Livlina

När du arbetar med avancerade arbeten, till exempel svår spets, kan det vara skönt att använda en livlina. En livlina är en bit garn som du trär igenom dina maskor, till exempel med hjälp av en nål, och räddar delar av ditt arbete ifall du skulle behöva repa upp.

Tänk på att placera livlinan i början på mönstret (mönsterrepetitionen), så att du vet hur du ska fortsätta ifall du behöver använda livlinan. Början på mönstret innebär första varvet på själva mönsterdelen, och har således inget med hur många varv du stickat i hela arbetet att göra. Ett mönster kan bestå av 2 varv, men även av 30 varv som upprepas ett specifikt antal gånger. Är mönstret av sådan karaktär att det förändras efterhand som du ökar antalet maskor kan du göra en markering i mönstret för att hålla koll på var du satt din livlina. Då vet du hur du ska fortsätta sticka efter att du repat upp.

IMG_7537.JPG-for-web-normal

Om det är så att du använder dig av en livlina i ditt projekt kan det vara en bra idé att ta sig tid att lägga in nya livlinor efterhand som du stickar. På så sätt behöver du inte repa upp alltför mycket om det skulle bli så att du behöver använda dig av din livlina.

Om ditt mönster inte är så avancerat, som på bilden ovan, går det lika bra att använda sig av en sticka som livlina. Behöver du repa upp trär du upp de gamla maskorna på en extra sticka innan du repar upp. Den fångar fint upp de maskor som du vill fortsätta arbeta med.

IMG_8945.jpg-for-web-normal IMG_8947.jpg-for-web-normalIMG_8948.jpg-for-web-normal

Trä en sticka igenom ena maskbågen där du vill återta arbetet. Dra ur den första stickan och repa upp. Det spelar egentligen ingen roll vilken maskbåge du väljer att trä stickan igenom. Det viktiga är bara att du, när du stickar maskorna sedan, vet hur du ska sticka dem för att de ska bli korrekta.

Upptäcker du att du får vridna maskor är det bara att gå tillbaka en maska i taget och rätta till efterhand… eller stå ut med att maskorna blivit vridna.

Skulle du tappa maskor när du jobbar med din livlina kan du läsa här hur du kan rädda dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *