Sticka kläder

Att sticka kläder är egentligen inte särskilt svårt. Det enda du behöver göra är att hitta ett mönster du gillar, och följa det. När du stickar efter mönster är det viktigt att du läser hela mönstret innan du börjar. Jag har valt att sticka en barnkofta som jag hittat ett mönster på, som exempel. På Internet finns mängder med mönster, så rota runt när du behöver inspiration.

Jag ska här förklara vad det är som händer i mönster generellt. Mönster är vanligtvis ganska kompakta och fyllda med förkortningar av olika slag. Läs därför igenom mönstret och markera sådant som är viktigt att komma ihåg innan du börjar sticka. Använd också markörer när du stickar för att inte tappa bort dig bland maskorna.
 

Viktig information i mönster

I början av ett mönster finns det alltid viktig information som stickaren måste ta ställning till innan projektet påbörjas. Var noga med detta arbete i början, så slipper du upptäcka att plagget blev för stort eller för litet i slutändan. Du får här information om 1. storlek 2. garnåtgång 3. stickstorlek och 4. stickfasthet.  

  1. Storlek: 1/3 – 6/9 – 12/18 mån (2 – 3/4) år. Strl i ctl: 50/56-62/68-74/80
  2. 100-150-150 gram
  3. STRUMPST och RUNDST (60 cm) NR 4,5 – eller det st.nr du måste ha för att få:
  4. 20 m x 26 v i slätst på 10 x 10 cm.

Som exempel har jag valt storlek 2 år: (2-3/4) år. Då vet jag att det kommer gå åt ca 150 gram garn om jag ska göra en kortärmad kofta, och att jag ska ha 20m x 26v i slätstickning på en ruta 10×10 cm. Har jag inte det måste jag prova med andra stickor ELLER räkna om på egen hand. Annars kommer min kofta antingen att bli större eller mindre än jag hade tänkt. Läs mer här om hur du räknar ut stickfasthet.

Mönster står i den ordning som du ska sticka dem, men läs alltid hela mönstret innan du börjar. Här är ett exempel på hur det kan se ut:

”Lägg upp 85-97-109 (121-133) m på rundst 3,5. Sticka 1 avigt v på avigsidan. Sedan stickas det resår så här (från rätsidan): 4 kantsm i RÄTST, * 1 rm, 1 am *, upprepa *-* och avsluta med 1 rm och 4 kantsm i RÄTST. Fortsätt resåren så. KOM IHÅG knapphål på höger framkant. När arb mäter 3 cm byts det till rundst 4,5. Sätt en markör 23-26-29 (32-35) m in från varje sida (= 39-45-51 (57-63)m mellan markörerna på bakst). Sedan stickas det slätst (framkanterna stickas vidare i rätst till färdigt mått). När arb mäter 4-5-5 (5-6) cm ökas det 1 m på var sida av varje markör (= 4 m ökat). Upprepa ökningen när arb mäter 8-10-10 (10-11) cm = 93-105-117 (129-141) m.  ETC.”  (Barnkofta från Drops Design)

Som du kan se är mönstret ganska kompakt, så det kan vara en bra idé att lyfta ut viktig information innan man börjar sticka, för att få full förståelse för mönstret. Gör gärna maskeringar i ditt mönster. Framför allt vill du i detta fall veta:

  • Information som gäller den storlek jag har valt. Dvs antalet maskor/cm vid ett givet tillfälle. Läs noga vad det handlar om varje gång.
  • Information om att mönstret vill få oss att komma ihåg att också göra knapphål, för det kommer mönstret inte att påminna oss om.
  • Information om speciella händelser, dvs ett varv ska stickas avigt, det byts till slätstickning, och det minskas maskor.

När detta stycke är färdigstickat ser det ut så här:

Därefter stickas båda ärmarna enligt mönster, och slutligen sätts alla tre delar på rundsticka och stickas ihop. Slutligen stickas kragen. I detta mönster behövs delarna alltså inte sys ihop. Efter att koftan är stickad sys knappar fast.

Ärmarna stickas på strumpstickor då rundsticka blir för stort.

Eftersom koftan stickas fram och tillbaka på rundsticka behövs markörer som avskiljer höger framstycke, bakstycke och vänster framstycke åt, detta för att du ska veta var du ska göra ökningar/minskningar. Då det stickas runt runt behövs också en markör i början på varv. Det går bra att ta en bit garn i en annan färg som markör. Den följer sedan med varv efter varv. Om du inte har en markör i början på varv kommer du snart förlora uppfattningen om var ett varv slutar och var nästa börjar. 

Ett tips: Ett sätt att hålla koll på antalet varv om du ska lägga undan stickningen är att i början på det varv du är på sticka lika många maskor. I detta mönster ska jag minska en maska på varje sida om markörerna på vart 7:e varv. Så när jag vill lägga undan arbetet när jag precis påbörjat varv 5 stickar jag de fem första maskorna på varvet. Dvs du räknar 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 = minska; 1, 2, 3 etc.

Att sticka kläder är alltså inte särskilt avancerat. Du behöver bara bena ut ditt mönster, och ha tålamod – för även om kläder inte är svårt att sticka, så är det ett stort projekt. 

Spetsmönster är riktigt fina i kläder. Lär dig mer om att sticka spets här.

Även flätor är fina i kläder. Lär dig sticka flätor här.

Till toppen av sidan.