Olika former av stickor

Som nybörjare behöver du inga avancerade saker när du stickar, utan det räcker bra med ett par stickor i lagom storlek och lite garn. Efterhand kommer du upptäcka vilka verktyg du behöver och vilka du verkligen vill ha.

Det finns mängder av olika typer av garner och olika typer av stickor att välja mellan, och du väljer ett garn och de verktyg som du känner dig bekväm med till en början. Tänk på att olika garner fungerar olika bra med olika stickor, så prova dig fram om du tycker att det inte går så bra. Vissa garner kan däremot vara krångliga och knepiga att sticka med oavsett vilka stickor du använder. Bouclégarner är ett exempel, och garner med mycket fluff åt olika håll ett annat. Undvik dessa garner om du är nybörjare, för de gör det bara onödigt svårt att lära sig sticka.

Utöver stickor finns det andra små saker som antingen underlättar, eller som är mer eller mindre nödvändiga att ha när du stickar. Knappnålar och säkerhetsnålar är två exempel på sådana saker. Maskmarkören ett annat. Du kan läsa mer om bra saker att ha här.   

 

 

Vanliga stickor, 2-20 mm

 

 

 

 

 

Den ”vanliga” stickan (the regular needle) är oftast ca 35 cm lång, är spetsig i ena änden, och har någon form av stopp i andra änden. Detta för att maskorna inte ska åka av. Detta är vanligtvis den sticka som man börjar sticka på, medan strumpstickor och rundstickor tenderar att ta deras plats när man blir en mer erfaren stickare.

Detta beror dels på att sådana stickor tillåter andra typer av arbeten, dels på att det går att lägga undan arbetet på ett annat sätt (rundsticka = inbyggd säkerhetslina, strumpsticka = korta), och dels på att dessa tillåter arbetets tyngd att vila i knät snarare än att hänga på ena sidan av stickan, där det belastar händer, armar och axlar.

Ett tips är att då och då stretcha armar, nacke, skulderblad osv när du stickar en längre stund. Detta helt enkelt för att förebygga spänningar och muskelknutor som (tro mig) är smärtsamma, och som du kan få problem med oavsett vilka stickor du använder.

Dessa stickor, liksom alla andra varianter, finns i en rad olika storlekar, de minsta jag sett är 2 mm, och de största 20 mm, men det finns säkert i andra storlekar också. De på bilden ovan är 3½ respektive 8 mm, och är gjorda av metall respektive trä. Det finns även stickor i plast, bambu mm. Du väljer själv vilket material du föredrar att arbeta med, men ju tjockade stickorna blir desto mer skiljer de sig även i pris mellan olika material. Ju tjockare stickorna blir desto troligare är det därför att de är tillverkade i plast.

Om du köper stickor i andra länder eller via internet från andra länder, är det viktigt att du känner till att storleken på stickor mäts på ett annat sätt utomlands. En omvandlingstabell är användbar i dessa sammanhang, och finns lättillgängligt på internet.


 

 

 

Strumpstickor 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Strumpstickor (Double Pointed Needles, dpn) köps i förpackningar om fem stickor. De brukar vara ca 20 cm långa, och är spetsiga i båda ändarna. Som du ser på bilden nedan kostar de ca 40-50 kronor per förpackning.

Strumpstickor använder du till att sticka runt. Det kan vara antingen små dukar, eller tubformade saker som strumpor eller ärmar. För att sticka runt behöver du vanligtvis använda alla fem stickorna. Detta kan upplevas som lite osmidigt, men du lär dig snabbt att hantera dem på ett sånt sätt att de inte flyr. Dessutom blir det enklare att använda stickorna när man kommit en bit upp i arbetet, det vill säga de första varven är alltid bökigast.

När du stickar med strumpstickor sitter tre eller fyra av stickorna alltid i arbetet, beroende på om du valt att jobba med fyra eller fem stickor, och maskorna är jämnt fördelade över dessa stickor. Den fjärde/femte stickan använder du till att sticka med.

Även om man behöver upp till fem stickor när man stickar runt arbetar man aldrig med mer än två stickor i taget. Rundstickning är därför detsamma som att sticka vanligt, men där det finns vilande stickor i arbetet. Du kan, om du vill, även använda strumpstickor som vanliga stickor, då två i taget, till att sticka mindre saker. Detta är ofta mycket behändigare än att använda långa stickor med stopp i ena änden.Var dock försiktig, har du för många maskor på strumpstickor kan de lätt glida av i båda ändarna.

 

 

 

Rundstickor

 

 

När du förstått mekaniken bakom strumpstickorna kommer rundstickan ( the circular needle) upplevas underbar, och du glömmer bort de vanliga stickorna väääldigt fort. Ska du sticka större saker, till exempel vissa tröjor, filtar, och sjalar, är rundstickan ett mer eller mindre nödvändigt verktyg.

Rundstickan består av två stickor som sitter fast i varandra med hjälp av en vajer av något slag. De finns i olika längd, och de på bilden ovan är 40 och 80 cm långa. Vilken längd du ska ha beror på vad du ska sticka för något. De större måtten kan framför allt vara bra till filtar och kläder som stickas i hela stycken, medan mindre mått fungerar bra för till exempel mössor. Ska du sticka mindre saker än mössor rekommenderas strumpstickor, även om det går att göra detta även på rundstickor.

Är du osäker på vilket mått du behöver kan du alltid fråga om råd i din garnbutik. De har ofta erfarenhet och har bra koll på vad du behöver.

Rundstickan kommer i många olika kvaliteer, och jag rekommenderar att INTE köpa de billigaste varianterna. Detta beror på att vajern kan vara riktigt jobbig att hantera på dessa, och det finns en risk att projektet aldrig blir klart om man har en motstridig vajer. De finns också i riktiga lyxvarianter där man köper en box med lösa vajrar i olika längd och får stickor i alla olika storlekar som sedan går att skruva på när de ska användas.

Själv äger jag ingen av dessa uppsättningar, men de som gör det svär på att de är mer eller mindre nödvändiga för en stickare på avancerad nivå.

Ett tips för jobbiga vajrar är att doppa ner dem i varmt vatten, då de blir lite mer medgörliga då. Men ett bättre tips är ändå att satsa på kvalitet från början.

 

 

Rundstickan har många fördelar. Jag ska ta upp några stycken, men jag är säker på att du med tiden finner fler. 

 

1. Om du stickar något tubformat behöver du enbart sticka räta maskor vid slätstickning. Detta är inte bara enklare, utan det ger ett jämnare resultat. Många tröjor går att sticka på rundstickor, och du slipper då även sömmar. Var noga med mönstret om du själv väljer att sticka en tvådelad tröja på rundstickor.

2. Ska du sticka något stort får väldigt många maskor plats.  

3. Du vet vart du har båda stickorna, då den ena aldrig kan försvinna utan den andra.

4. De känns smidigare att sticka med, då själva stickan är ganska kort. Du behöver alltså inte vara rädd för att slå till någon/något med stickorna, eller för den delen för att trassla in garnet i dem.

5. Det är enkelt och säkert att spara och lägga undan arbetet. Dra ner det till vajern bara, och knyt fast stickorna, så smiter ingenting iväg. Ett gummiband är toppen att binda samman stickorna med.

Viktigt! När du använder rundstickor är det väldigt bra att ha en maskmarkör i början på varvet. Annars är det omöjligt att veta var ett varv slutar och nästa börjar. Du kan skapa maskmarkörer av vad som helst egentligen. Jag tycker att det fungerar bra att ta en bit garn i en annan färg och hänga den mellan första och sista maskan på varv. Det finns också maskmarkörer att köpa. Särskilt den sorten som man kan kroka fast i maskan är att rekommendera, eftersom du ibland kommer behöva mäta antal centimeter från en viss maska. Andra gånger vill du hålla koll på antalet minskningar eller ökningar, och då sätter du bara fast markören i maskan och stickar vidare. 

  

 

 

 

Flätstickor 

 

 

Flätstickan (the cable needle) är en hjälpsticka som används vid flätstickning. Jag köpte mina i en förpackning om två stycken, som är i två olika storlekar. Denna sticka är inte nödvändig, då det går att flytta maskorna på andra sätt, men dock ett mycket bra hjälpmedel som jag rekommenderar om du vill sticka mycket flätor.

Den kan också användas om du behöver spara några maskor till senare, men det finns risk att de ramlar av medan du arbetar med stycket. Använd hellre andra metoder att spara maskor, framför allt om de ska sparas under lång tid. Säkerhetsnålen är då ett perfekt verktyg att ha hemma.

Som du kan se är hjälpstickan som en böjd strumpsticka. Att båda ändarna är öppna underlättar flyttandet av maskor, samtidigt som risken att tappa maskorna ökar betydligt. Efterhand kommer du att lära dig hantera denna sticka på ett bra sätt, men var beredd på att den till en början kan upplevas som bra jobbig att ha att göra med.

 

Kom ihåg att flätor kan dra ihop ditt arbete så att det blir mindre än du tänkt dig. Sticka gärna en provlapp innan du fortsätter med något större.

 

Lär dig sticka flätor! Gå till stickskolan direkt!

 

 

3 Responses to Olika former av stickor

 1. monica olme says:

  Jag önskar att det var möjligt att få tag på . swing needles, dvs stickar som är tillspetsade i båda hörnen (ca 30 cm långa). Det större möjligheter till mönsterstickning och man har bättre koll på själva stickningen. Visserligen finns rundstickor men jag gillar dem inte och man får inte heller ett lika bra resultat stickmässigt som med vanliga stickor.
  Det finns ju strumpstickor men de kan ju inte användas för att sticka en jumper.

  Med vänliga hälsningar Monica

  • Linda says:

   Hej,
   Tack för att du tipsar om swing needles. Hade själv inte hört talas om dessa.
   Vet inte om de alls säljs i Sverige, men den de går säkert att hitta utomlands. Du kanske kan fråga någon garnaffär om de kan tänka sig att köpa in ett mindre parti?

   • Linda says:

    Googlade lite mera på swing needles.

    Tänker du på stickorna med avtagbara stopp, eller är du ute efter långa strumpstickor?
    Båda varianterna verkar säljas utomlands iaf, men jag vet inte om de postar till Sverige.
    Har du provat att använda två uppsättningar strumpstickor samtidigt? Eller blir det för sladdrigt att jobba med så många stickor samtidigt kanske? Bara en tanke… Lycka till att hitta det du söker!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *