Plocka upp maskor, forma strumpan och sticka tå

Du har nu stickat klart den svåraste biten av strumpan, och har foten och tån kvar att sticka. För att kunna göra det måste du plocka upp nya maskor längs den kvadratiska hälflärpen som du stickade tidigare.

lyft maskor

Om du tittar längs sidorna på den flärpen kan du se att du har stora fina maskor längs båda sidorna. Dessa kommer sig av att du lyfte den första maskan på varvet när du stickade flärpen. Om du stickat helt enligt instruktionerna bör du ha samma antal maskor här längs sidorna, som du skulle börja ditt första kortvarv med. Det vill säga:

20 maskor: börja med att sticka 11 maskor
22 maskor: börja med att sticka 12 maskor
24 maskor: börja med att sticka 13 maskor
26 maskor: börja med att sticka 14 maskor
28 maskor: börja med att sticka 15 maskor

I mitt exempel hade jag 22 maskor och 22 rader i min flärp, och jag började mitt första kortvarv med 12 maskor innan jag minskade och vände. Jag har också 12 stora och fina maskor längs sidorna på flärpen där jag nu kan plocka upp nya maskor. Tumregeln säger en ny maska per stor maska, men om du tycker att det behövs kan du ta en extra i sidorna.

Använd de två lediga stickorna till att plocka upp nya maskor på sidorna. I samma veva blir nu också de två vilande stickorna aktiva igen. Låt dock bli att ändra på antalet maskor på dessa två stickor. De ska förbli med samma antal ända till tåminskningen, och du kan därför fortsätta vilket mönster du vill ända fram till tån. Alla minskningar till dess sker på de övriga två stickorna.

Nu när du plockat upp nya maskor på de två lediga stickorna har du fem stickor upptagna i arbetet. Frigör en av dem genom att fördela de nya maskorna och de som utgör hälen så jämnt som möjligt över två stickor. Sticka fram till mitten av hälen. Här har du nu början på varv.

ta upp nya maskor

Stickorna kan numreras 1, 2, 3, 4 medsols (se nedan), där sticka 2 och 3 utgör överdelen av strumpan. Nu ska du minska med två maskor på vartannat varv genom att sticka två maskor ihop i slutet på sticka 1 och i början av sticka 4, det vill säga i hörnen där överdel och underdel möts. Vartannat varv stickas som vanligt, utan minskningar.

fördela maskorna

Fortsätt minska tills du har antingen lika många eller något färre maskor kvar än när du la upp för strumpan. I mitt fall har jag satsat på att ha fyra maskor färre än när jag la upp, det vill säga 40 maskor eftersom jag la upp 44 maskor när jag började mitt arbete med strumpan. Därefter stickar du slätstickning, alternativt enligt mönster, ända fram till stortån.

sy ihop den sista biten

När du kommit fram till stortån är det dags att minska till tå och avsluta strumpan. Det kan du göra på många olika sätt, men enklast är kanske att minska med en maska både i början och i slutet av både under- och översidan av strumpan. Dvs du minskar med fyra maskor per varv. Fortsätt minska tills du har cirka 8 maskor kvar. Trä sedan garnet genom alla maskor och dra åt. Din strumpa är färdig.

tån färdig

wpid-IMG1074.jpg

Nu är det bara att sticka en till!

Behöver du tips och idéer till nya projekt? Kolla in här för att få lite inspiration, eller följ mig i min blogg!

11 Responses to Plocka upp maskor, forma strumpan och sticka tå

 1. Iren Persson says:

  Tack för en fantastiskt bra beskrivning. Hälen/socken blev kanon!!!

  //Irén

 2. Eva-Lena pettersson says:

  Tack ! Jag tror jag kan det nu , för dina kanonbra bilder o förklaringar / tack ?

 3. Berit Lidman says:

  Tack för en jättebra beskrivning!

 4. Maud Söderberg says:

  Som de andra här så har jag läst flera beskrivningar men inte förstått hälen. Jag fick hål eftersom ingen har berättat att man skall lyfta första maskan efter vändningarna. Nu vet jag och glömmer aldrig. TACK

 5. Maud Söderberg says:

  Samma erfarenhet som det tidigare svaren. Alla andra beskrivningar såg likadana ut. Mitt problem var med hälen. Jag fick hål hela tiden. Här fick jag förklaringen dvs att maskan efter vändningarna skulle lyftas. Puh nu fixar jag det.
  TACK

 6. MammaGro says:

  Woohoo! Tack vare din hjälp har jag äntligen fått til att sticka en häl!
  Varmt tack!

 7. Annette says:

  Tack för en lätt fattad beskrivning hur man stickar en häl

 8. Susan Östlund says:

  Tack! Jag har läst den ena beskrivningen efter den andra, men inte lyckats få ihop det med hälen. Men nu, efter att steg för steg ha följt din beskrivning, har jag lyckats! Stor tack till dig! :)

 9. Sandra says:

  Tack snälla som lagt ut detta & äntligen kan jag gärna en häl!
  Har läst många mönster och inte fattat förräns nu.
  Tusen tack!!!!

 10. Stina says:

  Tack så hjärtligt! Jag har försökt knäcka stickbeskrivnings koder jag vet inte hur länge. Din sida var både lätt att följa och förstå. Tack igen!!! Hemskt tacksamt bokstavsbarn 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *