Sticka – öka & minska

När du ökar och minskar i stickning formar du också ditt arbete. Antingen ökar och minskar du för att ändra storleken på ditt arbete, eller så ökar och minskar du för att skapa en viss form (till exempel ärmhål), eller så ökar och minskar du för att skapa ett specifikt mönster. Till exempel gäller detta spetsmönster, där den ökade och minskade maskan är jätteviktig.

 

ATT ÖKA ANTALET MASKOR

Att öka antalet maskor kan man göra på åtminstone tre sätt, där det första sättet är enklast, och det tredje är svårast. Om du stickar ett vanligt stycke kan du välja vilket av sätten som passar dig bäst, och vilket du anser snyggast, så länge du är konsekvent. Om du däremot ska sticka spets är det viktigt för resultatet att du ökar på det sätt som beskrivs i mönstret, om du inte själv anser att ett annat sätt ger ett snyggare resultat förstås. 

 

Omslag

Det absolut enklaste sättet att öka antalet maskor i en stickning är att göra ett omslag. Detta första sätt innebär att du ökar genom att göra ett omslag runt höger sticka, innan du stickar nästa maska som vanligt, och ger ofta ett lite större hål i stickningen, och passar därför bra till spetsstickning.

Du kan se på bilden nedan hur det ser ut när du har gjort ditt omslag. Du kan själv välja på nästa varv om du vill ha ett större eller mindre hål genom att antingen sticka genom den främre eller den bakre maskbågen. Testa dig fram, och sticka så som du finner är snyggast till just ditt projekt. 

Vill du bara skapa ett hål i stickningen, och därför inte behöver en extra maska, släpper du bara omslaget på nästa varv i stället för att sticka det. Eftersom maskan inte har någon maska under sig kommer ditt arbete inte att repas upp om du släpper ditt omslag, utan kommer enbart att skapa ett större hål mellan de två ursprungliga maskorna.

Denna typ av ökning kallas helt enkelt för ”omslag” och förkortas ”omsl”. På engelska hittar du termen ”yarn over” och dess förkortning ”YO”. I diagram hittar du vanligtvis tecket ”O”.

  

Öka 1 genom den bakre maskbågen (gbm)

Vill du i stället ha ett mindre mellanrum mellan maskorna, och få en ordentlig maska på en gång, kan du välja det andra sättet att öka maskor. När du vill öka med en maska sticker du in höger sticka i den bakre maskbågen på nästa maska. Sticka en rät maska genom den bakre maskbågen, men dra inte av maskan från vänster sticka.

Sticka sedan en vanlig maska genom den främre maskbågen, och dra av maskan från stickan. Detta sätt att öka är framför allt användbart om du ska öka i slutet av ett varv, eller om du bara inte vill att ökningen ska synas så mycket. Vill du öka med flera maskor, till exempel om du ska sticka en musch, då fortsätter du helt enkelt att varva med maskor genom den bakre och den främre maskbågen innan du till slut drar av den ursprungliga maskan från vänster sticka. Detta resulterar i en klump av maskor som alla utgår från en enda maska. 

Att sticka muscher, innebär helt enkelt att man stickar många maskor på samma plats så att det bildas en förhöjning, eller en knoppliknande sak. Muscherna kan självklart stickas på olika sätt och det finns beskrivningar lite här och var. Du kan kika i min stickskola för ett sätt att sticka muscher om du vill lära dig på en gång.

Picture_029.jpg-for-web-normal

 

Öka 1

Det tredje sättet att öka antalet maskor kallas för ”make one” på engelska, och i engelska stickbeskrivningar skrivs det enbart som ”M”. Ser du ett M i din beskrivning så är det dags för det knepigaste sättet att öka antalet maskor.

Mellan dina maskor kan du se att det finns en båge, eller som steg på en stege. Det är denna som nu ska bli din nya maska. Lyft upp bågen på din vänstra sticka. Hur du gör detta spelar ingen roll, det vill säga du kan lyfta upp den direkt med din vänstra sticka, eller ta hjälp av den högra stickan. Detta ska se ut som på bilden. Det är nu det krångliga börjar.

Stick in din högra sticka genom den bakre maskbågen på din lyfta maska, och sticka den rät. Om du inte upplever detta krångligt gör du förmodligen fel, för detta SKA vara krångligt. Anledningen till att det ska vara krångligt är att du stickar din nya maska på ett sådant sätt att den knappt kommer synas alls när du har gjort själva ökningen.

Nedan kan du se att du nu fått tillbaka din båge mellan maskorna (grön) och att det nu sitter en liten maska på den. I och med att den sitter så tätt intill den andra maskan kommer denna ökning knappt att synas, vilket ibland kan vara mycket önskvärt. Just denna metod att öka antalet maskor används dock mer sällan än de två tidigare, just för att många mönster är gjorda på ett sådant sätt att ökningen ska vara dekorativ och synas.

 

 

ATT MINSKA ANTALET MASKOR

Precis som med det mesta annat i stickning kan man också minska maskor på olika sätt. Hur man minskar spelar framför allt roll när man stickar spets, eftersom de olika minskningsmetoderna gör att maskan lutar åt olika håll. Detta i sin tur ger olika effekter i mönstret.

Jag ska visa de vanligaste sätten att minska maskor. De fungerar för de flesta mönster, men ta för vana att läsa mönsternyckeln innan du börjar sticka så att du vet hur du förväntas minska i ditt kommande projekt.

 

Sticka två räta tillsammans

Det absolut enklaste sättet att minska antalet maskor är att sticka två maskor samtidigt, som på bilderna nedan, vilket ger en svag lutning åt höger. På svenska hittar du beskrivningen ”sticka två räta tillsammans” och förkortningen ”2 rm tills”. På engelska hittar du ”Knit 2 together” och förkortningen ”K2tog”. I diagram hittar du tecknet ”/”. 

 Du gör denna minskning genom att föra in stickan genom maskorna som vanligt, enda skillnaden är att du tar två maskor samtidigt i stället för en.

 

Som du kan se kommer lutningen av denna typ av minskning att vara åt höger. Detta har betydelse för hur ditt färdiga mönster kommer att se ut. Var därför noga med att följa din stickbeskrivning för hur du ska göra dina ökningar och minskningar, om syftet med dessa är att skapa en viss typ av mönster.

Om du stickar på frihand spelar det betydligt mindre roll hur du väljer att minska, men även då är det fördelaktigt att vara konsekvent. Om du önskar eller behöver går det även att göra denna minskning genom den bakre maskbågen. 

 

 

Lyfta maskor

Vill du i stället ha en svag lutning åt vänster, ska du först lyfta av nästa maska till höger sticka, som om den skulle stickas som vanligt. Därefter stickar du nästa maska som vanligt. Dra sedan den lyfta maskan över den stickade maskan, och släpp den. 

I svenska beskrivningar hittar du ”Lyft en maska som om den skulle stickas rät, sticka en rätmaska, dra den lyfta maskan över den stickade maskan” och den kortare beskrivningen ”lyft 1 m, 1 rm, dra den lyfta m över”.

I engelska beskrivningar hittar du ”Slip one, knit one, pull slipped stitch over” och förkortningen ”s1, k1, PSSO”.  Som du ser blir engelskans beskrivningar snabbt mycket enklare att förstå, även om man till en början kan tro att man inte förstår ett dugg.  

1. Lyft en maska, sticka en maska, och dra sedan den lyfta maskan över den du precis stickade.

Detta ger en lutning åt vänster.

Lyft två och sticka ihop


Detta är ytterligare ett sätt att skapa en vänsterlutande minskning. Börja med att lyfta en maska som om den skulle stickas rät, och gör sedan så med ytterligare en maska. Nu har du två lyfta maskor på höger sticka, vilket du kan se på att garnet går från maska nummer tre på höger sticka (blå pil).

För in vänster sticka i dessa lyfta maskor och sticka dem som vanligt.

Som du ser lutar den minskade maskan åt vänster, vilket kan ha betydelse för ditt mönster.

De olika sätten att minska är vanligt förekommande i spetsmönster, medan ökningar i spetsmönster ofta består av ett omslag. Olika sätt att minska ger olika effekter, så var noga med att följa din stickbeskrivning.

När du maskar av ditt arbete minskar du med en maska i taget hela varvet ut.

Ökar eller minskar du maskor utan att du tänkt göra det? Läs här om vanliga nybörjarfel.

Till toppen av sidan.

3 reaktioner på ”Sticka – öka & minska

  1. Kia Larsen skriver:

    Hej !
    Äntligen blev jag nöjd med ökningen av maskor då de nu inte syns. Ja det var knöligt men resultatet så bra !
    Tack !

    Hälsn. Kia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *