För många maskor

Har du fler maskor på stickorna efter ett tag?

Ett mycket vanligt problem för nybörjarstickaren är att det dyker upp maskor som inte ska finnas där. Det vill säga du ökar maskor utan att vilja det. Det finns olika anledningar till att du gör det, och när du blivit en lite mer van stickare kommer detta problem lösa sig. Dock kan det vara en bra idé att ta reda på just varför du har fler maskor än du började med efter att ha stickat ett tag.

  • Släpper du de stickade maskorna när du stickat dem, eller stickar du samma maska flera gånger?
  • Har du gjort ett omslag, det vill säga fått garnet om stickan och stickat det som en maska?
  • Har du stickat mellan maskorna och då tagit upp maskor från föregående varv?

Ta för vana att kontrollera hur en stickad maska ser ut, och att då och då räkna antalet maskor på stickorna. Kanske behöver du räkna dina maskor efter varje varv till en början. Efter ett tag kommer du lära dig att bara öka antalet maskor när du vill det.

 

Ett vanligt misstag när man får fler maskor per varv är att den första maskan är roterad. Då ser det ut som på den första bilden här ovan, och det känns inte helt rätt när du ska sticka den. Testa då att dra upp garnet bakom stickan (bild 2) och sedan ner framför den (bild 3). Nu borde det se bättre ut på stickorna, och du bör ha det antal maskor du ska ha för att inte öka en maska per varv.

Om du vet att du brukar öka en maska per varv råder jag dig att öva på ett mindre antal maskor där du kan räkna dem mellan varven, tills du upplever att du kan se om den första maskan är roterad eller inte (detta händer också lätt i avancerade mönster med många omslag).

När du stickar stora arbeten med flera hundra maskor per varv är det inte längre hållbart att räkna maskorna efter varje varv, så ta dig den tid du behöver innan du ger dig på så stora arbeten.

Om du är intresserad av att sticka med många ökningar är ett projekt med muscher något för dig. Muscherna blir olika stora beroende på hur många extra maskor du gör. Det är ett pilligt jobb, men nog så värt det när man ser slutresultatet. Muscher kan med fördel kombineras med stickade flätor, eller med spetsmönster.

Vill du lära dig mer om hur man ökar antalet maskor kan du göra det här.

Har du tappat maskor? Eller är maskorna för få? Läs mer här om vad som kan vara fel.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *