Grunderna i virkning

Att virka är förmodligen betydligt lättare än att sticka, vilket har att göra med att du bara behöver en virknål när du virkar, till skillnad mot två stickor när du stickar. Dessutom arbetar du enbart med en maska i taget, i motsats till alla på samma gång som i stickning. Risken att förlora maskor och ha sönder sitt arbete är alltså betydligt mindre när du virkar än när du stickar.

En annan sak som underlättar i virkning är att det virkade tyget ofta är lite tjockare än det stickade tyget, och därför också växer ett virkat projekt snabbare än ett stickat i samma garn och samma stickstorlek. Det kan därför ge en större tillfredsställelse att virka, särskilt om man är nybörjare.

Till de grundläggande kunskaperna i virkning hör:

 • Luftmaska
 • Fastmaska
 • Halvstolpe
 • Stolpe
 • Dubbelstolpe
 • Smygmaska

Du börjar i regel alltid din virkning genom att lägga upp en sträng av luftmaskor, och använder dig därefter av en kombination av de andra maskorna, beroende på vad du virkar. Ökar gör du genom att virka flera maskor i samma maska, och minskar gör du genom att hoppa över maskor. Eftersom du alltid arbetar med en maska i taget behöver du i princip aldrig maska av. När du virkat färdigt klipper du av garnet och drar garnet genom den maska du har på nålen och drar åt.

Här nedan visar jag hur du gör alla grundläggande maskor i virkning.

 

LUFTMASKA

När du ska börja virka behöver du först lägga upp dina maskor. Detta gör du med hjälp av luftmaskor. Kanske minns du att du virkade långa strängar med luftmaskor i syslöjden i småskolan? Luftmaska förkortas lm i virkmönster.

Börja med att göra en ögla som du sedan trär på din virknål. Justera öglan så att den sitter bra på din virknål, det vill säga inte så löst att du förlorar kontrollen över öglan, och inte så hårt att virknålen stryps och inga nya maskor kan göras.

Eftersom du nu ska virka upp din uppläggning behöver trådänden inte vara särskilt lång alls. Lämna kvar cirka 5 centimeter eller så, eller längre om du vill använda änden till att sy ihop två delar senare.

Picture_044.jpg-for-web-normal

När du gjort din ögla är det dags att göra dina luftmaskor. Luftmaskan använder du dels när du lägger upp maskor, och dels när du skapar hålmönster i din virkning.

Börja med att hålla fast öglan med hjälp av tummen och vira sedan garnet om virknålen. Detta kallas att göra ett omslag.

 Picture_045.jpg-for-web-normal

 Picture 046.jpg-for-web-normal

Dra därefter garnet med hjälp av kroken genom öglan på virknålen. Nu har du gjort din första maska. Har du rätt storlek på virknålen ska det gå snabbt och smidigt att virka maskan. Se över storleken på virknålen om du upplever att det är svårt att virka, men se också till att inte dra åt garnet för mycket eller för lite. Som du kan se ser maskan du virkat ut som ett liggande V.

Fortsätt göra maskor på detta sätt tills du har det antal som du behöver till ditt projekt. Räkna antal V för att kontrollera att du har rätt antal maskor.

 Picture_047.jpg-for-web-normal-1273429175

När du har lagt upp alla dina maskor på det här viset är det dags att börja virka på höjden. För att inte minska i ditt arbete behöver du lägga upp en extra maska. Detta beror på att du alltid hoppar över den första maskan på varv. Öglan på virknålen räknas aldrig som en maska. Ta för vana att alltid avsluta ditt varv med en extra maska så blir det snygga kanter.

I bilden nedan ser du att den röda pilen pekar på maska nummer två på luftmasksträngen, och det är alltså här du börjat sticka ditt första varv.

Picture_049pil.jpg-for-web-normal

 

FASTMASKA

Fastmaskan kan ses som själva grundmaskan i virkning. Du återkommer ofta till fastmaskan när du virkar mönster, men du kan också välja att virka med enbart fastmaskor. Fastmaska förkortas som fm i virkbeskrivningar.

Börja ditt första varv med att föra virknålen genom det ena ”benet” på V nummer två och hämta garnet som du har på andra sidan. Observera att det bara är på första varvet som du virkar så här. På alla andra varv ska du föra virknålen under hela V:et och därefter hämta garnet.

Picture_051.jpg-for-web-normal

Picture_052.jpg-for-web-normal

Dra det hämtade garnet genom maskan (V:et). Nu har du två maskor på virknålen. Linda nytt garn om kroken på nålen och för det genom båda maskorna på nålen. Du har nu virkat din första fastmaska.

 Picture_053.jpg-for-web-normal

 Picture_055.jpg-for-web-normal

Fortsätt virka fastmaskor på samma sätt hela varvet ut. Kom ihåg att sedan virka en luftmaska till innan du vänder för att virka nästa varv, som ser ut så här:

Picture_062.jpg-for-web-normal

Luftmaskan som du gjorde är din första maska på varvet. Denna hoppar du alltid över och får på så sätt en fin kant. Framöver när du virkar fastmaskor ska du alltid in under båda ”benen” på V:et. Detta ger en stabil virkning, och ett något tjockare tyg än vid stickning. När du virkat några varv med fastmaskor ser det ut så här:

Picture_066.jpg-for-web-normal-1273431145

 

HALVSTOLPE

Halvstolpen är ett sätt att virka maskor, och är en variant av stolpen. Den är dock inte lika vanligt förekommande som stolpen. Halvstolpe förkortas hs i virkmönster.

Du virkar en halvstolpe genom att först göra ett omslag innan du för garnet genom nästa maska för att hämta nytt garn. Ett omslag gör du genom att vira garnet om virknålen, som på bilden nedan.

Picture_046.jpg-for-web-normal

Detta resulterar i att du har tre maskor på virknålen, i stället för två som när du virkar fastmaskor. Nästa steg gör du däremot precis som när du virkar fastmaskor. Hämta nytt garn och dra sedan virknålen genom alla tre maskorna på nålen.

Picture_073.jpg-for-web-normal

Detta resulterar i en maska som ser ut som på bilden nedan. Eftersom den här maskan är högre än fastmaskan kan det vara bra att börja varvet med en extra luftmaska, för att se till att hela varvet är i samma höjd.

Picture_074.jpg-for-web-normal

Om du virkar med enbart halvstolpar kommer du ha ett tyg som ser ut så här:

Picture_076.jpg-for-web-normal

 

STOLPE

Stolpen är en mycket vanligt förekommande maska i virkning, och den är betydligt högre än fastmaskan. Ska du virka stolpar behöver du därför grunda med att först virka tre luftmaskor, vilket i din virkning alltid kommer att räknas som stolpe nummer ett, även om den ser lite annorlunda ut än de andra stolparna.

Börja med att vira garnet runt virknålen och för därefter nålen genom nästa maska och hämta nytt garn. Precis som när du virkar halvstolpar har du nu tre maskor på virknålen.

Picture_073.jpg-for-web-normal

I nästa steg fångar du upp lite nytt garn, och virkar därefter två av maskorna. Nu har du två maskor kvar på virknålen (den första och den nya). Upprepa proceduren en gång till, och virka nu de två kvarvarande maskorna. Detta är din stolpe.

Picture_070.jpg-for-web-normal

Picture_071.jpg-for-web-normal

Ett arbete med enbart stolpar ser ut som på bilden nedan. Det blir ett mycket luftigt tyg. Om du skulle kombinera stolparna med en luftmaska mellan varje stolpe, och samtidigt hoppa över en maska för varje luftmaska du gör, skulle du få ett tyg i hålmönster. För varje extra luftmaska du gör mellan stolparna hoppar du också över en maska innan nu virkar nästa stolpe.

Picture_072.jpg-for-web-normal-1273431743

 

 

DUBBELSTOLPE

Dubbelstolpen är, precis som halvstolpen, en variant av stolpen, och inte lika vanligt förekommande som stolpen. Den är självklart högre än stolpen, och du bör därför grunda med fyra luftmaskor innan du virkar din dubbelstolpe. Luftmaskorna räknas alltid som en stolpe i sig, även om den ser något annorlunda ut.

Picture_078.jpg-for-web-normal

Till skillnad från den vanliga stolpen ska du börja dubbelstolpen med att vira garnet två varv runt virknålen innan du för nålen genom nästa maska för att hämta nytt garn.

Picture_079.jpg-for-web-normal

Detta resulterar i att du har fyra maskor på virknålen när du hämtat nytt garn. Virka nu två av dem i taget, precis som vid stolpvirkning, tills du har en färdig dubbelstolpe. Om du av någon anledning skulle vilja virka ännu högre är det samma princip som gäller; ett extra omslag runt virknålen, och därefter virka två maskor i taget tills stolpen är färdig.

Picture_080.jpg-for-web-normal

 Picture_083.jpg-for-web-normal

Om du virkar med enbart dubbelstolpar kommer ditt tyg se ut som i bilden ovan. Vill du sticka i hålmönster varvar du dubbelstolparna med luftmaskor, och hoppar samtidigt över samma antal maskor innan du gör din dubbelstolpe.

 

SMYGMASKA

Smygmaskan är en vanligt förekommande maska i virkning, men är inte en maska som används för att skapa tyget i sig. Snarare är den en maska som avslutar olika moment, och som används för att mer eller mindre osynligt kunna förflytta sig från A till B, framför allt när slutet på varv inte är detsamma som början på varv.

Picture_096.jpg-for-web-normal

Här har jag virkat en enkel solfjäder av stolpar. Det har jag gjort genom att virka flera stolpar i samma basmaska. För att avsluta solfjädern och göra den komplett behöver jag avsluta med en smygmaska.

Picture_097.jpg-for-web-normal

För ner virknålen genom nästa maska och hämta nytt garn. Nu har du som vanligt två maskor på virknålen. Men i stället för att hämta nytt garn, som när du virkar fastmaskor, ska du dra den nya maskan genom den andra maskan.

Picture_099.jpg-for-web-normal

Resultatet är en knappt märkbar maska som ger ett fint avslut på mönsterdelen.

Du använder vanligtvis smygmaskan för att avsluta varje varv i rundvirkning, för att förhindra att du virkar i en spiral. Genom att avsluta varje varv med en smygmaska kan du hålla de olika varven separata, vilket ofta är önskvärt vid rundvirkning.

mormorsrutan använder du dig av smygmaskan för att förflytta dig från slutet av varv till början på nästa varv, eftersom dessa inte är ett och samma ställe.

 

3 Responses to Grunderna i virkning

 1. Marina says:

  Jag lärde mig aldrig virka ordentligt när jag var liten, utan stickning har alltid varit min passion. Nu har jag gått med i en handarbetsgrupp på Facebook och sett hur otroligt mycket fint man kan göra genom att virka, och jag är fast besluten att nu lära mig virka. Jag läste igenom virkningens grunder här och måste bara berätta hur otroligt bra beskrivet allting är. Jag kommer att använda mig av denna sida många gånger i framtiden. Bra jobbat!

 2. Linda says:

  Du byter färg genom att helt enkelt använda ett annat garn när du vill byta färg. Ändarna som blir över syr du in i tyget när du är färdig. Bara så att de sitter fast och inte syns.

  En ögla gör du genom att virka tex tio luftmaskor och sedan fästa med en fastmaska i tyget. Kantar gör du efter smak. Det är bara att börja nånstans och virka runt tyget på ett sätt som man tycker passar. Virkning är ett väldigt fritt hantverk. Lycka till :-)

  Ursäkta sent svar. Fick barn lite tidigt och var på sjukhus i sex veckor.

 3. Annica says:

  Hej! Jag söker efter en instruktion om hur man byter garn/färg antingen mitt i en virknings-”rad” eller vid ny ”rad”. Och även hur man kantar t.ex. en pannlapp och gör en upphängningsögla.
  Hälsningar, Annica

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *