Garn

wpid-IMG1039.jpgIMG_7891.JPG-for-web-normal

IMG_7909.JPG-for-web-normal

wpid-IMG881.jpg

Det finns otroligt mycket att välja på när det gäller garn! Det finns garnbutiker som säljer en blandning av olika sorter, butiker som bara säljer godbitar av olika slag, och det finns butiker som bara säljer syntetgarner.

Garn brukar vara gjorda av antingen djurfiber (t.ex ull och silke), växtfiber (t.ex bomull, lin och soja), syntetiska fiber (t.ex akryl och polyamid) eller olika fiberblandningar (t.ex 75 % ull, 25 % nylon). Vad garnet är gjort av påverkar inte bara hur det ser ut, utan även dess egenskaper och pris.

Vilken typ av garn du föredrar är helt upp till dig. Det ska kännas bra, det ska se bra ut — och det ska passa plånboken. Räkna med att det tar tid att välja garn. Ibland väääldigt lång tid.

Om du inte är intresserad av att hänga i garnbutiker finns det ofta billigt garn i butiker som Rusta och ÖoB, men dessa har också kvalitet därefter. Mässor är ett annat ställe som du kan köpa garn, och i second hand-butiker. Du kan även köpa garn på Tradera, eller varför inte gå med i ett byte? Då behöver du visserligen fortfarande skaffa garn, men det är åtminstone inte till dig själv (hehe).

Personligen väljer jag helst garn av naturmaterial, det vill säga natur- och djurfiber. Dessa garner är ofta något dyrare än syntetiska garner — men jag tycker att de är så härliga!

Jag ska i de följande fyra avsnitten ge en liten genomgång på olika typer av garner, men för att du ska få en riktig bild av vilket garn du vill ha tycker jag att du ska åka iväg till någon garnbutik i närheten och frossa i garn.

En snabb prisjämförelse 2013 visar att en ungefärlig kostnad för

  • Akryl = 30-80 kr/100 g
  • Bomull = 40-120 kr/100 g
  • Blandgarn (olika sorter) = 40-140 kr/100 g
  • Ullgarn = 40-180 kr/100 g
  • Nylon = 60-70 kr/100 g
  • Mohair = 70-240 kr/100 g
  • Merinoull = 80 kr/100 g
  • Lin = 100-140 kr/100 g
  • Ullsilkesblandningar = 100-400 kr/100 g
  • Silke = 240 kr och uppåt för 100 g

Detta innebär att du med all sannolikhet kan köpa alla typer av garn, utom lin och silke, för upp till 100 kr/100 gram. Detta i sin tur innebär en ungefärlig kostnad på 50 kr per nystan som väger 50 gram. För lin och silke måste man lägga ut 100 kr +. Priserna varierar beroende på kvalitet, ursprung, om det är ekologiskt eller inte, behandling etc.

Titta alltid på antal meter per nystan/härva innan du bestämmer dig för att köpa ett garn. Detta påverkar nämligen priset per meter. Till exempel säljs 50 meter reflexgarn för 90 kr i butik. Detta kan tyckas billigt, men eftersom garnet inte väger mycket alls skulle ett 50 grams-nystan med detta garn kosta väldigt mycket. Fundera också på hur många meter garn kan det tänkas gå åt till ditt projekt? Hur många nystan behöver du köpa då?

Ett tips är att passa på att handla dyrare garner när de är på rea. På så sätt kan du prova på dyrare garner även om du har en stram budget. Ett annat tips är att återvinna garn.

Vill du göra ditt egna garn? Köp då hem lite ull och en slända. Det är lite knepigt i början att spinna garn, men det är en härlig känsla att veta att man gjort garnet själv!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *