Sticka aviga maskor

Den aviga maskan är mångas skräck, men den är också väldigt bra att behärska. Om du tycker att den konventionella aviga maskan är svår och krånglig rekommenderar jag att du testar den vridna aviga maskan i stället, då den kan upplevas som betydligt mer lättstickad.

Den aviga maskan behöver du kunna om du vill sticka något annat är rätstickning, mer eller mindre, och behövs alltså för alla typer av mönsterstickning. Du kan komma undan att sticka aviga maskor, om du väljer att alltid sticka runt på rundstickor, men även då kan du behöva sticka aviga maskor, till exempel om du ska sticka spetsmönster. 

Så när du känner att du behärskar den räta maskan är det dags att gå vidare och även lära sig att sticka den aviga maskan.

Aviga maskor förkortas vanligtvis ”am” i textbaserade mönster, och ”p” för ”purl stitch” i engelska mönster. I diagram finns det två olika sätt att visa att du ska sticka aviga maskor. Till exempel kan den motsvaras av en blank ruta, precis som den räta maskan, men med en tilläggsnotis om att varje jämnt varv ska stickas avigt. I annat fall kan den motsvaras av en symbol av något slag, om aviga och räta maskor blandas under samma varv.

Ta för vana att alltid kolla mönsternyckeln innan du börjar sticka, så att du vet vad som gäller för just ditt mönster.

När du stickar aviga maskor håller du garnet framför stickan i stället för bakom. För in din högra sticka från höger sida in i maskan på din vänstra sticka. Tänk på att hålla spänningen i garnet så blir denna maska betydligt enklare att sticka.

Linda sedan garnet runt den högra stickan…

… och för garnet genom maskan. Dra sedan av den färdigstickade maskan från vänster sticka, innan du fortsätter på samma sätt med nästa maska.

Det som gör att många upplever denna maska som jobbig är förmodligen själva lindandet av garnet eftersom det kräver en större rörelse än den räta maskan gör. Det kan också upplevas som lite trixigt att få igenom garnet genom maskan med denna metod. Testa gärna den vridna aviga maskan om du tycker att den konventionella aviga är svår.

Vriden avig maska

Det går att sticka aviga maskor på två olika sätt. Det ena sättet är lite krångligare än det andra, men ger ovridna maskor på nästa varv. Det andra sättet ger en vriden maska på nästa varv, vilket innebär att du måste sticka i den bakre maskbågen på det räta varvet. Jag visar här steg för steg hur du bär dig åt för att lära dig sticka den vridna aviga maskan. Och när du kan den kan jag nästan garantera att du dels kommer tycka att det är roligare och enklare att sticka aviga maskor än räta maskor, och dels att du kommer att uppleva att din stickning går mycket snabbare än tidigare.

Obs! Det flesta stickar den vanliga aviga maskan och inte den vridna varianten. De ger båda samma resultat, förutsatt att du sedan kompenserar för vridningen på det räta varvet om du stickar vridna aviga maskor. Det vill säga, denna maska handlar mer om hur du personligen väljer att sticka dina aviga maskor, än om att den skulle förekomma specifikt i något mönster. Hittills har jag inte stött på vridna aviga maskor i de mönster jag stickat.

Maskan som är markerad med rosa i bild är stickad på ett vanligt sätt, efter att ha använt följande metod för aviga maskor. Som du kan se blir maskan då vriden! Om du tittar på nästa maska på vänster sticka, ser du att om jag skulle sticka den genom den bakre maskbågen så skulle den inte bli vriden. Detta görs på exakt samma sätt som när du stickar en vanlig rät, bara det att du stickar genom den andra delen av öglan helt enkelt.

Personligen upplever jag att detta är ett enklare sätt att sticka, men det är upp till varje stickare att själv avgöra hur man vill göra. Det kan vara bra att redan nu lära sig hur maskan på stickan ser ut när den är vänd åt olika håll, då det underlättar senare när man väl försöker sticka avancerade saker, så som spets.

 I steg 1-4 här nedan visar jag i detalj hur den vridna aviga maskan stickas.

1. Lägg garnet framför stickan, som på den första bilden, i stället för bakom som när du stickar räta maskor.

2. För därefter in höger sticka framifrån i första maskan på vänster sticka.

3. Hämta garnet bakifrån och skapa en ny maska.

4. Upprepa steg 1-3 tills du stickat alla maskor på varvet.

Det är vanligt att det står i stickbeskrivningar att aviga varv alltid börjar och slutar med en rät maska, men det går självklart bra att sticka aviga hela varvet. Att sticka den första och sista maskan rät har olika förklaringar. Till exempel:

 • Mer stabil kant
 • Lättare att montera
 • Snyggare
 • Enklare

Men du som stickare avgör själv vad som fungerar bäst för dig! Känn efter och testa dig fram för att se vilken teknik du föredrar. Med tiden kommer du att utveckla din egen teknik.

Nu när du lärt dig att sticka aviga och räta maskor är det dags att lära dig att öka och minska antalet maskor. Sedan kan du kombinera dessa kunskaper och skapa vilka projekt du vill.

12 Responses to Sticka aviga maskor

 1. Helena says:

  Tack! Alla beskrivningar jag hittat nämner som du sa att man ska börja och sluta ett avigt varv mes en rät maska…. Men det funkar inte med det mönstret jag håller på med så skönt att hitta en beskrivning som säger att man inte måste.

  • Linda says:

   Hej,

   ”Det är vanligt att det står i stickbeskrivningar att aviga varv alltid börjar och slutar med en rät maska, men det går självklart bra att sticka aviga hela varvet.”

   Så har jag skrivit på sidan, för det är ju så att även om beskrivningen säger att du ska göra en sak, så är det alltid du själv som väljer om du vill göra just så. Det går alltså jättebra att bara sticka avigt också. Precis som det går jättebra att göra andra ändringar också.

   Lycka till med ditt projekt!

 2. Anki says:

  Tänk även på att om man stickar runt, så blir det att sticka den aviga i bakre maskbågen, eftersom den är vriden. Det blir alltså – räta över räta, i främre mb. och aviga över aviga i bakre mb.

 3. Karin says:

  Hej, tack för beskrivningen av vridna aviga maskor och hur man sedan rättar till det med de räta som ska göras från den bakre bågen. Nu verkar det so om jag äntligen kan lära mig sticka -igen. Det var nämligen så att min mamma lärde mig sticka i 6års åldern, på det sättet eftersom det är så hon gjorde. Sen kom jag till syslöjden i skolan och läraren skulle prompt lära om mig, för se så gör man inte när man stickar. Jag fick aldrig igen ordning på stickningen, några varv har gått bra men så fort koncentrationen tryter börjar jag göra felaktiga aviga maskor som jag inte upptäcker förrän senare och får repa upp. Jag lärde mig aldrig igen som barn och har försökt lära mig av svärmor igen som vuxen men misslyckats. Igår tänkte jag försöka igen och hittade till din sida, provade att göra som du beskrev och vips hade jag 6 varv med slätstickning helt utan fel trots att jag hade tv på samtidigt. Känns som det finns hopp att läramig sticka igen nu nästan 35 årsenare. Funkar det att göra på samma sätt även när man stickar resår eller måste man göra korrekta aviga då? Det ät ju lätt att se skillnad när man ska göra den räta maskan om man ska sätta i främre eller bakre bågen då.

  • Linda says:

   Hej,
   Vad tråkigt att höra att du haft en sån lärare att du inte kunnat fortsätta sticka. Kreativiteten borde verkligen gå främst när man ska lära sig, olika tekniker finns och misstag går att rätta till! Vad skönt att du idag kan komma igång igen ☺️
   Jag stickar alltid mina aviga maskor på det sätt som jag beskriver på sidan, oavsett om jag stickar resår, spets eller annat. Det viktiga är bara att vrida tillbaka den på nästa varv. Har inte tålamod med den ovridna aviga maskan. Lycka till! ☺️

 4. patrick mattsson says:

  Fungerar det att sticka vridna aviga maskor när man stickar avancerade mönster eller måste man använda ovridna aviga maskor då?

  • Linda says:

   Hej, du kan sticka vridna aviga maskor oavsett vilket mönster du stickar och oavsett nivå. Vill du inte ha en synlig vridning så måste du vrida tillbaka maskan på nästa varv, men det är okej att inte göra det också. Du får fram mönstret oavsett om maskan är vriden eller inte, men det kan se lite annorlunda ut med vridna maskor eftersom det inte ger ett lika slätt intryck.

 5. Andreas says:

  Du är fantastisk

 6. Sofia says:

  Hej! Jag har precis börjat sticka och hade jättestor hjälp av din guide :) Jag håller på att sticka resår till ett par sockor, och eftersom jag tyckte det var lättare att sticka vriden avig maska så kör jag på det (och stickar då räta genom bakre maskbågen). Problemet är att min resår börjar se vriden ut, som en spiral, och jag undrar om det beror på att jag inte stickar på det vanliga sättet?

  • Linda says:

   Hej Sofia. Vad kul att du kunnat ha nytta av min guide :-). Jag funderar på om det kan vara så att du stickar rundstickning eftersom du stickar strumpor? Då behöver du nämligen inte tänka på att sticka räta maskor annorlunda om du väljer att sticka den aviga vriden, eftersom du stickar vriden avig på vriden avig, och alltså inte behöver använda den vridna räta maskan på nästa varv för att vrida tillbaka allt. Om du samtidigt stickar räta maskor vridna får du en ytterligare vridning, vilket skulle kunna leda till det du beskriver. Testa att sticka de räta som vanligt i resåren. Berätta gärna om det löste problemet. Mvh, Linda MyDesign

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *