Dubbelstolpar

Dubbelstolpen är, precis som halvstolpen, en variant av stolpen, och inte lika vanligt förekommande som stolpen. Den är självklart högre än stolpen, och du bör därför grunda med fyra luftmaskor innan du virkar din dubbelstolpe. Luftmaskorna räknas alltid som en stolpe i sig, även om den ser något annorlunda ut.

Picture_078.jpg-for-web-normal

Till skillnad från den vanliga stolpen ska du börja dubbelstolpen med att vira garnet två varv runt virknålen innan du för nålen genom nästa maska för att hämta nytt garn.

Picture_079.jpg-for-web-normal

Detta resulterar i att du har fyra maskor på virknålen när du hämtat nytt garn. Virka nu två av dem i taget, precis som vid stolpvirkning, tills du har en färdig dubbelstolpe. Om du av någon anledning skulle vilja virka ännu högre är det samma princip som gäller; ett extra omslag runt virknålen, och därefter virka två maskor i taget tills stolpen är färdig.

Picture_080.jpg-for-web-normal

  Picture_083.jpg-for-web-normal

Om du virkar med enbart dubbelstolpar kommer ditt tyg se ut som i bilden ovan. Vill du sticka i hålmönster varvar du dubbelstolparna med luftmaskor, och hoppar samtidigt över samma antal maskor innan du gör din dubbelstolpe.

Gå vidare och lär dig virka smygmaskor –>

One Response to Dubbelstolpar

  1. Pingback: Virkad långschal | Textil och tips

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *