Sticka – lägga upp & maska av

För att kunna börja sticka behöver du framför allt ett par stickor och ett garnnystan. Välj ett par stickor som är lagom tjocka, och ett enkelt garn. När du köper stickor för första gången är det viktigaste att du får ett par stickor som är lätta att arbeta med. Stickor i storlek 3-4 mm skulle jag rekommendera, eftersom tunnare stickor är lite extra pilliga att börja med, medan tjockare stickor kan kännas för klumpiga att arbeta med. Sen när du kan grunderna är det lättare att fortsätta med olika typer av stickor.

Det finns många olika garner i butik, och ett lättarbetat syntetgarn i lagom grovlek kostar ca 20-25 kr per nystan. Jag började med ett sådant att öva grunderna på, och det rekommenderar jag också till alla nybörjare att göra. När du redan kan grunderna och har övat upp din teknik lite grann kan du köpa ett roligare garn och sticka till exempel en halsduk. Vilket garn du väljer beror helt på din egen personliga smak. Köp helt enkelt det du vill ha och det du känner att du har råd med.

Kom ihåg: är du osäker på vad du behöver brukar personalen i garnbutikerna vara mycket trevliga och hjälper dig gärna med både stickor, garn och inspiration! Våga fråga!

 

Uppläggningar

Det första du behöver när du ska börja sticka är maskor. Dessa behöver du lägga upp, och det är inte särskilt svårt att göra det. Många minns kanske hur mamma, mormor eller skolfröken hjälpte till med att just lägga upp maskorna, och att man sedan klarade sig ganska bra på egen hand. Det finns flera olika metoder för att lägga upp maskor i stickning. Än så länge beskriver jag enbart korsuppläggning. Den engelska termen för uppläggning är ”cast on”, och förkortas CO.

 

Korsuppläggning

Gör en ögla01

Innan du kan börja sticka behöver du lägga upp dina maskor. För att kunna göra detta behöver du först en ögla. Lägg garnet i handen på det här viset, det vill säga runt pekfinger och långfinger, och låt garnändarna korsa varandra som på bilden. Det spelar ingen roll vilken hand du använder. Jag är vänsterhänt, och därför blir det vänster här. Följ den blå pilen i bilden, och ta hjälp av ett finger eller en virknål eller en sticka för att få upp garnet som om du skulle göra en knut. Dra inte igenom garnändan, utan dra åt knuten under öglan. Det blir som på bilden nedan.

Det engelska namnet för denna typ av uppläggning är ”long tail cast on”, och den beskriver bättre hur den här uppläggningen fungerar. Ju fler maskor du behöver lägga upp, desto längre in på garnet behöver du nämligen börja. Därav den långa svansen. 

02

När du gjort din ögla sätter du den på en eller båda av dina stickor. Hur många stickor du vill använda är helt upp till dig. Lägger du upp på båda stickorna får du en lite lösare uppläggning, vilket kan vara trevligare att ha att göra med. 

Tänk på att om du lägger upp med den här tekniken så måste du ha tillräckligt med garn i den korta änden av garnet, det vill säga svansen, så att det räcker till det antal maskor som du vill lägga upp. Ska du ha 10 maskor behövs en kortare ände, än om du ska lägga upp 100 maskor. Tids nog lär du dig att uppskatta ungefär hur mycket garn du behöver till din uppläggning.

Just nu behöver du inte ha så mycket garn i garnänden, utan det räcker med 20-25 cm. Märker du att du får alldeles för mycket garn över, eller att garnet inte räcker, då är det bara att ta upp och börja om igen. Var inte rädd för att göra detta. Det kan vara irriterande, men jag föredrar att börja om i stället för att fortsätta med nån annan uppläggningsmetod.

Börja lägga upp maskor03

Börja med att hålla ditt garn som på bilden ovan. Den ”röda tråden” är den som går till nystanet, och denna brukar jag lägga över pekfingret, medan den ”blå tråden” är den korta garnänden, och den lägger jag runt tummen, som på bilden nedan. Håll stickorna i höger hand, och trådarna på vänster. Se till att du har trådarna lagom spända. Om du håller trådarna för löst blir uppläggningen bara onödigt svår.

Lägg upp maskor, rörelsemönster03

På bilden ovan ser du första steget i hur du lägger upp maskor. Börja med att föra stickan/stickorna över den garnända (blå) som är närmast dig runt tummen. Fånga upp garnet genom att föra stickan/stickorna under garnet. För därefter stickan/stickorna över den första tråden på pekfingret, se pilriktning 2. Titta på bilderna 1-4 här nedan för att se steg för steg hur det ser ut att skapa en ny maska.

under04

 1. Du har fångat upp den första tråden.


steg2

 2. Du har fångat upp den andra tråden.

 steg3

 3. Nu har du en ny maska på stickan, och kan släppa garnet runt tummen.

 07

 4. Dra åt i garnändan (grön pil i föregående bild) så att öglan som du hade runt tummen försvinner. Nu är din nya maska klar. Fortsätt på samma sätt tills du har så många maskor som du behöver.

 08

När du gjort dina maskor ser det ut som på bilden här ovan. På bilden har jag lagt upp 10 maskor. Gör det till en vana att alltid räkna maskorna du lagt upp innan du börjar sticka, så att du är säker på att du har tillräckligt många maskor. Detta kan vara trist om du har 100+ maskor, men samtidigt är det värt det, särskilt om du ska sticka avancerade mönster.

Ta också för vana att då och då kontrollräkna dina maskor när du stickat ett tag, för att vara säker på att du inte ökat/minskat av misstag. Dra nu av den ena stickan, om du har lagt upp på två stickor. Det är dags att börja sticka!

 

Att maska av din stickning

Maskar av gör du av två skäl. Antingen är du klar med arbetet och vill se till att det inte repas upp, eller så vill du forma ditt arbete på något sätt. Oavsett varför du maskar av så gör du detta på samma sätt. Här visar jag hur du går till väga. På engelska kommer du stöta på termen ”bind off” och dess förkortning BO. Det är också bra att veta att i diagram brukar inte avmaskning ingå, utan du maskar av när du avslutat diagrammet, eller när du själv känner för det.

När du har stickat klart ditt arbete måste du maska av. Det finns olika tekniker även för detta, men här visar jag hur du kan maska av med räta maskor. Börja avmaskningsvarvet med att sticka två maskor som vanligt. För sedan in vänster sticka i den bakre maskan, det vill säga den första maskan på höger sticka, och dra den över den andra. När du gjort detta har du en maska kvar på höger sticka, och 13 på vänster om du började med 15 maskor. Sticka en till maska, och upprepa. 

Fortsätt tills du har maskat av alla maskor. I bilden ovan har jag precis dragit den ena maskan över den andra och ska precis släppa den maska som hålls kvar på vänster sticka. Som du kan se har de avmaskade maskorna bildat en fin kant på höger sida, medan det fortfarande finns maskor kvar på vänster sticka. Tänk på att inte maska av för hårt då kanten annars lätt kan bli otöjbar och inte alls som du önskade för arbetet. Det går alltså åt en hel del garn till detta sista varv.

Klipp av garnet när du kommit till den sista maskan, och dra det genom den så som den röda pilen visar. Nu har du maskat av och kan börja med efterarbetet. Ska arbetet blockas kan du vänta med alla lösa trådändar och i stället fästa dem när blockningen är klar.

Kom ihåg: Maska inte av för hårt, då blir kanten mer spänd än resten av arbetet, vilket inte alltid är önskvärt.

Tänk på: Till avmaskning går det också åt garn. Se till att det finns tillräckligt om du stickar större stycken.

Till toppen av sidan.

9 reaktioner på ”Sticka – lägga upp & maska av

 1. Ann-Sofie skriver:

  Hej ska börja sticka professionellt och har mörkt garn. Efter uppläggning är det räta sidan man börjar med? Har lite svårt att se när jag stickat ett tag tänker att jag sätter i en snodd men om jag inte gör det direkt finns det något sätt att se. Inbillar mig att jag blandat ihop sidorna och att alla andra ser det utom jag. Tror att det också beror på att jag valt slätstickning. Kanske det är svårare se då. Det är inget bekymmer när jag stickar på fyra stickor.

  • Linda skriver:

   Hej,
   Jag brukar börja med räta maskor, men om utseendet är jätteviktigt skulle jag rekommendera att du testar med ett ljusare garn först för att se vad du föredrar. När du väl bestämt dig hur du vill börja så är det inte svårt att skilja varven åt. Räta på slät yta, aviga på bucklig yta.

  • Linda skriver:

   Hej, du gör nya maskor antingen genom att göra ett omslag eller genom att sticka två maskor i samma maska. Ett omslag använder du mitt i ett varv och om du vill att det ska synas lite att du ökat maskor (det blir ett litet hål). Den andra metoden passar bra i slutet på ett varv, men även om du vill skapa muscher (många maskor i samma maska) som ska vara dekorativa.

 2. Johanna Ohlsson skriver:

  Hej.
  Jag ska sticka mitt första babysocksmönster men kommer inte igång för jag förstår inte hur jag ska börja. Så här står det: ”Lägg upp 48 m på st 2;5 med två trådar. Tag bort en tråd och sticka resår..”
  Hur lägger man upp med två trådar och varför man ta bort en?
  Jag är tacksam för all hjälp jag kan få. Jag är så ivrig med att komma igång o sticksessa 🙂

  Mvh Johanna

  • Linda skriver:

   Hej Johanna!
   Om du lägger upp med två trådar får du en tjockare uppläggning och en stabilare kant. Uppläggningen gör du som vanligt, fast med dubbel tråd. Varje maska har då två trådar som stickas som om det vore en på nästa varv. Resten av strumpan vill du ha tunnare och mer elastisk, därför fortsätter du med en tråd.
   Tänk på att det inte finns nåt rätt eller fel i stickning, utan du stickar så som du vill sticka. Är det så att du inte vill lägga upp med två trådar så struntar du i det. Testa och se vad du tycker bäst om, är en god tanke. Lycka till 🙂
   Linda, MyDesign

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *