Grunderna i virkning

Att virka är förmodligen betydligt lättare än att sticka, vilket har att göra med att du bara behöver en virknål när du virkar, till skillnad mot två stickor när du stickar. Dessutom arbetar du enbart med en maska i taget, i motsats till alla på samma gång som i stickning. Risken att förlora maskor och ha sönder sitt arbete är alltså betydligt mindre när du virkar än när du stickar.

En annan sak som underlättar i virkning är att det virkade tyget ofta är lite tjockare än det stickade tyget, och därför också växer ett virkat projekt snabbare än ett stickat i samma garn och samma stickstorlek. Det kan därför ge en större tillfredsställelse att virka, särskilt om man är nybörjare.

Till de grundläggande kunskaperna i virkning hör:

Du börjar i regel alltid din virkning genom att lägga upp en sträng av luftmaskor, och använder dig därefter av en kombination av de andra maskorna, beroende på vad du virkar. Ökar gör du genom att virka flera maskor i samma maska, och minskar gör du genom att hoppa över maskor. Eftersom du alltid arbetar med en maska i taget behöver du i princip aldrig maska av. När du virkat färdigt klipper du av garnet och drar garnet genom den maska du har på nålen och drar åt.

3 Responses to Grunderna i virkning

 1. Marina says:

  Jag lärde mig aldrig virka ordentligt när jag var liten, utan stickning har alltid varit min passion. Nu har jag gått med i en handarbetsgrupp på Facebook och sett hur otroligt mycket fint man kan göra genom att virka, och jag är fast besluten att nu lära mig virka. Jag läste igenom virkningens grunder här och måste bara berätta hur otroligt bra beskrivet allting är. Jag kommer att använda mig av denna sida många gånger i framtiden. Bra jobbat!

 2. Linda says:

  Du byter färg genom att helt enkelt använda ett annat garn när du vill byta färg. Ändarna som blir över syr du in i tyget när du är färdig. Bara så att de sitter fast och inte syns.

  En ögla gör du genom att virka tex tio luftmaskor och sedan fästa med en fastmaska i tyget. Kantar gör du efter smak. Det är bara att börja nånstans och virka runt tyget på ett sätt som man tycker passar. Virkning är ett väldigt fritt hantverk. Lycka till :-)

  Ursäkta sent svar. Fick barn lite tidigt och var på sjukhus i sex veckor.

 3. Annica says:

  Hej! Jag söker efter en instruktion om hur man byter garn/färg antingen mitt i en virknings-”rad” eller vid ny ”rad”. Och även hur man kantar t.ex. en pannlapp och gör en upphängningsögla.
  Hälsningar, Annica

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *