Smygmaskor

Smygmaskan är en mycket vanligt förekommande maska i virkning, men är inte en maska som används för att skapa tyget i sig. Snarare är den en maska som avslutar olika moment, och som används för att mer eller mindre osynligt kunna förflytta sig från A till B, framför allt när slutet på varv inte är detsamma som början på varv.

 

Picture_096.jpg-for-web-normal

 

Här har jag virkat en enkel solfjäder av stolpar. Det har jag gjort genom att virka flera stolpar i samma basmaska. För att avsluta solfjädern och göra den komplett behöver jag avsluta med en smygmaska.

 

Picture_097.jpg-for-web-normal

 

För ner virknålen genom nästa maska och hämta nytt garn. Nu har du som vanligt två maskor på virknålen. Men i stället för att hämta nytt garn, som när du virkar fastmaskor, ska du dra den nya maskan genom den andra maskan.

 

Picture_099.jpg-for-web-normal

 

Resultatet är en knappt märkbar maska som ger ett fint avslut på mönsterdelen.

Du använder vanligtvis smygmaskan för att avsluta varje varv i rundvirkning, för att förhindra att du virkar i en spiral. Genom att avsluta varje varv med en smygmaska kan du hålla de olika varven separata, vilket ofta är önskvärt vid rundvirkning.

I mormorsrutan använder du dig av smygmaskan för att förflytta dig från slutet av varv till början på nästa varv, eftersom dessa inte är ett och samma ställe.

 

Gå vidare till att öka och minska i virkning –>

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *