Sticka för löst eller för hårt

Det ser sladdrigt ut, eller det är jättetungt att sticka?

 

Det är vanligt att spänna sig i början när man ska lära sig att sticka. Detta resulterar ofta i att man får ett tyg som är riktigt hårt stickat, vilket faktiskt inte är det du vill i slutändan. Maskorna ska vara behagliga att arbeta med, inte utgöra en kamp.

Har du problem med att du spänner dig så ska du slappna av och lita på att garnet och maskorna faktiskt inte sticker iväg. Och om de gör det går de alltid att fånga upp igen. Det handlar om att utveckla en teknik där man upplever att man har kontroll över maskorna.

Spänner du dig när du stickar får du dessutom ont i axlar och handleder eftersom du belastar dessa i onödan. Ta för vana att stretcha lite emellanåt, och träna på att inte spänna dig. Tänk på att du ska ha utrymme i maskan för både stickan och nytt garn, utan att din stickning i sin tur inte blir för sladdrig.

En anledning till att man spänner tråden alldeles för mycket är att man är rädd att tappa maskor. Detta löser du genom att bara arbeta med några maskor i taget oavsett hur många maskor du har på stickorna. Ha ett säkert avstånd mellan maskan och spetsen på stickan (2 cm kanske?) och öva tills du känner dig trygg. De andra maskorna har du i trygghet bakom händerna och matar fram när du behöver dem. Kom ihåg att du först ska sticka klart din maska, och därefter dra den av stickan.

Kom också ihåg att peka stickorna uppåt när du stickar. Då är det mindre troligt att maskorna flyr.

IMG_9627.jpg-for-web-normal

Är resultatet av din stickning i stället ojämnt och ser tråkigt ut kan det vara så att du har en ojämn stickteknik. Är du rädd att göra misstag spänner du dig, och är du okoncentrerad slappnar du av och släpper lite för mycket på tråden. Det tar tid att hitta sin teknik. Öva räta maskor till att börja med tills du har hittat rätt spänst i garnet. Du ska hålla det så att det är utsträckt, men inte så hårt att du måste dra i det för att kunna använda det, och inte så löst att det inte vill vara med på att bilda en ny maska.

Är det så att du upplever att maskorna blir för stora kan det bero på att du helt enkelt stickar för löst och därmed måste spänna garnet lite mer. Men det kan faktiskt också bero på att du har för tjocka stickor för ditt garn. Testa att byta till ett par tunnare stickor.

IMG_9598.jpg-for-web-normal

Ibland händer det att en maska blir alldeles för löst stickad. Ofta blir det så om du behövt repa upp eller om du har plockat upp nya maskor. Detta är enkelt att fixa. Ta helt enkelt en ledig sticka och använd den för att dra åt garnet i den lösa maskan. När du gjort det måste du fortsätta dra åt garnet längs alla maskor ända fram till arbetsgarnets början. Är det en bra bit kan du dra åt garnet, klippa av i öglan som bildas, och knyta ihop garnändarna på baksidan av ditt projekt, så som när du byter garn.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *