Luftmaskor

När du ska börja virka behöver du först lägga upp dina maskor. Detta gör du med hjälp av luftmaskor. Kanske minns du att du virkade långa strängar med luftmaskor i syslöjden i småskolan? Luftmaska förkortas lm i virkmönster.

Börja med att göra en ögla som du sedan trär på din virknål. Justera öglan så att den sitter bra på din virknål, det vill säga inte så löst att du förlorar kontrollen över öglan, och inte så hårt att virknålen stryps och inga nya maskor kan göras.

Eftersom du nu ska virka upp din uppläggning behöver trådänden inte vara särskilt lång alls. Lämna kvar cirka 5 centimeter eller så, eller längre om du vill använda änden till att sy ihop två delar senare.

 

Picture_044.jpg-for-web-normal

När du gjort din ögla är det dags att göra dina luftmaskor. Luftmaskan använder du dels när du lägger upp maskor, och dels när du skapar hålmönster i din virkning.

Börja med att hålla fast öglan med hjälp av tummen och vira sedan garnet om virknålen. Detta kallas att göra ett omslag.

 Picture_045.jpg-for-web-normal

 Picture 046.jpg-for-web-normal

 

Dra därefter garnet med hjälp av kroken genom öglan på virknålen. Nu har du gjort din första maska. Har du rätt storlek på virknålen ska det gå snabbt och smidigt att virka maskan. Se över storleken på virknålen om du upplever att det är svårt att virka, men se också till att inte dra åt garnet för mycket eller för lite. Som du kan se ser maskan du virkat ut som ett liggande V.

Fortsätt göra maskor på detta sätt tills du har det antal som du behöver till ditt projekt. Räkna antal V för att kontrollera att du har rätt antal maskor.

 Picture_047.jpg-for-web-normal-1273429175

 

När du har lagt upp alla dina maskor på det här viset är det dags att börja virka på höjden. För att inte minska i ditt arbete behöver du lägga upp en extra maska. Detta beror på att du alltid hoppar över den första maskan på varv. Öglan på virknålen räknas aldrig som en maska. Ta för vana att alltid avsluta ditt varv med en extra maska så blir det snygga kanter.

I bilden nedan ser du att den röda pilen pekar på maska nummer två på luftmasksträngen, och det är alltså här du börjat sticka ditt första varv.

 

Picture_049pil.jpg-for-web-normal

Gå vidare till att virka fastmaskor –>

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *