Dubbelstickning

Dubbelstickning är en stickteknik där två räta sidor stickas samtidigt. För att dessa två stycken ska bli ett enda tyg med två slätstickade sidor måste man växla, det vill säga byta plats på maskorna på baksidan och framsidan med jämna mellanrum.

Stickar man med två eller fler färger uppstår då ett mönster på båda sidor av tyget. Detta mönster är dock färgmässigt omvänt på baksidan och framsidan. Det är ofta denna effekt man är ute efter vid dubbelstickning.

I bilden här nedan har jag stickat med två stycken flerfärgade bomullsgarn, och jag valde att sticka ett enkelt rutmönster. Jag valde att växla mellan de två garnerna efter fyra maskor i varje färg, vilket innebär dels att jag byter färg på en ruta och dels att jag knyter ihop de båda tygstyckena på var femte maska. 

IMG_9421.jpg-for-web-normal

För att få ett slätstickat mönster på båda sidor måste du arbeta med både räta och aviga maskor omväxlande. De två avigstickade sidorna kommer hamna på insidan av tyget och kommer således aldrig att synas.

 

Bilden här ovan visar principen med dubbelstickning. Säg att du vill ha ett mönster med fyra rutor och att varje ruta är fyra maskor bred. Då behöver du lägga upp 16 maskor med ett garn och 16 maskor med ett annat, om du använder två färger.

Om du skulle lägga upp maskorna 16 och 16 skulle du få två separata stycken i varsin färg. Detta går självklart bra om du tycker att det är snyggt/enklare/osv. Du kan också lägga upp maskorna i varannan färg, så att första maskan är röd, andra blå, tredje röd etc. På så sätt är mönstret enhetligt redan från uppläggningsvarvet.

I dubbelstickning stickar du både framsidan 1. och baksidan 2. samtidigt. Detta innebär att du stickar en maska framsida, en maska baksida, och således alltså ska sticka en maska rät och en maska avig hela varvet ut, samtidigt som du byter färg varannan maska. 

Detta innebär att för varje ruta med fyra maskor i bredd måste du sticka åtta maskor i två olika färger. I bilden ovan (höger till vänster) stickas det blå garnet rätt och det röda garnet avigt, fyra maskor vardera. De blå maskorna pekar mot dig och får sin räta sida utåt, mot dig, och sin aviga sida inåt. Det röda garnet är på baksidan och måste stickas avigt för att baksidan ska få en rät sida. De två aviga sidorna ligger således mot varandra.

Skulle du sticka på detta viset varvet ut, utan att växla garn för mönster, skulle du få två separata tygstycken i vardera blått och rött garn, och även om det kanske kan vara roligt på ett sätt att sticka två tygstycken samtidigt är det inte det som är poängen med dubbelstickning.

Den femte maskan i vårt exempel, eller nionde beroende på hur du räknar, ska du nu byta färg. Har du stickat blått garn rätt och rött avigt ska nu det röda stickas rätt och det blå garnet avigt. Detta innebär att det efter en avig röd stickas en rät röd och att du därmed växlar plats på de två färgerna. 

Efter åtta maskor på detta viset växlar du tillbaka. Upprepa varvet ut så kommer du få ett rutmönster.

Denna princip gäller alla typer av dubbelstickade mönster. Räkna antalet maskor som du ska sticka rätt i en färg och sticka motsvarande mängd maskor avigt samtidigt i en annan färg och växla sedan till den andra färgen för att få ett mönster att framträda på både framsidan och baksidan, i slätstickning och färgmässigt spegelvänt på de två sidorna. Tänk på att färgskiftningarna bör göras med ganska nära mellanrum för att de två tygstyckena ska hänga samman. Ska du sticka tex åtta maskor i en färg kan det därför vara bra att vrida garnet om det andra ett varv mitt i för att binda samman de två styckena. 

Som med allt annat är det testa sig fram som gäller. Utveckla din egen teknik för hur du växlar mellan de olika garnerna. En del tycker att det är enklast med en teknik där man håller ett garn i varje hand. Jag föredrar att hålla båda i samma hand, sträckta och med ett visst mellanrum, för då går det smidigast för mig. Se exempel i bilden nedan, där jag dock stickar ett tygstycke i Fair Isle-teknik.

  IMG644

Klicka dig vidare för att lära dig att sticka Fair Isle. Intresserad av att bara sticka med ett garn? Då kanske spets är något för dig. Bli inspirerad att göra en Shipwreck Shawl eller en Bird’s Eye Shawl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *