda en virknål för att göra en ny maska mitt i en stickning, och virka längs med arbetet upp till stickorna, så att du ökar med en maska. Anledningen till att du inte bör göra detta alltför långt ner i arbetet är att du måste använda dig av det garn som finns mellan maskorna, vilket innebär att din stickning kommer att spännas åt lite där du väljer att göra en ökning.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *