Stickade julstrumpor

julstrumpor11

Nu när julen närmar sig passar det också bra att ta fram julpysslet. Jag bestämde mig för att sticka julstrumpor att hänga upp, så jag åkte iväg för att handla garn och tillbehör. Hittade det här mysiga garnet som är en ull- och syntetfiberblandning, några knappar och lite juliga band.

Garnet kostade 35:-/nystan, bandet 16:-/m, och knapparna 2,50:- styck. Totalt 96:- för lite julpysslande.

Använde dock bara hälften av bandet, så resten kommer till nytta på annat håll.

julstrumpor22

Jag valde att sticka små julstrumpor i Fair Isle-mönster efter att ha hittat mönster hos Free Knitting Patterns.

De går mycket snabbt att sticka och det är riktigt roligt att få fram det tvåfärgade mönstret. Jag tycker det är enklast att hålla båda garnerna i samma hand, och att växla mellan dem som om man stickade med ett enda garn. Ett annat sätt är att hålla de två garnerna i varsin hand, men det är inte en teknik som jag personligen behärskar.

Fair Isle är en stickteknik som innebär att man stickar med minst två garner samtidigt. De olika garnerna bildar ett specifikt mönster. Eftersom garnet växlas ofta klipper man aldrig av garnet mellan byten, utan låter i stället det passiva garnet följa med på avigsidan. På bilderna nedan ser du hur Fair Isle ser ut på avigsidan och på rätsidan.

Eftersom flera garner används samtidigt på detta sätt bildas ett lite tjockare tyg än vid vanlig enkelstickning. Det är därför som denna stickningsform passar utmärkt till tjockare tröjor att ha på vintern, när det är lite kallare.

julstrumpor33

julstrumpor44

Just den här strumpan stickas fram och tillbaka på strumpstickor. Det innebär att den behöver sys ihop efter att man stickat klart. Det är en teknik som passar bra för den som inte tycker om att sticka runt på strumpstickor, men är dock inget jag skulle rekommendera för strumpor som man vill ha på sig eftersom det blir en söm längs hela strumpan. Denna söm syns visserligen inte på utsidan, men är förmodligen inte alltför bekväm att gå på.

julstrumpor55

Jag tycker inte särdeles mycket om att sy ihop saker som jag stickat, så just därför tänkte jag att det var ett bra tillfälle att öva på något man inte gör så ofta.

julstrumpor66

Mönsterskaparen rekommenderar att man syr ihop den här strumpan med en teknik som kallas matress stitch, och det finns riktigt bra videos på Youtube för att lära sig hur detta görs.

I korthet innebär detta sätt att sy ihop stickade stycken att man stickar under de tvärgående stegen mellan varje maska. Om du drar lite i ditt stickade arbete kommer du att se dessa tydligt mellan varje V.

Börja med att välja två rader av V så nära kanten på stickningen som möjligt. Sy sedan under stegen på varannan sida varannan gång. Var noga med att sy under alla stegen längs hela arbetet, för då blir mönsterpassningen också perfekt.

Här nedan visar jag hur sömmen ser ut medan den sys, och hur man drar ihop den för att skapa en helt osynlig söm från rätsidan. Sömmen påminner lite om skosnören, och när den dras åt syns absolut ingen skillnad i stickningen. Tänk dock på att använda ett garn som håller för att dra i, så att sömmen inte går av när du drar ihop den.

julstrumpor77 julstrumpor88

Så här ser den färdiga strumpan ut. Jag valde att sticka fyra stycken, vilket var ungefär det som garnet räckte till. Sedan sydde jag på lite fina detaljer, och hängde upp strumporna på väggen. Varje strumpa är sedan fylld med något gott till advent.

julstrumpor1010

julstrumpor99

Vill du sticka ett par riktiga strumpor? Här visar jag steg för steg hur du går till väga för att sticka ett par strumpor från skaft till tå.

God jul och stickglädje!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *