Sticka spets

Att sticka spets kan vara både rogivande och rejält tålamodsprövande. Det beror helt enkelt på hur avancerad spets du väljer att sticka. Spets är ett mönster som bildas genom att du ökar och minskar maskor enligt ett speciellt mönster. Detta mönster är viktigt att följa exakt, och därför är det viktigt att förstå de olika symboler och begrepp som vanligtvis förekommer i olika spetsmönster.

Observera att det i spetsmönster brukar medfölja en mönsternyckel där olika tecken förklaras. Titta alltid igenom denna innan du börjar sticka eftersom variationer kan förekomma. 

o =  omslag (ökning)

/ =  gör en minskning som lutar åt höger, dvs genom att sticka två maskor tillsammans.

\ = gör en minskning som lutar åt vänster, dvs genom att föra över 2 maskor till höger sticka en i taget, och sedan sticka dem med vänster sticka.

/| = för över två maskor till höger sticka tillsammans, sticka nästa, dra de två maskorna över den stickade maskan. En annan variant är att föra över en maska, sticka två maskor ihop, och sedan dra den ostickade maskan över dem. (minskning)

b =  sticka en maska genom den bakre maskbågen.

Sedan finns även varianter där tre maskor ska stickas tillsammans etc. Olika spetsmönster har sina egna variationer, och dessa brukar beskrivas tydligt i mönstret. Syftet med de olika typerna av minskning är att forma maskorna enligt ett specifikt mönster, för att ett spetsmönster ska framträda. Kom ihåg att spets alltid bör blockas när arbetet är klart för att få fram mönstret ordentligt. 

Många spetsmönster på Internet är på engelska. De kan verka skrämmande, men är egentligen inte så farliga. Det är ofta värt den extra tid det tar att lära sig begreppen på engelska, för de mönster som läggs ut på engelska är ofta helt fantastiska! Kort förklaring:

K = Knit = räta

P = Purl = aviga

RS = Right Side = rätsida

WS = Wrong Side = avigsida

YO = Yarn Over = omslag

k2tog = Knit 2 Together = sticka två maskor ihop

ssk = Slip Slip Knit = dra två maskor över till höger sticka en och en, sticka dessa ihop när de är på höger sticka

sk2p = Slip 1, k2tog, Pass slipped stitch over = dra över 1, sticka två tillsammans, dra den första maskan över de två som stickades ihop.

psso = pass slipped stitch over = dra den lyfta maskan över

Personligen tycker jag att stickspråket som man för med sig själv under tiden som man stickar flyter på mycket bättre på engelska, och mönstret känns därför lättare att följa. Om du behärskar båda språken kommer en hel värld av stickning (och virkning?) öppna sig för dig, och du kommer förmodligen även kunna ta dig igenom stickbeskrivningar även på andra språk, så som finska, portugisiska och polska. 

Olika typer av mönster

Det finns spetsmönster som i text skriver ut hur mönstret ska stickas, men många mönster följer i stället diagram. Då kan det se ut så här:
 

Detta diagram visar ett lövmönster, och hela mönstret finns här. I mitten av mönstret får du ett hum av hur löven formas. På vänster och höger sida finns ena halvan av ett nytt löv. Varje varv är siffermarkerad, och den röda ramen betyder att denna del av mönstret repeteras tills ett visst antal maskor är kvar. Cirklarna i diagrammet betyder att du ska göra ett omslag. De vita rutorna betyder att du ska göra räta maskor på ojämna varv (som läses från höger till vänster) och aviga maskor på jämna varv (som läses från vänster till höger). Orange ruta betyder att en pärla ska sättas fast här, om man vill ha någon, och de sneda linjerna innebär minskningar av olika slag.

Varv 1, tex:

omsl, 1rm, omsl *1rm(pärla), omslag, ssk, 5rm, k2tog, omsl*, 1rm(pärla), omsl, 1rm, omsl

Det fetstilta i mönstret innebär att detta upprepas varvet ut. I detta fall kan vi se att mönstret upprepas tills det finns 2 maskor kvar på stickan.

Varv 1, 3, 5 etc visar rätsidan, medan varv 2, 4, 6 etc visar avigsidan. Diagrammet läses alltså nerifrån och upp. I just detta fall kan du läsa alla varv från höger till vänster, eftersom alla maskor på avigt varv ska stickas lika. Att läsa diagram på detta sätt är enklare, eftersom du också stickar från höger till vänster.

I bilden nedan börjar lövmönstret i Yucca att framträda. Pärlorna jag valt är riktigt små, så de glider gärna runt lite. Med större pärlor skulle de ha förstärkt lövmönstret. På stickan kan du se att det är ett rätt varv som stickas, i och med att det finns omslag som lutar åt höger. På nästa varv stickas alla maskor aviga (i detta mönster) och skapar ”balans” bland maskorna. 

Äkta spets, som det kallas, är ett svårare spetsmönster, eftersom det inte har det aviga varvet med bara avigmaskor, utan även på avigsidan stickas det enligt spetsmönster. Se därför till att du vet hur du ska läsa diagrammet om du stickar äkta spets! Här är det betydligt lättare att tappa bort sig. Jag rekommenderar därför inte att börja spetskarriären med en Bird’s Eye, som är ett exempel på denna typ av mönster. Om du ändå vill testa finns mönstret här.

Det tråkiga med spetsmönster är att om du gör en enda maska fel kommer hela mönstret att förskjutas. Det är tråkigt när det händer, men förstår du hur mönstret beter sig så kan du rätta till detta efterhand. Dock har du fortfarande en förskjutning som du får leva med, om du inte är sugen på att repa upp arbetet. Testa att använda en livlina om du känner dig osäker.

VARNING! Repa aldrig upp spets om du inte har en livlina. Kortare sträckor kan du ta maska för maska, men repar du upp kommer det att bli en mardröm att få allt rätt igen. 

Till toppen av sidan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *