Sticka räta & aviga maskor

När du stickar, oavsett vad du stickar, så gör du i grunden antingen räta eller aviga maskor. Detta betyder att de räta och de aviga maskorna är viktiga att lära sig. Vi ska här börja med den vanligaste maskan, nämligen den räta.

RÄTA MASKOR

Den räta maskan är den första maskan som du kommer lära dig när du ska lära dig att sticka. Detta oavsett var du lär dig att sticka. Detta beror på att den räta maskan är en av två grundläggande maskor i stickning, och på att den är den enklaste att lära sig av dessa två. Däremot finns det många olika sätt att faktiskt sticka den räta maskan. Jag beskriver det på ett sätt. Har du lärt dig på ett annat sätt tidigare, eller upptäcker att mormor eller gammelfarmor gör helt annorlunda, så beror det inte på att det du gör är fel, utan på att alla har sin personliga teknik vad gäller stickning.

Rät maska förkortas rm i olika stickbeskrivningar. Till exempel betyder 2rm att du ska sticka två stycken räta maskor. På engelska kommer du stöta på termen ”knit stitch” eller dess förkortning ”k”.  K2 betyder att du ska sticka två räta maskor.

I diagram brukar den räta maskan symboliseras av en blank ruta, där varje ruta innebär att du ska sticka en rät maska. Tänk dock på att alltid när du stickar efter diagram och andra mönster att läsa mönsternyckeln innan du sätter igång.

 

För att lära dig sticka den räta maskan behöver du bara följa stegen i denna beskrivning. Börja med att hålla stickan med maskorna i din vänstra hand, som på bilden. Garnet som går till nystanet är blåmarkerad i bilden, och hålls bakom stickan, och över pekfingret. För att det ska bli lättare för dig att sticka är det viktigt att du håller detta garn spänt, eftersom det då kommer att följa de rörelser du gör med stickan. Dock behöver du inte hålla garnet för spänt. Vad som fungerar för dig kommer du att upptäcka allteftersom.

Det du ska göra nu är 1. föra din lediga sticka under den första maskan på vänster sticka, och 2. hämta garnet som du håller runt pekfingret, och dra den genom maskan. Här nedan visar jag tydligare hur den räta maskan görs.

1. Du har fört den högra stickan igenom den första maskan på vänster sticka.

 

2. Du har hämtat garnet som du har över pekfingret. Dra nu av den första maskan från vänster sticka.

Nu har du stickat din första räta maska. Fortsätt nu på samma sätt med resten av maskorna på vänster sticka, tills du flyttat över dem alla till höger sticka. När du gjort det har du stickat ditt första varv.  För att sticka nästa varv vänder du bara på stickorna så att du har dina maskor på vänster sticka, och den första maskan pekar åt höger.

Ditt första varv ser ut så här på ena sidan, vanligtvis kallad rätsidan…

 … och så här på andra sidan, avigsidan.

När du stickat några varv med räta maskor kommer ditt projekt se ut som på bilden på båda sidor. Eftersom enbart räta maskor används kallas detta för rätstickning.

Träna till en början på att få rätstickningen att se snygg och jämn ut. Håll ditt garn spänt, men inte för hårt, och tänk på att dina maskor inte ska stickas så hårt att du måste bråka med arbetet varje gång du ska sticka en maska. Tips: Håll stickorna så att de pekar uppåt, då kommer du inte tappa några maskor.

 

Vridna räta maskor

En viktig sak som du behöver veta är att den räta maskan kan stickas på två olika sätt, vilket beror på hur maskan ligger på stickan. Efterhand kommer du att lära dig se skillnad mellan en vriden och en ovriden rät maska och få förståelse för hur du ska sticka dessa. Överlag gäller att om den räta maskan är lätt vriden på stickan så stickas den enligt den metod jag precis beskrivit. Om maskan inte ser ut på detta sätt (se nedan) ska den stickas lite annorlunda för att du ska få en helt jämn yta.

Om du tittar noga på bilden här intill ser du att maskorna på vänster sticka är lätt vridna åt vänster. Detta innebär att om du stickar räta maskor som vanligt så kommer maskan lägga sig platt och fint, som du kan se i raden av v:n under maskorna. Det är precis så vi vill att de ska se ut.

Skulle dina maskor i stället vara svagt vridna åt höger kan du inte sticka den räta maskan på vanligt sätt, utan måste sticka den genom den bakre maskbågen för att ditt v ska bli slätt och fint. Om du stickar en sådan maska som vanligt kommer den att få en vridning. Denna vridning är lätt att se om man jämför de båda maskorna, men kan lätt passera obemärkt förbi för nybörjaren. Här nedan ska jag förklara hur du går tillväga för att sticka räta maskor som är vridna åt höger.

 

Genom bakre maskbågen

Den räta maskan kan ibland behövas stickas genom den bakre maskbågen (gbm). Anledningen kan vara att det ger en viss effekt i ditt mönster som du stickar, eller att maskan på stickan är vriden fast du inte vill att den ska vara det.

Det finns i princip två anledningar till att de räta maskorna kan bli vridna. 1. Du har repat upp en del av ditt arbete och satt tillbaka maskorna åt fel håll. 2. Du stickar vridna aviga maskor.

Picture_114.jpg-for-web-small

Om du stickar den vridna varianten av den aviga maskan kommer du vanligtvis behöva sticka dina räta maskor genom den bakre maskbågen, om du inte vill att dina räta maskor ska bli vridna och ge ett mindre slätt intryck i din slätstickning. I bilden ovan har jag stickat vridna aviga maskor utan att rätta till det på rätvarvet. Som du kan de är tyget lite vågigt.

På engelska finns begreppet ”knit through back loop”.

När dina maskor ser ut på det här viset och du vill sticka räta maskor måste du sticka genom den bakre maskbågen för att få en slät v-formad maska som resultat. I bilden här intill har jag markerat den främre maskbågen med grönt och den bakre med blått.

Börja med att sticka in den högra nålen genom maskan som på bilden ovan.

Hämta garnet som vanligt och för det genom maskan. Som du ser är det den bakre maskbågen (blå) som kommer hålla upp den nya maskan samtidigt som denna nu vrids så som vi vill ha den.

Nu har du ett slätt och fint resultat.

Personligen upplever jag att denna form av rät maska är betydligt enklare att sticka än den vanliga räta maskan. Resultatet blir exakt detsamma, det är bara tekniken som är annorlunda. För att kunna sticka dina räta maskor på detta sätt ska du sticka dina aviga maskor vridna. Om du inte vill sticka dina räta på detta sätt ska du sticka dina aviga som brukligt.

Om du stickar vartannat varv rätt och vartannat avigt fram och tillbaka på stickor kommer du att få ett slätt tyg som består av en massa V:n på ena sidan och en massa bumpar på andra sidan. Eftersom ena sidan är helt slät kallas metoden för slätstickning.

Tips:  

Det många är rädda för i början är att tappa maskorna. I början gör man det. Och ärligt talat gör man det när man är en erfaren stickare också. Oftast går det jättebra att fiska upp den tappade maskan igen, även om adrenalinet skjutit i höjden. Och går det inte att fiska maskan på en gång går det ofta bra med en virknål. Dock är det bra att lära sig att hålla maskorna så att de inte flyr sin väg.

Till att börja med, håll stickorna uppåt. Det gör det betydligt svårare för hala maskor att glida av. För det andra, lär dig hur du ska hålla fingrarna så att de fungerar som en spärr. På bilden spärrar jag vägen för den första maskan på vänster sticka med hjälp av pekfingret, medan tummen också hjälper till att hålla kvar maskorna. På samma sätt använder jag höger hand för höger sticka medan jag stickar.

Ett annat tips: Här har jag precis stickat en maska, men jag har ännu inte släppt den färdigstickade maskan. I stället håller jag kvar den med hjälp av pekfingret och drar av den kontrollerat. Ju mer erfaren man blir som stickare desto mer automatiserade blir dessa rörelser. Öva därför på att släppa dina maskor på ett kontrollerat sätt till en början, så att de inte glider av i bara farten.

Ett tredje tips är att hela tiden arbeta med ett ett tillräckligt antal maskor i närheten. Har du för få före och efter de maskor du just nu arbetar med kommer det vara trögt och spänt att arbeta. Har du för många och de hopar ihop sig är risken större att fler än en maska rymmer.

 

AVIGA MASKOR

Den aviga maskan är mångas skräck, men den är också väldigt bra att behärska. Om du tycker att den konventionella aviga maskan är svår och krånglig rekommenderar jag att du testar den vridna aviga maskan i stället, då den kan upplevas som betydligt mer lättstickad.

Den aviga maskan behöver du kunna om du vill sticka något annat är rätstickning, mer eller mindre, och behövs alltså för alla typer av mönsterstickning. Du kan komma undan att sticka aviga maskor, om du väljer att alltid sticka runt på rundstickor, men även då kan du behöva sticka aviga maskor, till exempel om du ska sticka spetsmönsterSå när du känner att du behärskar den räta maskan är det dags att gå vidare och även lära sig att sticka den aviga maskan.

Aviga maskor förkortas vanligtvis ”am” i textbaserade mönster, och ”p” för ”purl stitch” i engelska mönster. I diagram finns det två olika sätt att visa att du ska sticka aviga maskor. Till exempel kan den motsvaras av en blank ruta, precis som den räta maskan, men med en tilläggsnotis om att varje jämnt varv ska stickas avigt. I annat fall kan den motsvaras av en symbol av något slag, om aviga och räta maskor blandas under samma varv. Ta för vana att alltid kolla mönsternyckeln innan du börjar sticka, så att du vet vad som gäller för just ditt mönster.

När du stickar aviga maskor håller du garnet framför stickan i stället för bakom. För in din högra sticka från höger sida in i maskan på din vänstra sticka. Tänk på att hålla spänningen i garnet så blir denna maska betydligt enklare att sticka.

Linda sedan garnet runt den högra stickan…

… och för garnet genom maskan. Dra sedan av den färdigstickade maskan från vänster sticka, innan du fortsätter på samma sätt med nästa maska.

Det som gör att många upplever denna maska som jobbig är förmodligen själva lindandet av garnet eftersom det kräver en större rörelse än den räta maskan gör. Det kan också upplevas som lite trixigt att få igenom garnet genom maskan med denna metod. Testa gärna den vridna aviga maskan om du tycker att den konventionella aviga är svår.

Vriden avig maska

Det går att sticka aviga maskor på två olika sätt. Det ena sättet är lite krångligare än det andra, men ger ovridna maskor på nästa varv. Det andra sättet ger en vriden maska på nästa varv, vilket innebär att du måste sticka i den bakre maskbågen på det räta varvet. Jag visar här steg för steg hur du bär dig åt för att lära dig sticka den vridna aviga maskan. Och när du kan den kan jag nästan garantera att du dels kommer tycka att det är roligare och enklare att sticka aviga maskor än räta maskor, och dels att du kommer att uppleva att din stickning går mycket snabbare än tidigare.

Maskan som är markerad med rosa i bild är stickad på ett vanligt sätt, efter att ha använt följande metod för aviga maskor. Som du kan se blir maskan då vriden! Om du tittar på nästa maska på vänster sticka, ser du att om jag skulle sticka den genom den bakre maskbågen så skulle den inte bli vriden. Du behöver alltså sticka vridna räta maskor också, om du stickar vridna aviga maskor.

I steg 1-4 här nedan visar jag i detalj hur den vridna aviga maskan stickas.

1. Lägg garnet framför stickan, som på den första bilden, i stället för bakom som när du stickar räta maskor.

2. För därefter in höger sticka framifrån i första maskan på vänster sticka.

3. Hämta garnet bakifrån och skapa en ny maska.

4. Upprepa steg 1-3 tills du stickat alla maskor på varvet.

Det är vanligt att det står i stickbeskrivningar att aviga varv alltid börjar och slutar med en rät maska, men det går självklart bra att sticka aviga hela varvet. Att sticka den första och sista maskan rät har olika förklaringar. Till exempel:

  • Mer stabil kant
  • Lättare att montera
  • Snyggare
  • Enklare

Men du som stickare avgör själv vad som fungerar bäst för dig! Känn efter och testa dig fram för att se vilken teknik du föredrar. Med tiden kommer du att utveckla din egen teknik.

Till toppen av sidan.

3 reaktioner på ”Sticka räta & aviga maskor

  1. Pia skriver:

    Hej!

    Tack för en jättebra sida för oss som vill lära oss sticka eller virka. Jag har funderat på att lära mig och nu ska jag skaffa garn och stickor och sätta igång. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *