Stickfasthet & virkfasthet

Att räkna ut stickfasthet och virkfasthet är inte svårt, men tar lite tid. Stickfasthet ett begrepp som du ganska fort kommer komma i kontakt med när du börjar sticka, medan virkfasthet är ett begrepp du möter i virkning. Det är begrepp som du kan strunta i om du vill, men för att göra din stickning lättare, och ditt slutresultat bättre, rekommenderar jag att du lär dig att räkna ut din stickfasthet. Det må vara tidskrävande, men resultatet blir ofta tusen gånger bättre om du tar dig denna tid.

Att sticka och virka provlappar och kontrollera stickfasthet/virkfasthet är något av det tråkigaste som finns med att sticka och virka. Tyvärr är detta ett viktigt moment om du vill sticka annat än halsdukar och filtar. Det är nämligen detta som avgör hur många maskor just du behöver för att få rätt storlek på det du ska sticka. Provlapparna kan du ju sedan använda till ett lapptäcke när du har tillräckligt många, om du vill.

Så vad är då stickfasthet/virkfasthet? Enkelt uttryckt innebär det antalet maskor på 10×10 cm. Du behöver med andra ord sticka/virka en provlapp med ditt garn och de stickor/den virknål du har tänkt att använda. Se till att provlappen blir något större än 10×10 cm, för att det ska bli lättare att mäta senare. Detta tar lite tid, men det är bättre att inte fuska i detta skede.

När du följer mönster, till exempel spets och kläder, står det ofta vilken stickfasthet/virkfasthet som mönstret är anpassat för. Till exempel 20×20, vilket innebär att om du stickar/virkar 20 maskor gånger 20 varv ska du ha en ruta som är 10×10 cm.

Är du en van stickare/virkare och duktig på att räkna kan du ta reda på hur många maskor du behöver, om du inte vill anpassa dig helt efter mönster. Var dock noggrann om du gör på detta sätt, så att det du stickar/virkar inte blir för litet eller för stort.

I bilderna ovan har jag förtydligat hur maskorna räknas på ett stickat tyg. Som du kan se är det lätt att villa bort sig och räkna fel. De blå och gröna V:na till höger i bilden visar hur en maska ser ut, medan de röda upp-och-ned-vända V:na visar hur maskorna kan smälta samman. Det är inte dessa du ska räkna! Antalet maskor räknas vågrätt, medan antal varv räknas lodrätt.

Så börja med att sticka en provlapp. När du stickat klart din provlapp mäter du ut 10×10 cm med ett måttband eller en linjal, och märker ut måtten på provlappen. Här har jag använt knappnålar. Räkna sedan antalet maskor du har på bredden, och det antal maskor du har på höjden. Du får då reda på hur många maskor du behöver ha och hur många varv du behöver sticka för att få ett stycke på 10×10 cm. Stämmer detta med stickfastheten/virkfastheten i mönstret? Om ja, då är det bara att börja sticka eller virka. Om nej, då behöver du antingen byta stickor/virknål och sticka en ny provlapp, eller anpassa din stickfasthet/virkfasthet till mönstret.

IMG_8903.jpg-for-web-normal

Gör sedan en notering. Denna kan du med fördel spara, så slipper du räkna igen om du ska använda samma garn vid ett annat tillfälle. Tänk dock på att ditt sätt att sticka/virka kan förändras med åren, så det bästa är ändå att kontrollera stickfastheten/virkfastheten när du ska sticka/virka något viktigt. Det är värt besväret, när alternativet är att eventuellt behöva repa upp och börja om.

Tänk också på att blockning tänjer ut ditt färdiga projekt. Vill du veta hur ditt tyg beter sig efter blockning bör du även blocka din provlapp innan du räknar ut stickfastheten/virkfastheten.

Till toppen av sidan.

2 reaktioner på ”Stickfasthet & virkfasthet

 1. Helen Bergmark skriver:

  Hej. Jag stickar alldeles för löst. Hur ändrar jag mönstret efter att jag har stickat en provlapp. Mvh Helen

  • Linda skriver:

   Hej,
   Du får byta till mindre stickstorlek. Hur mönstret påverkas beror på vad du ska sticka. Tex kan du behöva sticka utifrån en annan storlek i mönstret om du ska sticka kläder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *