Stolpar

Stolpen är en mycket vanligt förekommande maska i virkning, och den är betydligt högre än fastmaskan. Ska du virka stolpar behöver du därför grunda med att först virka tre luftmaskor, vilket i din virkning alltid kommer att räknas som stolpe nummer ett, även om den ser lite annorlunda ut än de andra stolparna.

Börja med att vira garnet runt virknålen och för därefter nålen genom nästa maska och hämta nytt garn. Precis som när du virkar halvstolpar har du nu tre maskor på virknålen.

Picture_073.jpg-for-web-normal

I nästa steg fångar du upp lite nytt garn, och virkar därefter två av maskorna. Nu har du två maskor kvar på virknålen (den första och den nya). Upprepa proceduren en gång till, och virka nu de två kvarvarande maskorna. Detta är din stolpe.

Picture_070.jpg-for-web-normal

Picture_071.jpg-for-web-normal

Ett arbete med enbart stolpar ser ut som på bilden nedan. Det blir ett mycket luftigt tyg. Om du skulle kombinera stolparna med en luftmaska mellan varje stolpe, och samtidigt hoppa över en maska för varje luftmaska du gör, skulle du få ett tyg i hålmönster. För varje extra luftmaska du gör mellan stolparna hoppar du också över en maska innan nu virkar nästa stolpe.

Picture_072.jpg-for-web-normal-1273431743

Gå vidare och lär dig göra dubbelstolpar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *