Fästa trådar

Oavsett vad du stickar eller virkar kommer du att få lösa trådar både i början och i slutet av ditt arbete. Kanske kommer du även ha mängder av lösa trådar längs med ditt arbete, beroende på om du bytt garn ofta och på hur du bytt ditt garn. Oavsett hur många garnändar du har som är lösa efter att du stickat eller virkat klart måste du alltså fästa dem på något sätt.

Så hur fäster man då trådar?

Det enkla svaret på hur man fäster trådar är att göra det med hjälp av en synål. Se därför till att du har en passande nål hemma, det vill säga en nål med ett nålsöga som är stort nog för ditt garn. Dessa finns att köpa lite överallt, och kostar egentligen inte särskilt mycket.

Det svåra med nålar kan snarare vara att hitta dem när man behöver dem! Så förvara dem på ett bra sätt och alltid på samma ställe, så har du alltid tillgång till en nål när du behöver en. Ta gärna en dag och pyssla ihop en liten låda eller en nåldyna, utifrån hur du föredrar att förvara dina nålar, så får du en fin och personlig nålförvaring.

När du ska fästa dina trådar måste du börja med att se till att du har en tillräcklig bit tråd kvar på ditt arbete, för du måste kunna sy med den bit som finns kvar. Jag har sett många som, när de ska sy, tar tre meter tråd för att sy några stygn. Detta är helt onödigt och absolut orimligt! Jag har också sett att man klipper av tråden alldeles för kort för att kunna sy med den, och här är jag också skyldig ibland (man vill ju spara garn 😉 ). Då går det bra att använda en virknål för att få in trådänden i tyget.

För att kunna fästa dina trådar med nål behöver de vara ca 10-15 cm långa. Inte mer, inte mindre. Detta för att du ska kunna fästa dem bekvämt och för att du inte ska behöva slänga alltför mycket tråd. Hur lång bit just du behöver är helt upp till dig, så testa dig fram.

Trä din tråd på nålen, och sy sedan några stygn på plats, gör en knut eller två, och göm sedan tråden i tyget. Klipp av. Det är upp till dig hur snyggt det blir och hur väl gömd du vill ha ditt fäste, men detta brukar vara ungefär vad som behövs för att ditt tyg inte ska repa upp sig.

Det finns självklart olika tekniker för att fästa sina trådar, och en del är säkert bättre än andra. Det jag brukar göra är att först titta på det tyg som jag skapat för att få en bild av hur jag skulle kunna gömma fästtråden så mycket som möjligt, samtidigt som jag funderar på hur jag verkligen kan vara säker på att det fäster.

En knut eller två brukar vara nog för att lösa detta problem. Fäster du ull kan du gnugga lätt på området så kommer garnet att filta ihop sig och nästan garanterat inte repa upp sig. Ett annat tips är att fästa tillräckligt långt, för om garnet ändå skulle få för sig att repa upp sig så är det inte ditt projekt som repar upp sig, utan enbart fästet. Har du en tillräckligt lång garnstump kvar då kan du fästa tråden igen om du önskar.

Det andra jag gör är att fundera på vilket syfte mitt tyg har. Har jag en baksida på tyget där jag kan fästa hur fult/slarvigt jag önskar? Eller måste jag sy in fästtråden noga för att den inte ska förstöra det fina tyg jag lagt ner åtskilliga timmar på att skapa? Finns det en bra kant att fästa trådarna i? Kommer tyget bara hänga nånstans och därför inte vara lika ömtåligt, eller kommer det användas varje dag så att det behöver starkare sömmar? Beroende på svaren på dessa frågor kan man fästa olika noga och olika snyggt.

Kom ihåg att ditt huvudsyfte med att fästa dina trådar är att tyget inte ska repa upp sig. Ta därför tid på dig att sy in de lösa trådarna på ett sätt som du känner dig trygg med. Det finns videos på Youtube och tekniker presenterade i böcker, så om du är osäker på hur du ska fästa kan du vända dig till dessa forum. Några stygn på samma plats och avsluta med en knut, och sedan sy in en bit av tråden i tyget innan man klipper av brukar dock räcka bra för många garnsorter och många projekt.

Tips: Har du många trådar att fästa, till exempel om du virkat en filt av mormorsrutor? Lyssna på en ljudbok eller se på favoritfilmen, koka dig en kopp kaffe eller häll upp det du helst vill dricka, ställ fram en skål med choklad, och ta sedan fästandet i din egen takt. En efter en kommer de där trådarna sedan att bli fästa och du kommer kunna visa upp och använda ditt projekt.

Vill du ha ett projekt med många trådar att fästa? Mormorsrutan är perfekt för dig! Vill du ha ett enklare projekt? Testa att sticka en disktrasa, eller en enkel mössa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *