Filtat

Det kliar mycket när man inte har några måsten. Ja, i fingrarna alltså. Skaparfingrarna. Jag kom på att jag aldrig provat på att filta. Detta, insåg jag, berodde på att jag inte riktigt trodde på filtning. Det är ju lite magiskt att garn kan bli till tyg på detta sätt. Men jag visste ju att det fungerade, folk filtade ju jämt. Så nu skulle jag också prova minsann!

Att det blev en liten påse berodde på två saker. 1. Jag tycker om saker som har mer än en funktion. Det jag skapar ska alltså inte bara vara fint, utan jag vill kunna använda det också. På nåt sätt. 2. En konspiration. Hehe, nä inte riktigt så. Men några vänner och bekanta har fått för sig att de ska göra mig till viking. Eller medeltidare kanske… Ni vet, en sån som klär ut sig och sover i gräset på medeltidsveckan i Visby och såna grejer.

Hursom, jag är inte riktigt där än, som ni kanske förstår. Men det blev en liten påse i alla fall, så att jag kan spöka ut mig lite grann när jag träffar dessa personer.

filtat11

filtat22

Hur gjorde jag då? Jo, jag började med att virka en påse… borde väl ha nålbundit den egentligen. Men se, såna konster kunde jag inte när jag virkade påsen. Sedan tappade jag upp en bunke med varmt vatten och diskmedel, och slängde i det virkade.

Sedan var det bara gnugga gnugga gnugga som gällde. Vet faktiskt inte hur länge jag gnuggade, men till slut var jag nöjd. Jag kramade ur vattnet, formade påsen lite, och vips så var den torr! Det var värst! Använde sedan en nål att göra hål med i öppningen, och trädde igenom ett filtat band.

Och det var jättekul =). Även om händerna var som russin när jag var klar.

Filtade givetvis lite mer. Kunde inte motstå när det var så roligt. Fast det blev bara ett litet underlägg denna gång. Och en kopp kaffe, fast det var sent. Älskar kaffe. Ja, alltså, det rinner nog kaffe i mina ådror. Så är det. Gjorde en fin kaffe enbart för bildens skull förstås. Skummade mjölk och hittade lite kanel… Gott var det. Men grädde är godare.

filtat33

filtat44

Behöver egentligen inte fler än ett underlägg… Så jag vet inte om det blir fler just nu. Kanske blir det i olika färger? Om man skulle få gäster är det ju bra om alla kan skilja på muggarna.

Det jag använt till detta projekt är ett grått tretrådigt ullgarn och ett blått fluffgarn i ull. Virkade runt på måfå och bytte färg mellan varven. Ett enkelt litet projekt om man bara är pysselsugen med inte vill göra nåt rejält. Man kan ju göra rundeln ännu större och i stället göra ett grytunderlägg om man vill… eller en filtad matta.

Det hade dock inte kliat klart i filtfingrarna, utan jag behövde göra ännu mer. Det fick bli en liten plånbok med metallspänne. Denna gång stickade jag ett avlångt stycke tyg som jag sedan filtade som det var. Det stickade tycket var inte lika fast som det virkade, och därför var det svårare att få ordning på kanter och sidor. Och det rektangulära stycket var inte fullt så rektangulärt när jag var klar. Attans.

filtat55

Men med hjälp av lite nål och tråd gick det faktiskt att få till en liten plånbok ändå, utan att det filtade tyget spretade åt olika håll. Ännu en anledning att förälska sig i filtning alltså. Funderar redan nu på vad nästa projekt skulle kunna bli. Fast tyvärr måste jag investera i mer ullgarn om jag ska kunna göra något vettigt. Kanske man skulle filta ett större tyg och göra en väska… eller kanske kläder… Vad filtar ni för nåt, ni som filtar?

Fick tips också av en vän att förstärka det filtade med lin, det vill säga göra en innerpåse av lin eller linne, så att innehållet inte skulle nöta sönder det filtade med tiden. Det låter som en intressant idé tycker jag, och kanske skulle man investera i lite naturvit linnetyg framöver också.

filtat66

Är du sugen på något projekt som är lite annorlunda? Du kan alltid skapa något för årstiden. Här är påskharar och julstrumpor att sticka. Eller ett historiskt projekt? Sprang är en gammal teknik att skapa tyg. Läs också mer om stickningens historia om du är intresserad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *