Fastmaskor

Fastmaskan kan ses som själva grundmaskan i virkning. Du återkommer ofta till fastmaskan när du virkar mönster, men du kan också välja att virka med enbart fastmaskor.

Fastmaska förkortas som fm i virkbeskrivningar.

Börja ditt första varv med att föra virknålen genom det ena ”benet” på V nummer två och hämta garnet som du har på andra sidan. Observera att det bara är på första varvet som du virkar så här. På alla andra varv ska du föra virknålen under hela V:et och därefter hämta garnet.

Picture_051.jpg-for-web-normal

Picture_052.jpg-for-web-normal

Dra det hämtade garnet genom maskan (V:et). Nu har du två maskor på virknålen. Linda nytt garn om kroken på nålen och för det genom båda maskorna på nålen. Du har nu virkat din första fastmaska.

  Picture_053.jpg-for-web-normal

 Picture_055.jpg-for-web-normal

Fortsätt virka fastmaskor på samma sätt hela varvet ut. Kom ihåg att sedan virka en luftmaska till innan du vänder för att virka nästa varv, som ser ut så här:

Picture_062.jpg-for-web-normal

Luftmaskan som du gjorde är din första maska på varvet. Denna hoppar du alltid över och får på så sätt en fin kant. Framöver när du virkar fastmaskor ska du alltid in under båda ”benen” på V:et. Detta ger en stabil virkning, och ett något tjockare tyg än vid stickning. När du virkat några varv med fastmaskor ser det ut så här:

Picture_066.jpg-for-web-normal-1273431145

 

Gå vidare och lär dig virka halvstolpar

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *