Enkel stickad mössa

Om du aldrig har stickat en mössa kan detta vara ett sätt att börja. Du behöver nämligen inte fundera på hur mössan ska minskas eller formas, utan du behöver enbart sticka ett rektangulärt stycke tyg som sedan sys ihop till en mössa. Givetvis går mössan även bra att virka!

enkel mössa00

Börja med att mäta de huvudmått du behöver.

– Hur hög ska mössan vara = hur många maskor behöver du?

– Vad är omkretsen runt huvudet = hur många cm behöver du sticka?

Sedan är det bara att sätta igång. Lägg upp det antal maskor du behöver för att mössan ska täcka det du vill. Sticka sedan slätstickning (eller nåt annat om du känner för det), tills du har en längd som motsvarar omkretsen på huvudet.

Maska av.

enkel mössa11

enkel mössa22

Vik ihop mössan på längden, och sy ihop kanterna (uppläggning mot avmaskning). Resultatet blir en tub. Tråckla därefter en tråd längs kanten i ena änden och dra ihop och fäst trådarna.

enkel mössa33

Det färdiga resultatet ser ut så här. Min mössa blev lite bred, men det gör inget då allt överflödigt bara är att vika upp till en kant.

Garnet jag använt är ett ganska tjockt ljust grönblått bourettesilke. Rekommenderar inte att använda detta garn i blöta väder då det tenderar att lukta illa om det blir blött.

Läs gärna mer om olika typer av garn!

Vill du hellre göra en lite mer avancerad mössa? Ta en titt på den här!

One Response to Enkel stickad mössa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *