Garn

wpid-IMG1039.jpg

IMG_7891.JPG-for-web-normal

Det finns otroligt mycket att välja på när det gäller garn! Det finns garnbutiker som säljer en blandning av olika sorter, butiker som bara säljer godbitar av olika slag, och det finns butiker som bara säljer syntetgarner.

Garn brukar vara gjorda av antingen djurfiber (t.ex ull och silke), växtfiber (t.ex bomull, lin och soja), syntetiska fiber (t.ex akryl och polyamid) eller olika fiberblandningar (t.ex 75 % ull, 25 % nylon). Vad garnet är gjort av påverkar inte bara hur det ser ut, utan även dess egenskaper och pris.

Vilken typ av garn du föredrar är helt upp till dig. Det ska kännas bra, det ska se bra ut — och det ska passa plånboken. Räkna med att det tar tid att välja garn. Ibland väääldigt lång tid. Kanske är du även intresserad av att väga garnets positiva och negativa egenskaper mot varandra? Växfibrer: Naturligt vs besprutning och påverkan på naturliv och miljö. Djurfiber: Naturligt vs hur djuren kan ha behandlats. Syntetfiber: Mångsidigt, billigt vs påverkan på miljö.

Om du inte är intresserad av att hänga i garnbutiker finns det ofta billigt garn i butiker som Rusta och ÖoB, men dessa har också kvalitet därefter. Mässor är ett annat ställe som du kan köpa garn, och i second hand-butiker. Du kan även köpa garn på Tradera, i garnbutiker på nätet, eller varför inte gå med i ett byte? Då behöver du visserligen fortfarande skaffa garn, men det är åtminstone inte till dig själv (hehe).

Personligen väljer jag helst garn av naturmaterial, det vill säga natur- och djurfiber. Dessa garner är ofta något dyrare än syntetiska garner — men jag tycker att de är så härliga!

En snabb prisjämförelse (2013) visar att en ungefärlig kostnad för

 • Akryl = 30-80 kr/100 g
 • Bomull = 40-120 kr/100 g
 • Blandgarn (olika sorter) = 40-140 kr/100 g
 • Ullgarn = 40-180 kr/100 g
 • Nylon = 60-70 kr/100 g
 • Mohair = 70-240 kr/100 g
 • Merinoull = 80 kr/100 g
 • Lin = 100-140 kr/100 g
 • Ullsilkesblandningar = 100-400 kr/100 g
 • Silke = 240 kr och uppåt för 100 g

Detta innebär att du med all sannolikhet kan köpa alla typer av garn, utom lin och silke, för upp till 100 kr/100 gram. Detta i sin tur innebär en ungefärlig kostnad på max 50 kr per nystan som väger 50 gram. För lin och silke måste man lägga ut 100 kr +. Priserna varierar beroende på kvalitet, ursprung, om det är ekologiskt eller inte, behandling etc.

Titta alltid på antal meter per nystan/härva innan du bestämmer dig för att köpa ett garn. Detta påverkar nämligen priset per meter. Till exempel säljs 50 meter reflexgarn för 90 kr i butik. Eftersom garnet inte väger mycket alls skulle ett 50 grams-nystan med detta garn kosta väldigt mycket. Fundera också på hur många meter garn kan det tänkas gå åt till ditt projekt? Hur många nystan behöver du köpa då?

 

Växtfibergarn

Växtfibergarn är garn som är gjort av växter. En del växter behöver behandlas mer än andra, och vissa kan vara ordentligt besprutade, tyvärr. Utbudet av ekologiska garner är mindre än utbudet av icke-ekologiska garner, men förhoppningsvis kommer den ökade miljömedvetenheten att ändra på detta. Exempel på växtfibergarn är bomull, lin och bambu.

 

Bomull

Bomull är förmodligen det vanligaste naturmaterial som finns i butik idag. Det finns i många olika färger och former, och härstammar från flera olika länder. Det finns också bomull som är behandlad så att den ska se glansig ut (det gröna nystanet i bild).

Du kan sticka kläder i bomull, men bomull passar även bra om du vill göra disktrasor eller söta amigurumis. Bomull är ett relativt starkt fiber som tål att bli blött. Du kan tvätta bomull i höga gradantal, och därför passar bomull bra till produkter som behöver tvättas i varma tvättar.

Bomullen är dock ett material som är dåligt på att hålla värme, och passar därför inte bra till vinterplagg, men däremot är det utmärkt till sommaren då den svalkar.

Räkna med ett pris på ca 25-35 kr per nystan bomull. Varje nystan väger 50 g. Vill du vara säker på att få mest garn för pengarna behöver du också titta på antalet meter garn som de utlovar per 50 gram. Bomull av bättre kvalitet, och bomull som är färgat i flera färger är många gånger något dyrare. Bomull hör ändå till de billigare garnerna på marknaden.

 

Lin

Picture_088.jpg-for-web-normal

Lin är ett växtfiber som måste bearbetas på olika sätt för att kunna göras till garn, och denna bearbetning är tidskrävande och omständig. Proceduren innebär olika moment, från skörd, rötning, bråkning, skäktning och häckling, till spinningen av färdig tråd.

Det färdiga garnet i sig är glansigt, och kan kännas något stelt. Lingarnet är ett levande garn i allra högsta grad, och roligt att arbeta med.

Lin är ett av de dyrare garnen, och varierar från 130-175 kr/100 gram beroende på hur det bearbetats (tex handfärgat). Ett liknande fiber är nässlan, som däremot inte fått samma spridning som linet, just på grund av att det är svårt att framställa. 

 

Bambu

Garnmarknaden utvecklas hela tiden. Ett garn som jag hittade i en butik för inte så många år sen är bambu. Här en virkad spetsruta och en detaljbild på själva garnet.

Bambu är ett ganska glatt material, det vill säga att det glider mycket, och det trådar sig också väldigt lätt. Har inte upplevt att det är så lätt att sticka med då det glider en hel del.

Priset ligger på ungefär trettilappen för 50 gram. Till utseendet liknar bambu bomullsgarnet och det ligger i samma prisklass som bomull. Det finns uppfattningar om att bambu är betydligt mer miljövänligare än bomull, då bomull ofta är hårt besprutat. Om dessa uppfattningar är riktiga kan jag tyvärr inte svara på, då jag inte vet hur bambu tillverkas och hur skörden påverkar miljön och djurlivet.

 

Djurfibergarn 

Djurfibergarn är garner gjorda av material ur djurriket. Här finns två olika grupper av fibrer; ull/hår samt silke. Till den första kategorin hör framför allt olika sorters får, men även kaniner, getter och kameldjur. Många får har avlats fram för olika ullegenskapers skull. Den andra kategorin är silke, där det finns vildsilke och odlad silke.

Ull

Ull är ett djurfiber som kommer från framför allt olika sorters får, men även från till exempel kaniner, getter och kamelfamiljen. Just här fokuserar jag på ”vanlig” fårull.

Det finns väldigt många olika sorters får, och alla producerar sin egen unika ull, precis som vi människor har olika hår på huvudet. Det finns korthåriga får och långhåriga får, och får med mellanlång ull. Oftast när man köper vanligt ullgarn på härva vet man inte mycket som köpare om vilket får ullen kommit ifrån eller hur ursprungsfibern ser ut, även om informationen nog finns att få om man söker den. Man ser ullen som ett färdigt garn helt enkelt.

Här är ett exempel på hur ullgarn kan se ut när man köper det i en härva. Det här är ett entrådigt Gästrike-garn från Järbo Garn. De har samma serie i två trådar, tre trådar och fyra trådar. Det betyder att varje garnsort är tjockare än den tidigare på grund av att antalet trådar är fler. Oftast köper man ull i härva på det här viset, som man sedan nystar upp själv innan användning.

Ullen är något klibbig, så var försiktig när du nystar. Det blir lätt trassel annars! Att ullen är klibbig beror på att den är smuts- och vattenavstötande, och på att fibrerna gärna hakar fast i varandra.

Ull är ett naturmaterial som är något strävt, men ändå mjukt. Plagg av ull kan därför upplevas som att de sticks, vilket inte alltid är så trevligt. Det finns förstås fårsorter där ullen inte sticks, men där ullens egenskaper fortfarande finns kvar. Merinoullen är kanske den mest kända av exempel.

Ullen har en fantastisk förmåga att hålla värme och binda fukt. Det är därför ett perfekt plagg att ha på sig när det är kallt. Ullen blir inte heller smutsig på samma sätt som andra fibrer, eftersom den är smutsavstötande, så den behöver inte tvättas lika ofta. Obs! Var försiktig när du tvättar obehandlad ull. Kör du det i maskin har du ett tovat tyg kvar som ett minne av vad det en gång var. Tvätta för hand, inte för varmt, och låt torka plant. Här nedan ser du ett exempel på en ullfilt som råkade hamna i tvättmaskinen.

20141116_131023

En härva av ofärgat ull kostar ca 50-60 kr, och du väljer själv tjockleken på ditt garn. Ett fyrtrådigt ullgarn är självklart tjockare än det enkeltrådiga, och väger också mer per meter. Det är alltså betydligt mycket mer garn (i längd räknat) på en härva tunn ull än en härva tjock ull, även om de väger lika mycket och kostar lika mycket. Vilken tjocklek du behöver är helt upp till dig, men jag rekommenderar att prova att sticka med alla.

Det går att tvätta bort klibbighet i ullen, och mycket tvättas bort i processen som krävs från klippning till spinning. Men man ska inte sträva efter att tvätta bort allt fett ur ullen, eftersom det är den som ger den dess bra egenskaper.

Fiberns förmåga att haka fast sig kan utnyttjas för filtning/valkning. Det är en process du kan göra själv för hand. Börja med att sticka eller virka ett tygstycke. Klipp sedan trådarna och tappa upp varmt vatten med någon form av såpa i. Vät tyget och GNUGGA! Du kommer förmodligen få gnugga det våta och lätt tvåliga tyget i cirka en halvtimme innan det filtat sig tillräckligt, men det är en kul process, och en rolig aktivitet även för barn.

Du kan, om du vill, även göra denna process med hjälp av tvättmaskin. Detta är lämpligt för större projekt, men förtar en del av upplevelsen i att göra det för hand. Se bara till att ditt garn inte är Super Wash-behandlat då en sådan behandling görs för att fibrerna ska förlora sin förmåga att haka fast sig i varandra. Ett super wash-behandlat garn filtar sig alltså inte.

Ull passar vanligtvis även bra för växtfärgning.

Två tips för att ulltröjan inte ska stickas (obs, på egen risk):

 1. Tvätta ullen med balsam.
 2. Stryk det.

 

Olika sorters ull

wpid-wp-1394890464638.jpg

Det finns som sagt många olika typer av får, och det går att köpa ull från specifika sorter på lösvikt om man är intresserad av att spinna garn själv. Vill man spinna lite grann kan man bygga sig en egen slända.

wpid-20140301_185327.jpg

 

Merinoull

En populär ullsort är merinoullen. Den är mjuk och varm, även om man stickar tunt. Och den sticks inte. Många underställ till exempel är gjorda av merinoull av just den anledningen.

Merinoullen finns självklart i flera olika tjocklekar och färger. Garnet är relativt skört då det går att dra sönder det om man vill. Var därför lite försiktig om du väljer att arbeta med tunnare merinoull. Här syns en stickad spetssjal i blå merinoull, lila garn i samma tjocklek, och ett tjockare grönt garn.

Merinoull kommer från merinofåret, och produktionen har varit i blåsväder (2008). På senare tid garanterar uppfödare dock att de inte behandlar fåren med de kritiserade metoderna.

Merinoull köps ofta i härva om ca 100 gram per härva. Priset ligger runt 100-lappen.

 

Mohair, Angoraull

IMG_7911.JPG-for-web-normal

Mohair är ull från angora-geten, och är ett hårigt garn. Här syns ett nystan och början på en stickad halsduk i blåmelerad mohair. Ullen är både sträv och mjuk samtidigt, och kan ge intressanta effekter. Kostar ca 175 kr/100 gram.

Använd gärna tjockare stickor till denna typ av garn. Ett alternativ är att låta en tunn tråd mohair följa med ett annat garn. 

Det är viktigt att säga att vissa djur i garnindustrin tyvärr kan ha behandlas mycket illa. Till exempel uppmärksammades australiensiska fårfarmare för några år sen då de behandlade sina merinofår illa. Det är svårt att veta i butik hur djuren har behandlats. Det finns de som väljer bort djurindustrin helt, medan andra väljer bort vissa ullsorter. Men det finns också de som väljer att använda sig av djurfibrer när de stickar eller virkar.

Ett tips, om du vill vara absolut säker på att djuren behandlats väl, är att du kan köpa både fiber och garn av småskaliga producenter direkt på plats. Direktkontakten med djuren kan även förhöja upplevelsen av garnet, då man kan uppskatta garnets ursprung lättare.

Silke

Förutom ull och hår från olika pälsdjur finns även det djurproducerade silket inom animaliska garner. Silke består av tråden från fjärilslarvernas kokonger och är ett tunt och glansigt fiber. Silke är ett ganska dyrt garn, men går att få i olika prisklasser beroende på vilken typ av silke man väljer.

Vildsilke vs. odlat silke – Tussahsilke vs. Mullbärssilke

wpid-IMG922.jpg

Tussahsilket är ett lite dyrare silke, men fortfarande inte lika dyrt som det odlade mullbärssilket. Skillnaden mellan tussahsilke och mullbärssilke är att tussahsilket är ett vildsilke där det klistriga proteinet sericin inte går att koka bort, vilket ger ett grövre garn. I bilden ovan syns grovheten som vita fläckar överallt på garnet. Dessa ojämnheter finns inte i mullbärssilket eftersom de går att koka bort.

wpid-IMG1017.jpg

 

Bourettesilke

Bourettesilke är ett mjukt garn med lite hårda bitar i. Bourettesilket görs av det som blir över vid produktion av vanligt silke och är därför relativt billigt. Det finns i olika grovlekar och färger. Bourettesilke är mycket skört och går att dra sönder mycket lätt.

Det är ett häftigt garn att arbeta med ibland, men tänk på att när bourettesilket är blött så luktar det mindre gott. Inga vinterplagg alltså. Silke finns att köpa i garnbutiker, framför allt de som som specialiserat sig på naturmaterial.

Även silkesindustrin har sina baksidor då fjärilslarverna behöver dödas för att man ska kunna få ut långa silkestrådar ur kokongerna.

 

Garn av blandade och syntetiska material

Många garner som säljs idag är blandgarner. Detta innebär att de består av olika material. Hur exakt blandningen ser ut framgår alltid av informationen som finns med när du köper garnet. Det kan vara ett garn med 50 % lin och 50 % bomull, och då är garnet tillverkat till 100 % av naturmaterial. Men det kan också vara 70 % akryl och 30 % ull, eller något liknande, och då är garnet delvis syntetiskt framställt och delvis framställt av naturliga material.

Hur garnet ser ut innehållsmässigt påverkar självklart dess pris, och rent generellt gäller att ju mer av ett syntetiskt material ett garn innehåller desto billigare är det. Tyvärr, tycker jag, försvinner också en del av nöjet med hantverket ju plastigare garnet är, så jag försöker alltid använda så naturliga material som möjligt. Självklart är det alltid helt upp till dig vad du tycker är fint och kul att sticka med.

Jag rekommenderar blandgarner av billigare material när du ska lära dig att sticka eller virka eftersom de ofta är ganska enkla att ha att göra med. Dessutom finns ganska mycket att välja mellan. Det fungerar också bra med helsyntet om man vill komma riktigt billigt undan.

Blandgarner kan också vara ett sätt att komma billigare undan när man vill prova på ett dyrare material, till exempel lin, att sticka med.

Du kan köpa billiga blandgarner i de flesta butiker idag, och det finns garnbutiker som har majoriteten av sitt sortiment som blandgarner. För mer exklusiva blandningar besöker du garnbutiker som satsat på naturliga material i sitt sortiment.

 

Olika typer av garn

IMG_7894.JPG-for-web-normalBouclé är en garnvariant som ofta kan bestå av blandade material. Detta eftersom det krävs två garner för att skapa bouclé-effekten, där det ena garnet tvinnas lösare om det andra så att små loopar bildas.

Syntetgarn, till exempel akryl, finns att få tag på överallt och i alla tänkbara färger. Ett nystan på 50 gram kan kosta runt 20-lappen, vilket gör dem till ett mycket billigt alternativ när du ska handla garn. Eftersom dessa garner framställs ur material som inte förekommer naturligt kan garnerna se ut hur som helst, och ha effekter som naturliga material inte har. Du kan med andra ord hitta riktigt roliga garn av syntetiska material, ofta kallade för effektgarner.

IMG_7902.JPG-for-web-normal

Ett exempel på effektgarn. Ett tips är att köpa dessa garner på rea eftersom de kan vara ganska dyra. Detta garn har jag mer eller mindre enbart använt för att slå in presenter med då jag tycker att det kan vara svårt att få fram dess rätta effekt när man stickar med det.

Reflexgarn

Reflexgarn är ett riktigt bra exempel på ett syntetiskt material med effekter som naturliga material inte har. Materialet är ganska dyrt, men å andra sidan behövs inte alltför mycket om man ska använda det till detaljer.

Detta garn har jag beställt från Finland för flera år sedan, men det finns idag att köpa i mindre mängd i välsorterade garnbutiker. Det reflekterar bra. Tyvärr flagar det också en del, vilket gör att man får som små reflekterande dammkorn kring den detalj man skapat. Det är också väldigt skört, så använd bara kortare bitar i taget om du väljer att brodera med det.

Så, när du kommit fram till vilket garn du vill använda till ditt projekt är det dags att börja sticka eller virka!

Till toppen av sidan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *