När det blir fel

 

Som nybörjarstickare, och även som van stickare, kommer du stöta på många olika former av fel och misstag när du stickar. Till de absolut vanligaste nybörjarmisstagen hör att man upptäcker att man ökar eller minskar maskor ofrivilligt, att man tappar maskor och att man inte kan hålla en jämn stickfasthet när man stickar. Med lite träning försvinner dessa problem, och andra dyker upp i deras ställe.

Till exempel har man gett sig på ett komplicerat mönster och upptäckt att man gjort något fel så att mönstret inte längre ser ut som det ska. Då kan man behöva repa upp och börja om, om man inte kan lösa problemet genom att backa maska för maska.

Andra misstag beror på att man inte gjort det grundläggande arbetet ordentligt. Till exempel är det viktigt, hur tråkigt det än må vara, att sticka en provlapp och kontrollera stickfastheten innan man börjar sticka kläder, för att slippa problemet med att det färdigstickade plagget antingen är för stort eller för litet. Kolla mitt inlägg om den Jane Austen-inspirerade mössan som jag stickade till exempel…

De flesta misstag kan faktiskt lösas, även om man kan känna att de inte går att lösa. Sedan finns det misstag man kanske får leva med. En alldeles för liten tröja kan man inte göra större, men man kan ge bort den till någon som den passar. Och att man saknar ett nystan från ett specifikt färgbad kan lösas med att man färgar det färdiga tyget, om man nu inte står ut med färgskiftningen som mer eller mindre oundvikligen kommer finnas där om man fortsätter sticka med ett garn från ett annat färgbad. Garnet till min Shipwreck Shawl räckte till exempel inte, så jag löste problemet genom att helt enkelt välja en helt ny färg, och jag tycker att slutresultatet faktiskt blev rätt bra.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *