Garn av blandade material

Många garner som säljs idag är blandgarner. Detta innebär att de består av olika material. Hur exakt blandningen ser ut framgår alltid av informationen som finns med när du köper garnet. Det kan vara ett garn med 50 % lin och 50 % bomull, och då är garnet tillverkat till 100 % av naturmaterial. Men det kan också vara 70 % akryl och 30 % ull, eller något liknande, och då är garnet delvis syntetiskt framställt och delvis framställt av naturliga material.

Hur garnet ser ut innehållsmässigt påverkar självklart dess pris, och rent generellt gäller att ju mer av ett syntetiskt material ett garn innehåller desto billigare är det. Tyvärr, tycker jag, försvinner också en del av nöjet med hantverket ju plastigare garnet är, så jag försöker alltid använda så naturliga material som möjligt.

Självklart är det alltid helt upp till dig vad du tycker är fint och kul att sticka med.

Jag rekommenderar blandgarner av billigare material när du ska lära dig att sticka eller virka eftersom de ofta är ganska enkla att ha att göra med. Dessutom finns ganska mycket att välja mellan. Det fungerar också bra med helsyntet om man vill komma riktigt billigt undan.

Blandgarner kan också vara ett sätt att komma billigare undan när man vill prova på ett dyrare material, till exempel lin, att sticka med.

Du kan köpa billiga blandgarner i de flesta butiker idag, och det finns garnbutiker som har majoriteten av sitt sortiment som blandgarner. För mer exklusiva blandningar besöker du garnbutiker som satsat på naturliga material i sitt sortiment.

IMG_7894.JPG-for-web-normalBouclé är en garnvariant som ofta kan bestå av blandade material. Detta eftersom det krävs två garner för att skapa bouclé-effekten, där det ena garnet tvinnas lösare om det andra så att små loopar bildas.

En mycket vanlig variant av blandgarn, där en viss del består av ett syntetiskt material och resterande av ett naturligt material. Garnerna i mormorsrutan nedan skulle mycket väl kunna bestå av en bomull/plast-blandning.

Picture 420.jpg-for-web-normal

Hur tar du då reda på vad det är för garn du egentligen köper? Börja med att känna på det. Tycker du om känslan? Tycker du om hur garnet ser ut? Skulle du vilja använda det till något? Okej, du gillar garnet. Läs då informationen som finns på papperslappen runt nystanet/härvan.

wpid-IMG881.jpg

Du får självklart veta vad garnet heter, till exempel Drops Delight, och du får veta exakt hur blandningen ser ut. Drops Delight är ett blandgarn som består av 75% ull och 75% polyamid till exempel. Ullen är tvinnad runt polyamiden, vilket ger garnet en viss effekt.

Du får också rekommendationer om storlek på stickor/virknålar till garnet, hur mycket det väger, hur många meter det uppskattas vara och vilket färgbad det tillhör. Dessutom får du veta vilken stickfasthet eller virkfasthet som du beräknas få om du använder den rekommenderade storleken av stickor/virknål.

Läs mer om varför detta är viktigt för dig att veta här för stickning, och här för virkning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *