Garn av syntetiska material

 

Syntetgarn, till exempel akryl finns att få tag på överallt och i alla tänkbara färger. Ett nystan på 50 gram kan kosta runt 20-lappen eller mer, vilket gör dem till ett mycket billigt alternativ när du ska handla garn.

Personligen tycker jag att dessa garner känns riktigt tråkiga, och inte alls har samma ”liv” som naturfibergarn. Dock är det en smaksak och du väljer själv vilket garn du tycker är kul att sticka med.

Eftersom dessa garner framställs ur material som inte förekommer naturligt kan garnerna se ut hur som helst, och ha effekter som naturliga material inte har. Du kan med andra ord hitta riktigt roliga garn av syntetiska material, ofta kallade för effektgarner.

Många syntetiska garner är ofta så kallade blandgarner och är gjorda av olika material. Vad gäller effektgarner kan även naturliga material vara en del av dessa, men jag vill ändå kategorisera dem här eftersom det inte är materialets egenskaper som är det viktiga med effektgarner, utan hur de ser ut i slutändan.

Tänk på att också garn av syntetiska material kan vara behandlade.

 

IMG_7903.JPG-for-web-normalHär är ett par exempel på garn av syntetmaterial. Vad garnet är gjort av framgår alltid av informationen som följer med garnet.

IMG_7902.JPG-for-web-normal

Ett exempel på effektgarn. Ett tips är att köpa dessa garner på rea eftersom de kan vara ganska dyra. Detta garn har jag mer eller mindre enbart använt för att slå in presenter med då jag tycker att det kan vara svårt att få fram dess rätta effekt när man stickar med det.

Reflexgarn

Reflexgarn är ett riktigt bra exempel på ett syntetiskt material med effekter som naturliga material inte har. Materialet är ganska dyrt, men å andra sidan behövs inte alltför mycket om man ska använda det till detaljer.

Detta garn har jag beställt från Finland för flera år sedan, men det finns idag att köpa i mindre mängd i välsorterade garnbutiker. Det reflekterar bra. Tyvärr flagar det också en del, vilket gör att man får som små reflekterande dammkorn kring den detalj man skapat. Det är också väldigt skört, så använd bara kortare bitar i taget. Framför allt om du väljer att brodera med det.

Reflexgarn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *