Sticka flätor & muscher

Sticka flätor

Flätor är ett sätt att få stickningen att se mer avancerad ut. Men att sticka flätor är enklare än man kan tro! Det finns mängder med variationer på den stickade flätan. Här visar jag dig grunderna i hur du skapar en stickad fläta.

För att sticka flätor behöver du ha en extra sticka, en så kallad hjälpsticka. Allra helst vill du ha en flätsticka, men det går faktiskt bra med en vanlig sticka också. Flätstickan är en böjd sticka, vilket underlättar flätstickandet, då maskorna inte faller av lika lätt.

När man stickar flätor behöver man framhäva själva flätan. Det gör man genom att sticka flätan i räta maskor, medan bakgrunden görs med aviga maskor. Det vill säga slätstickning fast åt två olika håll. Om man bara stickar slätstickning kommer flätmönstret inte att synas.

I exemplet har jag 20 maskor. Till höger om flätan är det fyra stycken aviga, flätan består av sex stycken räta, medan resten består av tio stycken aviga. Flätan ligger således lite på sidan. Jag har först stickat sju varv innan jag flätar första gången. 

Tänk på att flätor får arbetet att krympa, så testa gärna på en provlapp innan du stickar något större. Risken finns att det blir för litet annars. 

På flätvarvet stickar du fram till själva flätan. Sätt sedan de första tre (av 6) maskorna på en hjälpsticka. Håll hjälpstickan framför (eller bakom) arbetet. Jag tycker det är enklast att hålla framför, men olika mönster kräver olika moment. Stickar du efter mönster står det tydligt hur du ska göra. Flätan blir åt olika håll beroende på hur du väljer att göra.

När du har de första maskorna på en hjälpsticka stickar du de andra tre maskorna i flätan. Den första maskan kan stickas lite hårdare för att undvika att det blir hål i flätan. Sticka därefter de maskorna du har på hjälpstickan. Sedan stickar du bakgrundsmaskorna som vanligt. Även här är det bra att hålla ett öga på den första maskan efter flätan, för att undvika hål.

Efter flätvarvet ser det ut som på bilden ovan. Nu ska du sticka som vanligt lika många varv som du började med, innan nästa flätvarv stickas. Flätan får olika utseende beroende på hur många varv som stickas emellan flätvarven. Jag brukar göra ungefär 6-8 varv emellan, men prova dig fram för att få en fläta du tycker om. 

Efter tre flätvarv ser flätan ut så här. Detta är en enkel fläta där jag vrider flätan åt samma håll vid varje flätvarv. Prova att sticka en provlapp med olika typer av flätor, och testa att hålla maskorna både framför och bakom arbetet, för att få mer förståelse för hur en fläta byggs upp i en stickning. 

Flätor kan piffa upp ett enkelt klädesplagg. Läs mer här om hur du stickar kläder.

MUSCHER

Muscher är små knutar som sticker upp ur arbetet. Till exempel kan muscher användas för att sticka blommönster i spets. De är roliga att göra, men kan också upplevas som lite ”bökiga”, eftersom de kräver att man vänder på arbetet några gånger mitt i stickningen. Väldigt ofta kombineras muscher med olika former av flätstickning för att skapa vackra mönster.

Du kan sticka muscher på olika sätt, men grundprincipen är densamma – du behöver många maskor på ett ställe. När du lärt dig grunden kan du testa att göra muscher på olika sätt.

Börja med att sticka fram till den punkt där du vill ha muschen. Sticka en maska i främre maskbågen som vanligt, men ta inte av maskan från stickan. Gör en ny maska i bakre maskbågen, sedan en i främre. Fortsätt så tills du har fem maskor eller fler. Släpp ursprungsmaskan från vänster sticka.

Du har nu ökat med fyra maskor eller mer. Vänd på arbetet och sticka de extra maskorna. Vänd igen och sticka samma maskor igen. Vänd en gång till. På detta varv minskar du med två maskor. Vänd arbetet igen. Du har nu tre maskor eller fler på rätt varv. Har du fler maskor behöver du minska en gång till. Sticka de tre maskorna tillsammans, fortsätt sedan med arbetet som vanligt. Dra åt garnet något extra när du börjar sticka som vanligt igen. På detta sätt undviker du glapp. 

Så här ser muschen ut när den är klar. Muscher kan stickas i olika färger. Byt bara till ny färg när du ska sticka muschen och sticka den i den färgen. Återgå till bakgrundsfärgen igen när muschen är klar. Glöm inte att fästa eventuella trådar vid färgbyte. 

Muscher kan vara väldigt fina i spets. Lär dig hur man gör här.

Till toppen av sidan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *