Mosstickad mössa med flätor

Mosstickad mössavs

Jag var sugen på att göra en mössa som stack ut lite grann och som krävde lite mer av mig som stickare. Hade dock svårt att hitta ett mönster som jag gillade. Hade nyligen köpt ett rött garn som jag gillade mycket, och jag ville ju använda det till något spännande.

Så jag började fundera. Ja, flätor vore ju kul. Så får det bli. Så jag körde på. Mönstret har du nedan, om du skulle bli sugen på att sticka en egen mössa.

Mössan stickas på rundsticka. Jag använde storlek 4.

Mått 54 cm = 20 maskor per 10 cm = 108 maskor. Kontrollera dina mått och din stickfasthet!

Sticka 10 räta varv. Öka med 12 maskor till 120 maskor på nästa varv.

Varannat varv: Sticka *4 rm, 1rm, 1am, 1rm, 1am, 1rm, 1am. Upprepa från *.

Varannat varv: Sticka *4 rm, 1am, 1rm, 1am, 1rm, 1am, 1rm. Upprepa från *.

Vart sjunde varv görs en flätstickning på de 4 rm, det vill säga flätvarvet. Vid 4 ”flätbitar” minskas det med en maska mellan varje fläta på varannat varv. Enklast görs detta genom att sticka ihop de två sista maskorna innan varje fläta, så störs inte mossmönstret.

Fortsätt minska tills du har en avig maska mellan varje fläta. Sticka klart ”flätbiten” utan att minska. Sticka sedan 2rm ihop varvet ut två varv. Sticka två varv. Trä upp de återstående maskorna på en tråd och fäst. Sy avslutningsvis fast ett band där flätorna börjar.

Vill du ha en varmare mössa kan du även fodra den.

Mosstickning består av varannan avig och varannan rät maska, där avigt stickas på rät och tvärtom. Läs mer om hur du gör räta och aviga maskor i stickskolan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *