Sticka strumpor

Att sticka strumpor är något som många stickare vill göra vid något tillfälle, men som lätt kan uppfattas som något svårt. Jag väntade själv länge med att sticka strumpor eftersom hälen kändes oövervinnerlig. Men det är faktiskt lättare än man kan tro att sticka ett par strumpor, och på en helg kan man ha stickat sig ett par, helt utan att följa mönster dessutom.

Är du nybörjare på strumpor är det givetvis bekvämt att ha ett mönster att följa, och det finns mängder med gratismönster på Garnstudio att välja mellan. Jag rekommenderar att göra den första strumpan i en enkel variant, men vill man piffa upp strumpan med flätor och mönster går det givetvis bra det också. Allt beror på hur duktig du är som stickare, och hur mycket tålamod och tid du vill lägga på dina strumpor.

image

 

Strumpor kan stickas på flera olika sätt:

Topp-till-tå, med hälkil
– Topp-till-tå utan hälkil
– Från tån upp
– Från sidan

Det finns också olika tekniker för att ta sig an sina strumpor. Ett populärt sätt är till exempel att sticka båda strumporna samtidigt. Jag ska här beskriva hur du stickar topp-till-tå-strumpor med hjälp av lite enkel matematik.

 

Viktigt att tänka på vid garnval:

Ska du sticka strumpor i ull är det viktigt att välja ett garn som är superwash-behandlat. Åtminstone om du vill kunna tvätta dem i framtiden. Anledningen till detta är att ull filtar sig i tvätten, och om du stickat med vanlig ull kommer dina strumpor dels att krympa och dels att filta sig. Jag gjorde det här misstaget med mina första strumpor, och idag är de ihopkrympta filttofflor som inte passar.

 

Det du behöver för att kunna sticka strumpor är:

– Ett garn du tycker om.
Strumpstickor i lagom storlek. 3-3,5 för tunnare garn fungerar utmärkt.
– Ett måttband.
– Ett mönster, alternativt grundläggande matematikkunskaper.
– Maskmarkörer (går att utesluta).
– Beroende på teknik kan du behöva en bit överblivet garn.

 

Moment som ingår:

Att börja sticka din strumpa
Häl och hälkil
Ta upp nya maskor, forma strumpan och minska till tå

Gå vidare till del ett, att börja sticka din strumpa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *