Sticka enkla mönster

Att kombinera aviga och räta maskor

Aviga och räta maskor går att kombinera på många olika sätt. Ett av de vanligaste är att sticka vartannat varv rätt och vartannat varv avigt. Då får du en sida som är helt slät, medan den andra inte är det. Detta kallas slätstickning, och används till det mesta. Till exempel kläder, strumpor, mössor, gosedjur. 

I blomman här nedan  ser du ett tydligt exempel på hur slätstickning kan användas för att framhäva mönster. Blomformen är däremot ett resultat av att olika varianter av maskor, ökningar och minskningar har använts.

Den släta sidan i slätstickning kallas vanligtvis för rätsidan, medan den andra sidan är avigsidan. Avigsidan brukar vara insidan i plagget, eller baksidan av ett mönster. Därför är det viktigt att känna till begreppen, och ha koll på vilken sida av arbetet du arbetar med om du gör avancerade saker.

Prova till en början att växla mellan aviga och räta maskor på en provlapp. Lär dig gärna hur olika kombinationer av räta och aviga maskor ser ut. När du lärt dig att se skillnad på dem blir det lättare för dig att sticka mönster. Då behöver du bara titta på arbetet för att veta var i mönstret du befinner dig. Jättebra om du stickar avancerade saker och tappar bort dig! (Vilket man garanterat gör.)

 

Tips på olika mönster

Investera gärna i någon bok om stickning, då de ofta innehåller olika typer av mönsterstickning. De kan kosta en slant vanligtvis, men du hittar dem ofta till riktigt bra priser under bokrean. Passa därför på att besöka bokrean varje år för att ta reda på vilka pysselböcker där finns, och hittar du sådant som inspirerar dig på olika sätt, eller som innehåller avsnitt som du känner att du bara inte kan vara utan, så rekommenderar jag att köpa dem. Även om väldigt mycket finns på internet idag så har många av dessa böcker mängder av material som kan vara svårare att hitta på nätet. Dessutom finns boken alltid tillgänglig i hyllan när du behöver den eller bara vill bläddra lite.

 

Mosstickning

Mosstickning stickas alltid med ett udda antal maskor, enligt följande:

Varv 1: 1 rm, *1 am, 1 rm, rep. från * varvet ut.

Detta innebär att du börjar med en rät maska, och sedan stickar varannan avig och varannan rät, och avslutar varvet med en rät maska. Mönstret är delbart med 2+1. Detta innebär att för att öka eller minska antalet maskor behöver du alltid lägga till eller ta bort två maskor. Dessutom ska du ha en extra maska för att få ett ojämnt maskantal.

I engelskan har du den räta ”knit stitch” och den aviga ”purl stitch” som förkortas ”k” respektive ”p”.

  

Irländsk mosstickning

Irländsk mosstickning är en lite elegantare variant av vanlig mosstickning, och stickas enligt följande:

Varv 1 och 2: *1 rm, 1 am, rep. från*.

Varv 3 och 4: *1 am, 1 rm, rep. från *.

Detta innebär i praktiken att mönstret består av fyra varv som du upprepar. De första två varven börjar du med en rät maska, och stickar varannan rät och varannan avig, och avslutar med en avig maska. De andra två varven börjar du med en avig, och stickar varannan avig och varannan rät, och avslutar med en rät maska. Sedan börjar du om. Detta innebär att irländsk mosstickning, till skillnad från vanlig mosstickning, stickas med ett jämnt antal maskor. Mönstret är delbart med två.

 

Resår

Resårstickning används ofta till kläder, till exempel på tröjor, för att få en elastisk kant. Just den här resåren stickas med ett maskantal som är delbart med fyra. Du behöver alltså lägga till eller ta bort fyra maskor för varje ökning eller minskning du vill göra i mönstret.

Resåren stickas 2 rm, 2 am.

Du kan sticka med ett annat antal maskor om du vill, och då få en bredare resår. Jag tycker att ”3 rm, 3 am” är ett bekvämt sätt att sticka resår.

Här nedan finns några bilder på en resår på en strumpa som jag stickar. I den ena bilden mäter jag att resåren har rätt längd, medan det i den andra bilden handlar om att ta reda på ungefär hur mycket jag behöver sticka på själva strumpan för att den ska täcka hela min fot.

Eftersom denna del av strumpan kräver att jag gör minskningar med jämna mellanrum har jag maskmarkörer på plats (i det här fallet blått ullgarn).

 

Att följa stickmönster kommer du att behöva göra om du väljer att sticka annat än på frihand. Här går jag igenom det grundläggande i att förstå klädmönster, strumpmönster och spetsmönster.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *