Fixa fel

Som nybörjarstickare, och även som van stickare, kommer du stöta på många olika former av fel och misstag när du stickar. Till de absolut vanligaste nybörjarmisstagen hör att man upptäcker att man ökar eller minskar maskor ofrivilligt, att man tappar maskor och att man inte kan hålla en jämn stickfasthet när man stickar. Med lite träning försvinner dessa problem, och andra dyker upp i deras ställe.

En del misstag beror på att man inte gjort det grundläggande arbetet ordentligt. Till exempel är det viktigt, hur tråkigt det än må vara, att sticka en provlapp och kontrollera stickfastheten innan man börjar sticka kläder, för att slippa problemet med att det färdigstickade plagget antingen är för stort eller för litet. 

De flesta misstag kan faktiskt lösas, även om man kan känna att de inte går att lösa. Sedan finns det misstag man kanske får leva med. En alldeles för liten tröja kan man inte göra större, men man kan ge bort den till någon. Och att man saknar ett nystan från ett specifikt färgbad kan lösas med att man färgar det färdiga tyget, om man nu inte står ut med färgskiftningen mellan olika färgbad. Garnet till min Shipwreck Shawl räckte till exempel inte, så jag löste problemet genom att helt enkelt välja en helt ny färg att sticka med, och jag tycker att slutresultatet faktiskt blev rätt bra. Här nedan listar jag några vanliga fel.

 

FÖR FÅ MASKOR

Har du färre maskor på stickorna efter ett tag? Ett vanligt problem som nybörjarstickaren stöter på är att maskantalet inte stämmer efter att man stickat ett tag. Om det är så att du med tiden har färre maskor på stickorna än du ska ha kan det vara så att du gör något av följande:

  • Stickar du flera maskor samtidigt? Håll isär maskorna så att du tydligt ser dem. Se till att du stickar maskorna rätt.
  • Tappar du maskor? Kontrollera om arbetet börjat repa upp sig någonstans. Det går att rädda ett upprepat arbete. Har du tur är en virknål det enda du behöver, har du otur behöver du repa upp ditt arbete. Om du tappat maskor är det bästa att lägga ifrån dig arbetet så att det inte repar upp sig mera. Börja sedan försiktigt att ta upp maskorna igen.

Ta för vana att räkna dina maskor efter varje varv när du lär dig att sticka. Då upptäcker du snabbt om du börjar öka eller minska antalet maskor utan att ha planerat att göra det, och kan då lättare lära dig att rätta till dessa misstag. Öva därför på ett lätthanterligt antal maskor till en början, innan du börjar med stora maskantal.

 

FÖR MÅNGA MASKOR

Har du fler maskor på stickorna efter ett tag? Ett mycket vanligt problem för nybörjarstickaren är att det dyker upp maskor som inte ska finnas där. Det vill säga du ökar maskor utan att vilja det. Det finns olika anledningar till att du gör det, och när du blivit en lite mer van stickare kommer detta problem lösa sig. Dock kan det vara en bra idé att ta reda på just varför du har fler maskor än du började med.

  • Släpper du de stickade maskorna när du stickat dem, eller stickar du samma maska flera gånger?
  • Har du gjort ett omslag, det vill säga fått garnet om stickan och stickat det som en maska?
  • Har du stickat mellan maskorna och då tagit upp maskor från föregående varv?

Ta för vana att kontrollera hur en stickad maska ser ut, och att då och då räkna antalet maskor på stickorna. Kanske behöver du räkna dina maskor efter varje varv till en början. Efter ett tag kommer du lära dig att bara öka antalet maskor när du vill det.

Ett vanligt misstag när man får fler maskor per varv är att den första maskan är roterad. Då ser det ut som på den första bilden här ovan, och det känns inte helt rätt när du ska sticka den. Testa då att dra upp garnet bakom stickan (bild 2) och sedan ner framför den (bild 3). Nu borde det se bättre ut på stickorna, och du bör ha det antal maskor du ska ha för att inte öka en maska per varv.

Om du är intresserad av att sticka med många ökningar är ett projekt med muscher något för dig. Muscherna blir olika stora beroende på hur många extra maskor du gör. Det är ett pilligt jobb, men nog så värt det när man ser slutresultatet. Muscher kan med fördel kombineras med stickade flätor, eller med spetsmönster.

Vill du lära dig mer om hur man ökar antalet maskor kan du göra det här.

 

TAPPADE MASKOR

Det är lätt hänt att stickan glider av ibland och lämnar ditt arbete väldigt sårbart. Det går självklart att fixa. Börja med att lägga ifrån dig arbetet på en plan yta så fort du upptäcker att du tappat maskor. Detta hindrar arbetet från att röra sig och motverkar risken att maskorna börjar repa upp sig längs med arbetet.

Är det få maskor som glidit av kan du nu försiktigt peta tillbaka stickan som glidit av, och är det flera maskor som glidit av kan du behöva ta hjälp av en annan sticka för att plocka upp och säkra de tappade maskorna. När du har tagit upp alla dina maskor igen är det bara att fortsätta sticka som vanligt.IMG_9500.jpg-for-web-normal

Om det som inte får hända har hänt, och du har tappat en maska som dessutom har repat upp sig en bit ska du inte få panik. Börja med att lägga ifrån dig arbetet på en yta där inget kan hända med det. Ett bord fungerar utmärkt.

På bilden här nedan har jag använt rosa, blå och grön färg för att markera vad som är vad i det trasiga arbetet. Den blå bågen visar var min maska finns för tillfället, de två gröna bågarna visar upprepade maskor som vi snart ska laga, och den lila är arbetsgarnet, det vill säga tråden som går tillbaka till nystanet. Den har vi ingen nytta av just nu, utan vi ska fokusera på den blå bågen först, och därefter de två gröna.
IMG_9247.jpg-for-web-normal

IMG_9248.jpg-for-web-normal

I den här bilden har jag inga färgmarkeringar, men du kan jämföra med den övre bilden om du behöver. Det som är viktigast att göra först är att hindra den tappade maskan från att repa upp sig ytterligare, vilket jag gjort här med hjälp av en virknål. Använd gärna en virknål i lämplig storlek. Min virknål är egentligen alldeles för liten, men det fungerar ändå. Du ska nu virka ihop arbetet igen.

IMG_9249.jpg-for-web-normal

Med hjälp av virknålen ska du nu fånga nu upp den maskbåge som är närmast dig och virka den igenom din tappade maska, så som bilden visar. Fortsätt på samma sätt med resten av de upprepade maskorna längs med hela arbetet. Som du kan se här nedan blir de virkade maskorna exakt likadana som de stickade, och du har nu lagat ditt arbete.

IMG_9257.jpg-for-web-normal

Ta hjälp av virknålen och lägg tillbaka den räddade maskan på vänster sticka, och du kan nu återgå till att sticka som vanligt. IMG_9265.jpg-for-web-normal

Du kan använda dig av den här metoden för att avsiktligt repa upp ditt arbete om du upptäcker att det är något fel en bit ner i arbetet, och inte vill repa upp flera rader av arbete. Släpp den maska som leder ner till den felaktiga maskan och låt den repa upp sig. Använd en virknål för att rätta till maskan som stickats fel, och virka sedan upp längs arbetet igen så att du kan sticka vidare.

Du kan också, framför allt om det handlar om ett fåtal varv, använda en virknål för att göra en ny maska mitt i en stickning, och virka längs med arbetet upp till stickorna, så att du ökar med en maska. Anledningen till att du inte bör göra detta alltför långt ner i arbetet är att du måste använda dig av det garn som finns mellan maskorna, vilket innebär att din stickning kommer att spännas åt lite där du väljer att göra en ökning.

 

LIVLINA

När du arbetar med avancerade arbeten, till exempel svår spets, kan det vara skönt att använda en livlina. En livlina är en bit garn som du trär igenom dina maskor, till exempel med hjälp av en nål, och räddar delar av ditt arbete ifall du skulle behöva repa upp.

IMG_7537.JPG-for-web-normal

Om det är så att du använder dig av en livlina i ditt projekt kan det vara en bra idé att ta sig tid att lägga in nya livlinor efterhand som du stickar. På så sätt behöver du inte repa upp alltför mycket om det skulle bli så att du behöver använda dig av din livlina.

Om ditt mönster inte är så avancerat, som på bilden ovan, går det lika bra att använda sig av en sticka som livlina. Behöver du repa upp trär du upp de gamla maskorna på en extra sticka innan du repar upp. Den fångar fint upp de maskor som du vill fortsätta arbeta med.

IMG_8945.jpg-for-web-normalIMG_8947.jpg-for-web-normalIMG_8948.jpg-for-web-normal

Trä en sticka igenom ena maskbågen där du vill återta arbetet. Dra ur den första stickan och repa upp. Det spelar egentligen ingen roll vilken maskbåge du väljer att trä stickan igenom. Det viktiga är bara att du, när du stickar maskorna sedan, vet hur du ska sticka dem för att de ska bli korrekta. Upptäcker du att du får vridna maskor är det bara att gå tillbaka en maska i taget och rätta till efterhand… eller stå ut med att maskorna blivit vridna.

 

DET SER INTE BRA UT

Det är vanligt att spänna sig i början när man ska lära sig att sticka. Detta resulterar ofta i att man får ett tyg som är riktigt hårt stickat, vilket faktiskt inte är det du vill i slutändan. Maskorna ska vara behagliga att arbeta med, inte utgöra en kamp. Har du problem med att du spänner dig så ska du slappna av och lita på att garnet och maskorna faktiskt inte sticker iväg. 

Spänner du dig när du stickar får du dessutom ont i axlar och handleder eftersom du belastar dessa i onödan. Ta för vana att stretcha lite emellanåt, och träna på att inte spänna dig. Tänk på att du ska ha utrymme i maskan för både stickan och nytt garn, utan att din stickning i sin tur inte blir för sladdrig.

 

IMG_9627.jpg-for-web-normal

Är resultatet av din stickning i stället ojämnt och ser tråkigt ut kan det vara så att du har en ojämn stickteknik. Är du rädd att göra misstag spänner du dig, och är du okoncentrerad slappnar du av och släpper lite för mycket på tråden. Det tar tid att hitta sin teknik. Öva räta maskor till att börja med tills du har hittat rätt spänst i garnet. 

Är det så att du upplever att maskorna blir för stora kan det bero på att du helt enkelt stickar för löst och därmed måste spänna garnet lite mer. Men det kan faktiskt också bero på att du har för tjocka stickor för ditt garn. Testa att byta till ett par tunnare stickor.

IMG_9598.jpg-for-web-normal

Ibland händer det att en maska blir alldeles för löst stickad. Ofta blir det så om du behövt repa upp eller om du har plockat upp nya maskor. Detta är enkelt att fixa. Ta helt enkelt en ledig sticka och använd den för att dra åt garnet i den lösa maskan. När du gjort det måste du fortsätta dra åt garnet längs alla maskor ända fram till arbetsgarnets början. Är det en bra bit kan du dra åt garnet, klippa av i öglan som bildas, och knyta ihop garnändarna på baksidan av ditt projekt, så som när du byter garn.

Till toppen av sidan.