Garn av växtfiber

Växtfibergarn är garn som är gjort av växter. En del växter behöver behandlas mer än andra, och vissa kan vara ordentligt besprutade, tyvärr. Utbudet av ekologiska garner är än så länge inte så stort, men förhoppningsvis kommer den ökade miljömedvetenheten att ändra på detta. Exempel på växtfibergarn i detta avsnitt är bomull, lin, bambu och soja.

 

 

Bomull

 

 

Bomull är förmodligen det vanligaste naturmaterial som finns i butik idag. Det finns i många olika färger och former, och härstammar från flera olika länder. Det finns också bomull som är behandlad så att den ska se glansig ut (det gröna nystanet i bild).

Du kan sticka kläder i bomull, men bomull passar även bra om du vill göra disktrasor eller söta amigurumis. Bomull är ett relativt starkt fiber som tål att bli blött. Du kan tvätta bomull i höga gradantal, och därför passar bomull bra till produkter som behöver tvättas i varma tvättar. Några exempel är disktrasor, handdukar, bindor och blöjor.

Bomullen är dock ett material som är dåligt på att hålla värme, och passar därför inte bra till vinterplagg, men däremot är det utmärkt till sommaren då den svalkar.

Räkna med ett pris på ca 25-35 kr per nystan bomull. Varje nystan väger 50 g. Vill du vara säker på att få mest garn för pengarna behöver du också titta på antalet meter garn som de utlovar per 50 gram. Ju fler meter dess bättre. Bomull av bättre kvalitet, och bomull som är färgat i flera färger är många gånger något dyrare. Bomull hör ändå till de billigare garnerna på marknaden.

Om du är intresserad av att spinna ditt eget garn är det möjligt att spinna i bomull. Det ska däremot vara lite svårare än att spinna garn i ull. Eftersom bomull ofta används som stoppning i kuddar kan du testa att riva upp en gammal kudde och spinna en bit garn för hand. Om du fastnar för tekniken kan du därefter köpa ull att fortsätta spinna med.

 

Picture 338

 

Lin

  Picture_088.jpg-for-web-normal

Lin är ett växtfiber som måste bearbetas på olika sätt för att kunna göras till garn, och denna bearbetning är tidskrävande och omständig. Proceduren innebär olika moment, från skörd, rötning, bråkning, skäktning och häckling till spinningen till färdig tråd.

Det färdiga garnet i sig är mycket glansigt, och kan kännas något stelt. Lingarnet är ett levande garn i allra högsta grad, och roligt att arbeta med.

Lin är ett av de dyrare garnen, och varierar från 130-175 kr/100 gram beroende på hur det bearbetats (tex handfärgat). Ett liknande fiber är nässlan, som däremot inte fått samma spridning som linet, just på grund av att det är svårt att framställa. En del entusiaster provar dock på att framställa sitt egna garn av nässlor då nässlan växer lättillgängligt. 

 

 

 

 

Bambu

 

 

Garnmarknaden utvecklas hela tiden. Ett garn som jag hittade i en butik för inte så många år sen är bambu. Här en virkad spetsruta och en detaljbild på själva garnet.

Bambu är ett ganska glatt material, det vill säga att det glider mycket, och det trådar sig också väldigt lätt. Har inte upplevt att det är så lätt att sticka med då det glider en hel del. På grund av dessa egenskaper rekommenderar jag inte bambu till nybörjaren.

Priset ligger på ungefär trettilappen för 50 gram. Till utseendet liknar bambu bomullsgarnet och det ligger i samma prisklass som bomull. Det finns uppfattningar om att bambu är betydligt mer miljövänligare än bomull, då bomull ofta är hårt besprutat. Om dessa uppfattningar är riktiga kan jag tyvärr inte svara på, då jag inte vet hur bambu tillverkas och hur skörden påverkar miljön och djurlivet.

 

 

Bambuskog. Bildkälla:Wikipedia

 

 

 

 

Soja

 IMG_7891.JPG-for-web-normal

Detta garn är ganska glatt att sticka med, och har inte blivit en personlig favorit. Jag köpte det på rea 2011. Det känns som att soja är lite på modet, och att det kan finnas en miljötanke bakom sojagarn. Jag vet tyvärr inte mycket om detta, så undersök gärna på egen hand hur det står till med soja och miljö. 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *