Sticka strumpor

Att sticka strumpor är något som många stickare vill göra vid något tillfälle, men som lätt kan uppfattas som något svårt. Jag väntade själv länge med att sticka strumpor eftersom hälen kändes oövervinnerlig. Men det är faktiskt lättare än man kan tro att sticka ett par strumpor, och på en helg kan man ha stickat sig ett par, helt utan att följa mönster dessutom.

Är du nybörjare på strumpor är det givetvis bekvämt att ha ett mönster att följa, och det finns mängder med gratismönster på Garnstudio att välja mellan. Jag rekommenderar att göra den första strumpan i en enkel variant, men vill man piffa upp strumpan med flätor och spetsmönster går det givetvis bra det också. Allt beror på hur duktig du är som stickare, och hur mycket tålamod och tid du vill lägga på dina strumpor.

image

 

Strumpor kan stickas på flera olika sätt:

– Topp-till-tå, med hälkil
– Topp-till-tå utan hälkil
– Från tån upp
– Från sidan

Det finns också olika tekniker för att ta sig an sina strumpor. Ett sätt är till exempel att sticka båda strumporna samtidigt. Jag ska här beskriva hur du stickar topp-till-tå-strumpor med hjälp av lite enkel matematik.

Viktigt att tänka på vid garnval:

Ska du sticka strumpor i ull är det viktigt att välja ett garn som är superwash-behandlat. Åtminstone om du vill kunna tvätta dem i framtiden. Anledningen till detta är att ull filtar sig i tvätten, och om du stickat med vanlig ull kommer dina strumpor dels att krympa och dels att filta sig. Jag gjorde det här misstaget med mina första strumpor, och idag är de ihopkrympta filttofflor som inte passar.

Det du behöver för att kunna sticka strumpor är:

– Ett garn du tycker om.
Strumpstickor i lagom storlek. 3-3,5 för tunnare garn fungerar utmärkt.
– Ett måttband.
– Ett mönster, alternativt grundläggande matematikkunskaper.
– Maskmarkörer (går att utesluta).
– Beroende på teknik kan du behöva en bit överblivet garn.

Moment som ingår:

-Att börja sticka din strumpa (lägg upp maskor)
-Häl och hälkil
-Ta upp nya maskor, forma strumpan och minska till tå (öka, minska och maska av)

 

ATT BÖRJA STICKA STRUMPOR

I den här beskrivningen beskriver jag hur du stickar strumpor uppifrån och ner.

Börja med att bestämma dig för storleken på din strumpa. Ska den sitta tajt eller löst? Strumpor är ofta bekvämast om de sitter åt lite, vilket innebär att du ska sticka med ett mindre antal maskor än det du får fram i din stickfasthet. När du bestämt dig för vilken typ av strumpa du ska ha ska du mäta med ett måttband runt vaden på det tjockaste stället som strumpan ska nå upp till. Notera måttet.

Sticka därefter en provlapp med det garn och de stickor du valt för att ta reda på din stickfasthet. Räkna sedan ut hur många maskor du behöver lägga upp för att kunna sticka din strumpa.

Ett exempel:

Din provlapp visar att du behöver 24 maskor per 10 cm. Måttet runt vaden är 24 cm.
Du behöver alltså 24+24+(24/10×4) = 57,6 maskor. Detta avrundas till 58 maskor.

Men innan du lägger upp dina maskor behöver du också ta hänsyn till om du vill göra något mönster i din strumpa. Vill du till exempel sticka 2×2-resår måste du ha 56 maskor för att mönstret ska gå jämnt ut. 3×3-resår kräver 54 maskor. Ta också hänsyn till om strumpan ska sitta tajt eller inte, och till hur töjbart det stickade tyget är. När du bestämt dig för ett maskantal som du tror passar din strumpa kan du lägga upp och börja sticka runt.

Här har jag lagt upp 44 maskor, och fördelat dem ojämnt över de fyra stickorna för att underlätta i mönstret. Jag stickar resår 2×2 och vill alltså ha alla 4 maskorna i resårmönstret på samma sticka för att slippa tänka på om jag måste börja med aviga eller räta maskor på nästa sticka. På detta sätt börjar alltså varje sticka med två räta maskor. Senare, när jag stickat färdigt med 2×2-resår omfördelar jag maskorna så att jag har 11 maskor på varje sticka.

lägg upp maskor

När du lagt upp dina maskor ska du sticka skaftet på strumpan i det mönsterval du gjort. Du bestämmer själv hur långt upp på benet du vill att strumpan ska nå. Det enda du egentligen behöver fundera på är att strumpa nummer två ska bli lika lång (om det är det du vill). Stickar du enligt något specifikt mönster bör du självklart sticka alla varv i en mönsterrepetition för att få snyggast resultat.

När du är nöjd med längden är det sedan dags att börja med hälen.

 

ATT STICKA EN HÄL

Att sticka hälen på en strumpa kan upplevas som både skrämmande och svårt, men består egentligen av två enkla moment.

Börja med att lägga undan hälften av dina maskor. De maskor som ska vara vilande är de som utgör överdelen av din strumpa. Ett enkelt sätt att tänka är att om du har fördelat dina maskor jämnt, och har början på varv där garnändan från din uppläggning är, så innebär detta att du nu ska sticka fram och tillbaka med de första två stickorna, och inte bry dig om de andra två ett tag framöver.

strumpskaft

Lägg över maskorna från de två första stickorna på en sticka, här har jag lagt 22 maskor på en sticka, och sticka fram och tillbaka i ett mönster som du tycker om. Till exempel vanlig slätstickning. Tänk dock på att börja varje varv med att lyfta den första maskan för att underlätta i ett senare moment.

Hur stor ska hälkilen vara?

En enkel riktlinje när du ska sticka en hälkil är att den ska vara hälften av maskorna bred, och lika många varv hög. I min strumpa har jag lagt upp 44 maskor, vilket innebär att hälkilen ska vara 22 maskor bred och 22 varv hög. Har du en hälkil som är 28 maskor bred ska den vara 28 varv hög. I slutändan bör du ha en flärp som är kvadratisk.

hälkil kvadrat

hälkil

När du gjort detta är det dags att forma själva hälen. Detta gör du med hjälp av kortvarv.

Att sticka kortvarv kan upplevas som lite märkligt, men innebär i praktiken att inte alla maskor per varv stickas innan nästa varv påbörjas. Du ska alltså sticka några maskor och sedan vända, i stället för att sticka varvet ut.

En riktlinje här är att sticka lite mer än 50% av maskorna på det första varvet innan du minskar och vänder. Följ tabellen nedan som en riktlinje för ditt första kortvarv. För min strumpa, med 22 maskor i hälen, ska jag börja mitt kortvarv med att sticka 12 maskor.

20 maskor: sticka 11 maskor
22 maskor: sticka 12 maskor
24 maskor: sticka 13 maskor
26 maskor: sticka 14 maskor
28 maskor: sticka 15 maskor

Sticka därefter två maskor tillsammans, sticka en maska. Vänd.

I mitt exempel har jag nu stickat 12+3=15 maskor, och har alltså 7 maskor kvar på den vänstra stickan när jag vänder för nytt varv. Dessa maskor kommer att bli stickade så småningom och forma själva hälen. I bilden nedan ser du hur det ska se ut efter 13+3 maskor på första kortvarvet, det vill säga med 8 maskor kvar på stickan (jag räknade självklart fel innan jag tog bilden, och tog av nån anledning aldrig någon ny bild efter att jag rättat till felet. Viktigt alltså att kontrollräkna antalet maskor i det här läget.). I bilden har jag redan vänt på varv, och du kan se tydligt att nästa varv verkligen börjar någonstans mitt i stickningen.

kortvarv avigsida

Sticka nu enligt följande:

Varv 1: lyft den första maskan avigt, sticka fem maskor avigt, sticka två maskor tillsammans avigt, en avig maska. Vänd.
Varv 2: lyft den första maskan rätt, sticka sex räta maskor, sticka två maskor tillsammans rätt, sticka en rät maska. Vänd.
Varv 3: lyft, sticka sju, två ihop, sticka en och vänd.

Fortsätt på samma sätt tills alla maskorna blivit stickade. Som du märker stickar du fram till den maskan som har ett lite större avstånd till nästa maska (se bilden nedan). Det är denna och nästa maska som du alltid ska sticka ihop innan du stickar en till maska och vänder. Du behöver alltså inte räkna maskorna efter ditt första kortvarv om du inte vill.

kortvarv

att minska i kortvarv

När du stickat klart alla kortvarv är du färdig med själva hälen och har samtidigt vänt stickriktningen i strumpan. Nästa steg är att plocka upp nya maskor längs sidorna för att kunna sticka resten av strumpan.

häl formad

Här nedan kan du se hur hälen ser ut om du skulle sticka den separat. Till höger i bild har jag markerat början på varv med två knappnålar. Som du kan se formas tygstycket betydligt med hjälp av kortvarven.

hälsektion

 

 

ATT FORMA STRUMPAN OCH STICKA TÅ

Du har nu stickat klart den svåraste biten av strumpan, och har foten och tån kvar att sticka. För att kunna göra det måste du plocka upp nya maskor längs den kvadratiska hälflärpen som du stickade tidigare.

lyft maskor

Om du tittar längs sidorna på den flärpen kan du se att du har stora fina maskor längs båda sidorna. Dessa kommer sig av att du lyfte den första maskan på varvet när du stickade flärpen. Om du stickat helt enligt instruktionerna bör du ha samma antal maskor här längs sidorna, som du skulle börja ditt första kortvarv med. Det vill säga:

20 maskor: börja med att sticka 11 maskor
22 maskor: börja med att sticka 12 maskor
24 maskor: börja med att sticka 13 maskor
26 maskor: börja med att sticka 14 maskor
28 maskor: börja med att sticka 15 maskor

I mitt exempel hade jag 22 maskor och 22 rader i min flärp, och jag började mitt första kortvarv med 12 maskor innan jag minskade och vände. Jag har också 12 stora och fina maskor längs sidorna på flärpen där jag nu kan plocka upp nya maskor. Tumregeln säger en ny maska per stor maska, men om du tycker att det behövs kan du ta en extra i sidorna.

Använd de två lediga stickorna till att plocka upp nya maskor på sidorna. I samma veva blir nu också de två vilande stickorna aktiva igen. Låt dock bli att ändra på antalet maskor på dessa två stickor. De ska förbli med samma antal ända till tåminskningen, och du kan därför fortsätta vilket mönster du vill ända fram till tån. Alla minskningar till dess sker på de övriga två stickorna.

Nu när du plockat upp nya maskor på de två lediga stickorna har du fem stickor upptagna i arbetet. Frigör en av dem genom att fördela de nya maskorna och de som utgör hälen så jämnt som möjligt över två stickor. Sticka fram till mitten av hälen. Här har du nu början på varv.

ta upp nya maskor

Stickorna kan numreras 1, 2, 3, 4 medsols (se nedan), där sticka 2 och 3 utgör överdelen av strumpan. Nu ska du minska med två maskor på vartannat varv genom att sticka två maskor ihop i slutet på sticka 1 och i början av sticka 4, det vill säga i hörnen där överdel och underdel möts. Vartannat varv stickas som vanligt, utan minskningar.

fördela maskorna

Fortsätt minska tills du har antingen lika många eller något färre maskor kvar än när du la upp för strumpan. I mitt fall har jag satsat på att ha fyra maskor färre än när jag la upp, det vill säga 40 maskor eftersom jag la upp 44 maskor när jag började mitt arbete med strumpan. Därefter stickar du slätstickning, alternativt enligt mönster, ända fram till stortån.

sy ihop den sista biten

När du kommit fram till stortån är det dags att minska till tå och avsluta strumpan. Det kan du göra på många olika sätt, men enklast är kanske att minska med en maska både i början och i slutet av både under- och översidan av strumpan. Dvs du minskar med fyra maskor per varv. Fortsätt minska tills du har cirka 8 maskor kvar. Trä sedan garnet genom alla maskor och dra åt. Din strumpa är färdig.

tån färdig

wpid-IMG1074.jpg

Nu är det bara att sticka en till!

LYCKA TILL!

Till toppen av sidan.

En reaktion på ”Sticka strumpor

  1. Maily christensenö skriver:

    Det var en jättefin beskrivning på strumpor men jag saknade detta om hoptagningen skulle vara bakom eller framför båda hoptagningsmaskorna

    Annars toppenbeskrivning som jag tack vare kunde lära mig allt om hälen som annars varit en tuff utmaning

    Med vänliga hälsningar Maily👌

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *