Fair Isle-stickning

Fair Isle är en stickteknik där flera trådar används för att skapa ett tätt och specifikt mönster. De olika trådarna varvas om varandra, vilket ger en mönsterstickad framsida, och en baksida där trådarna löper längs med arbetet. 

Detta i sig ger ett tyg som är betydligt tjockare än det vanliga stickade tyget. Tjockleken beror självklart på hur många olika trådar som använts. I exemplet nedan har jag använt mig av två olika garner, ett rött och ett vitt.

Eftersom tyget blir tjockare med denna teknik lämpar Fair Isle-stickade kläder sig bra vintertid, då tyget också blir varmare ju tjockare det är.

Eftersom trådarna löper parallellt med stickningen på baksidan är det viktigt att mönstret ändras med korta mellanrum. Annars blir de lösa trådarna för långa, och kan lättare fastna i saker. När du stickar Fair Isle stickar du därför med alla trådar samtidigt, i princip.

Detta innebär att du behöver hitta ett sätt att hantera två eller fler trådar samtidigt. Att lägga garnnystan under en kruka och dra upp garnet genom hålet i botten är ett sätt att undvika trassel mellan olika nystan. Personligen föredrar jag att ha mitt garn i en tygpåse med en dragkedja för att undvika detta.

IMG_9515

Det finns också olika sätt att hålla i själva garnet. Ett sätt är att hålla de olika garnerna i varsin hand (fungerar i alla fall om man bara har två garner), men detta är en teknik som jag personligen inte behärskar. I stället håller jag garnerna i samma hand, och växlar mellan vilket garn jag håller överst. Det garn jag stickar mest med vill jag ha närmast tillgängligt, medan det ”sekundära” garnet får vara lite mindre tillgängligt. Med lite övning blir de olika garnerna lika enkla att använda.

IMG644

Mönster för Fair Isle-stickning görs vanligtvis i diagram, och då är det bara att sticka rätt färg för rätt ruta. Just detta mönster är beskrivet i ett diagram med kryss och vita rutor, och jag bestämde helt enkelt att kryss betydde rött, och stickade rött för varje kryssad ruta. Mönstret till dessa söta små julstrumpor hittar du här.

IMG679 IMG678

En detalj som kanske förvirrar i början är att maskorna är i olika färg. Man vill gärna sticka vitt på vitt, av någon anledning, och en känsla av att man gjort fel kan infinna sig. Detta löser man genom att helt enkelt inte bry sig om färgen på maskan, utan koncentrerar sig på färgen på garnet som ska stickas i stället.

Testa gärna att sticka dubbelstickning om du tycker om att sticka med flera trådar samtidigt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *