Projekt: Sprang

Det var en tid då jag var nyfiken på hantverkets historia och grävde fram lite gamla sätt att hantverka på. Sprang var en av sakerna jag hittade. Så klart jag ville testa! Men det var svårt!

När jag äntligen började förstå hur den här tekniken faktiskt fungerar och hur man ska bära sig åt för att få ett snyggt resultat kunde jag äntligen göra en mössa att ha när jag träffar mina medeltidskompisar. Resan började med att jag dels fick repa upp en och annan sprang, och dels var resultatet om och om igen mest bara trassel.

sprang11

När jag äntligen fått kläm på tekniken trädde jag upp denna väv. Jag tror att den blev 28 trådar bred i slutändan. Inte så mycket, men ändå tillräckligt för att det skulle kunna gå helt åt pipan.

Det som gjorde att jag lyckades bättre denna gång var förstås träning, men också det faktum att just detta ullgarn var så mycket smidigare att jobba med. Det var… följsamt. Inget trassel, inget klibb. Det lägger sig på plats utan att jag behöver bråka med det. Vilken lycka!

sprang22

För att trådarna inte ska trassla ihop sig från varv till varv, och för att man ska kunna veta vilka trådar som man ska jobba med, är det mer eller mindre nödvändigt med mellantrådar. Jag arbetar med två stycken vita mellantrådar i varje ända, och drar ur en i taget och flyttar fram den i takt med att arbetet fortskrider. Det bildas alltså små mellanrum i tyget tack vare mellantrådarna.

Anledningen till att jag har dessa i båda ändar är att arbetet arbetas från båda ändarna samtidigt. Man skulle kunna tänka sig att det går dubbelt så fort på det viset, men det är minsann bra mycket arbete bakom en fint vävd sprang ändå.

Nedan en bild på hur det färdiga resultatet ser ut när man drar ut tyget. Det blir som ett nät, helt utan knutar, där varje tråd är lindad om den andra i ett mönster. Det är ett mycket elastiskt tyg, och jag misstänker att jag kommer att få spänna ut på blockning när jag är klar med projektet. Ser verkligen fram emot att kunna ta av arbetet från pinnarna och fortsätta med det jag ska använda tyget till. Det ska bli en vikingatida/medeltida hätta. Hur den kommer se ut har jag bara en vag aning om ännu. Men snart så.

sprang33

När jag äntligen fått av min sprang från ställningen såg den mest ut som en lång remsa med en massa lösa trådar. Trådarna i båda ändarna hade jag där som säkerhet eftersom jag inte riktigt visste hur dessa ändar skulle komma att bete sig när jag sträcker ut tyget så att nätmönstret framträder. Tråden i mitten måste dock vara där, för om den inte skulle vara där skulle arbetet repa upp sig eftersom det inte finns något direkt sätt att fästa trådarna. 

sprang44sprang55

Som ni kan se är det olika lutning på de olika varven, vilket beror på att jag gjort två olika sorters flätningar. I början förstod jag att de fungerade som varandras motpoler, och hindrade tyget från att skruva ihop sig. Senare förstod jag att de även kunde användas för att skapa mönster i tyget, och det är det jag försökt göra i detta fall.

Jag skrev upp hur jag ville fläta arbetet, och följde sedan min beskrivning. I princip består den av 8 varv som är flätade uppifrån, och fyra varv som är flätade nerifrån, i en rad omgångar. Det ska bli väldigt intressant att se exakt hur detta framhävs i det färdiga projektet. Nu är tanken att jag ska spänna ut tyget så att nätmönstret framhävs, och därefter ska jag börja forma själva hättan. 

sprang66

Det var ett roligt och intressant projekt, och till slut blev spranghättan äntligen klar. Det tog nån dag att väva tyget, för jag fick så ont i nacken av att hålla fingrarna i projektet, vilket faktiskt ledde till en ganska obehaglig kramp lite av och till. Inte kul. Men jag ville verkligen ta mig igenom vävningen, och till slut hade jag ju mitt tyg klart. Problemet var bara att det var för litet. Förstås.

Så jag bestämde mig för att nålbinda det som krävdes för att hättan skulle bli tillräckligt stor, och i och med nålbindningen tyckte jag att sidorna på hättan fick en form som jag inte ville att de skulle ha. De blev plufsiga, och jag tycker inte om plufs! Så jag valde att knyta hättan bak i nacken i stället, för att få bort plufset, och gjorde en passande brosch att ha som dekoration i nacken.  

sprang77

sprang88

Jag försökte titta lite på hur vikingasmycken var gjorda, men kände att jag inte direkt kunde återskapa något. Så jag valde att göra detta smycke. Jag började med att linda järntråd runt nånting runt, för att få en bas att utgå från. Därefter lindade jag järntråd runt hela denna cirkel, så tätt jag kunde, och brände den sedan över ett ljus. Resultatet blev förstås svart och sotigt, men när jag torkat bort sotet var jag ändå rätt nöjd med den lite mattare ytan på metallen.

Jag placerade ringen där jag ville att den skulle sitta på tyget, och fäste den sedan med en bit järntråd där jag böjde ändarna runt, så att det ändå skulle bli lite vikingakänsla över det hela. Blev faktiskt riktigt nöjd med resultatet, och ska eventuellt göra en till hätta, fast med fler trådar i sprang i så fall, så att det inte krävs så mycket nålbindning. Men det får vänta ett tag, kanske tills jag köpt ull i en annan färg, för två grå hättor kan ju vara lite tråkigt.

Om du är intresserad av att läsa lite mer om historiska hantverk kan du göra det här.

One Response to Projekt: Sprang

  1. Hej, ved ET tillfälle fandt jeg din side. Jeg er Viking, og vil lärde sprang. Letar efter en bog med sprang. Ved du om der findes på biblioteket , eller der findes at köpa? Er ved at nålbinda et par sokker, det er förste paret, spändende at pröva. Mange hälsningar från Annette.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *