Byta garn, fästa trådar och blockning

BYTA GARN

Att byta garn är något som många gånger (läs: alltid!) blir nödvändigt. De flesta nystan innehåller nämligen bara en del av allt det garn som behövs för att avsluta ett projekt. Eller så vill Du sticka/virka med flera färger. Som tur är så är det inte svårt att byta garn! Sticka/virka fram till punkten där du ska byta. Jag rekommenderar i början på ett varv, men om du måste/vill byta i mitten av ett varv är det ingen skillnad i hur du går till väga. Det finns framför allt fyra anledningar till att du behöver byta garn, och dessa är:

  1. Nystanet är slut.
  2. Garnet har gått av.
  3. Du vill använda en ny färg.
  4. Du stickar sådant som kräver fler än en tråd.

Jag ska visa några olika sätt att byta garn här nedan, framför allt hur du:

  1. Byter garn med trådändsmetoden.
  2. Byter garn med knutmetoden.
  3. Byter garn utan att få lösa trådar.
  4. Kan byta garn om du stickar/virkar i ull.

 

Byta garn med trådändsmetoden

Se alltid till att det finns en bit garn kvar när du byter med denna metod. Du behöver detta för att kunna fästa trådarna senare. Dessutom riskerar du inte att arbetet repas upp medan du fortsätter sticka/virka.

Om du byter garn i början på varv tar du helt enkelt ett nytt garn och stickar/virkar på som vanligt.

De två garnändarna knyter du ihop och fäster när arbetet är klart. Fäster gör du enklast med nål, men virknål går oftast bra det också, beroende på vad du har gjort för projekt. Oftast rekommenderas det att byta garn i början på varv, eftersom det är enklast att dölja garnbytet i kanter och sömmar. Behöver du byta garn i mitten på varv går det självklart också bra, men du kan behöva arbeta mer med att dölja bytet i ditt efterarbete.

Håll det nya garnet som vanligt. Den första maskan kan vara lite pillig, men det är bara att sticka/virka precis som vanligt.

Se till att hålla det nya garnet lite hårdare än du brukar så blir det betydligt enklare att sticka/virka de första maskorna. När du gjort några maskor kan du släppa på det nya garnet och fortsätta som om du aldrig bytt garn.

Troligtvis kommer det se ut på det här viset när du byter garn, oavsett var du byter. Detta beror helt enkelt på att garnet inte är åtdraget. Detta löser du mycket enkelt, genom att helt enkelt dra åt de båda garnändarna tills de är tillräckligt spända.

Fortsätt några maskor med det nya garnet. Dra sedan lite i trådarna så att alla maskor är lika spända, och gör sedan en knut med de båda garnändarna. Det räcker med en vanlig enkelknut i detta skede. När du virkar är maskorna fastare och garnet ”fastnar” från början. När arbetet är klart är det dags att fästa alla lösa trådar.

 

Det händer att Du behöver byta garn mitt i ett arbete. Till exempel i rundstickning, eller om garnet är skadat. Det är ingen fara. Gör antingen som ovan, det vill säga låt garnändarna hänga lösa och väv in trådändarna senare, eller gör en knut på garnet och göm knuten på avigsidan om ditt projekt tillåter det.

Som du ser här gör det ingen skillnad om du byter garn mitt i ett arbete eller i sidorna. Däremot kan slutresultatet bli snyggare om du byter i sidorna, eftersom du måste fästa alla trådar någonstans.

 

Byta garn med knutmetoden

Denna metod innebär att du helt enkelt knyter en knut med båda garnändarna och stickar på som vanligt. Medan du stickar/virkar ser du till att knuten hamnar på avigsidan, vilket framför allt är en möjlighet om avigsidan inte kommer att synas senare. Därför kanske just denna metod inte är att föredra om du stickar eller virkar en halsduk där avigsidan kommer att synas.

En knut kan självklart göras på väldigt många olika sätt, men här visar jag ett sätt som jag själv finner är pålitligt i de allra flesta fall. Börja med att hålla garnändarna mellan tumme och pekfinger. Linda garnet runt fingrarna och håll tag med tummen. Lossa garnet från fingrarna och gör en knut så som bilden nedan visar. Innan du drar åt knuten kan du passa på att justera knutens placering. När knuten sitter där du vill ha den drar du åt knuten.
 

Till viss del beror det på vilket garn du använt dig av, men du bör nu ha en knut som inte går upp i första taget. Testa gärna knutens hållbarhet genom att dra de två långa garnändarna åt varsitt håll. Detta bör göra knuten ännu fastare, men om du har ett glatt garn kan detta också innebära att knuten går upp. Testa i så fall att göra knuten längre in på garnet, alternativt använd en annan metod för att byta garn. Det kanske bästa i sådana fall är att lämna två lösa garnändar som du fäster senare.

 

Byta garn utan att få lösa trådar

Om du stickar eller virkar något där du ofta byter garn, tex om du stickar/virkar ett mönster i olika färger, är det inte hållbart att klippa av garnet vid varje byte. Då tvinnar man i stället garnerna om varandra ett varv varje gång de möts för att på så sätt få in det ”passiva” garnet i tyget på en gång.

Här kan du se att jag virkat två varv i två olika färger. Det blå varvet är klart och jag vill fortsätta med det vita igen. Det gör jag enkelt genom att helt enkelt släppa det blå och börja med det vita. När jag vill virka med blått igen tar jag tag i garnet mot mig, så att det går runt det vita garnet som då hålls fast av det blå.

Du kan självklart linda garnet fler gånger för att på så sätt minska glappet mellan de två garnerna.

I det här fallet ser slutresultatet ut på det här viset. Kanske inte är det man önskar sig av slutresultatet, men i de fall där kanterna ska sys fast med andra kanter gör det ju varken till eller från att garnbytena syns.

Samma metod används vid dubbelstickning och Fair Isle-stickning, där olika färger används för att skapa olika mönster.

Dubbelstickning är en metod där det stickade får en slät framsida och en slät baksida, vilket åstadkoms av att två stycken stickas samtidigt och tvinnas ihop med hjälp av garnbyten. Dessa hamnar då på insidan av tyget och syns således inte alls när tyget är klart.

Fair Isle-stickning är en metod som används till exempel till jultröjan med tomtens renar mot en röd bakgrund, dvs i projekt där ett eller flera garn används för att skapa en bild eller ett särskilt mönster mot en bakgrund. Garnbytena sker ofta, och genom att tvinna garnerna om varandra på baksidan av tyget slipper man en massa lösa ändar att fästa och sparar en hiskeligt massa garn. Resultatet blir förstås ett tjockare men också hållbarare tyg. I Fair Isle är mönstret dock genomgående i stickningen och med många skiftningar. Ska du sticka ett parti som är väldigt separerat från en enfärgad bakgrund passar Intarsia-tekniken bättre. Här stickar du med en rad mindre nystan, där varje nystan används till ett väldigt specifikt parti av ditt mönster.

 

Byta garn med ullgarn – att skarva

Om du stickar eller virkar i ull kan du använda dig av en annan metod när du byter garn. Denna metod innebär att du varken får knutar som du behöver gömma eller garnändar som du behöver väva in. Detta beror på att ull är ett klibbigt garn som går att tvinna ihop. 

Börja med att ta fram de garnändar du vill fästa. Arbeta sedan försiktigt ca 7-10 cm upp på varje garnände och sära på de tunna ulltrådarna så att du får ett fluffigt garn. Fukta sedan händerna med lite vatten och vät försiktigt ner ullen lite. Det ska bara bli lätt fuktigt, inte blött.

Lägga sedan de upptvinnade och fuktiga garnändarna bredvid varandra så att de pekar åt varsitt håll. Ta upp garnändarna i händerna och börja nu rulla dem mellan händerna. Det som händer nu är att fukten, värmen och friktionen kommer tvinga de två ulltrådarna att fästa sig vid varandra.

Till slut har du ett helt garn att sticka eller virka med. Som du kan se är det ingen skillnad mot det ursprungliga garnet efter att garnändarna tvinnats ihop. Fortsätt rulla ullen mellan händerna tills allt fluff är borta och ändarna verkligen fäst sig vid varandra. Detta är en process som på sin höjd tar en minut.

Detta är en ganska hållbar lösning, men jag skulle inte rekommendera att du drar och sliter alltför mycket i garnet där du har tvinnat ihop trådarna. Om de verkar vilja lossna från varandra är det bara att fortsätta tvinna, och eventuellt öka längden på garnändarna.

Tänk på att detta enbart är en metod som fungerar med ull. Det är möjligt att sy ihop garnändar av andra material, men jag rekommenderar i så fall hellre en av de två metoder jag visat tidigare.

Vill du absolut inte byta garn finns det nystan som innehåller mycket garn. Det du då vill titta på är antalet meter per nystan/härva och uppskatta ungefär hur mycket du kommer att behöva till ditt projekt. Dock är det ingen garanti att garnet du köper är helt. Ofta är garnet tyvärr brutet på 1-2 ställen även i köpta nystan, vilket man tvingas ta itu med på ett eller annat sätt när man stickar med det.

 

ATT FÄSTA TRÅDAR

Oavsett vad du stickar eller virkar kommer du att få lösa trådar både i början och i slutet av ditt arbete. Kanske kommer du även ha mängder av lösa trådar längs med ditt arbete, beroende på om du bytt garn ofta och på hur du bytt ditt garn. Oavsett hur många garnändar du har som är lösa efter att du stickat eller virkat klart måste du alltså fästa dem på något sätt.

Så hur fäster man då trådar?

Det enkla svaret på hur man fäster trådar är att göra det med hjälp av en synål. Se därför till att du har en passande nål hemma, det vill säga en nål med ett nålsöga som är stort nog för ditt garn. Dessa finns att köpa lite överallt, och kostar egentligen inte särskilt mycket.

Det svåra med nålar kan snarare vara att hitta dem när man behöver dem! Så förvara dem på ett bra sätt och alltid på samma ställe, så har du alltid tillgång till en nål när du behöver en. Ta gärna en dag och pyssla ihop en liten låda eller en nåldyna, utifrån hur du föredrar att förvara dina nålar, så får du en fin och personlig nålförvaring.

När du ska fästa dina trådar måste du börja med att se till att du har en tillräcklig bit tråd kvar på ditt arbete, för du måste kunna sy med den bit som finns kvar. Jag har sett många som, när de ska sy, tar tre meter tråd för att sy några stygn. Detta är helt onödigt och absolut orimligt! Jag har också sett att man klipper av tråden alldeles för kort för att kunna sy med den, och här är jag också skyldig ibland (man vill ju spara garn 😉 ). Då går det bra att använda en virknål för att få in trådänden i tyget.

För att kunna fästa dina trådar med nål behöver de vara ca 10-15 cm långa. Inte mer, inte mindre. Detta för att du ska kunna fästa dem bekvämt och för att du inte ska behöva slänga alltför mycket tråd. Hur lång bit just du behöver är helt upp till dig, så testa dig fram.

Trä din tråd på nålen, och sy sedan några stygn på plats, gör en knut eller två, och göm sedan tråden i tyget. Klipp av. Det är upp till dig hur snyggt det blir och hur väl gömd du vill ha ditt fäste, men detta brukar vara ungefär vad som behövs för att ditt tyg inte ska repa upp sig.

Det finns självklart olika tekniker för att fästa sina trådar, och en del är säkert bättre än andra. Det jag brukar göra är att först titta på det tyg som jag skapat för att få en bild av hur jag skulle kunna gömma fästtråden så mycket som möjligt, samtidigt som jag funderar på hur jag verkligen kan vara säker på att det fäster.

En knut eller två brukar vara nog för att lösa detta problem. Fäster du ull kan du gnugga lätt på området så kommer garnet att filta ihop sig och nästan garanterat inte repa upp sig. Ett annat tips är att fästa tillräckligt långt, för om garnet ändå skulle få för sig att repa upp sig så är det inte ditt projekt som repar upp sig, utan enbart fästet. Har du en tillräckligt lång garnstump kvar då kan du fästa tråden igen om du önskar.

Det andra jag gör är att fundera på vilket syfte mitt tyg har. Har jag en baksida på tyget där jag kan fästa hur fult/slarvigt jag önskar? Eller måste jag sy in fästtråden noga för att den inte ska förstöra det fina tyg jag lagt ner åtskilliga timmar på att skapa? Finns det en bra kant att fästa trådarna i? Kommer tyget bara hänga nånstans och därför inte vara lika ömtåligt, eller kommer det användas varje dag så att det behöver starkare sömmar? Beroende på svaren på dessa frågor kan man fästa olika noga och olika snyggt.

Kom ihåg att ditt huvudsyfte med att fästa dina trådar är att tyget inte ska repa upp sig. Ta därför tid på dig att sy in de lösa trådarna på ett sätt som du känner dig trygg med. Det finns videos på Youtube och tekniker presenterade i böcker, så om du är osäker på hur du ska fästa kan du vända dig till dessa forum. Några stygn på samma plats och avsluta med en knut, och sedan sy in en bit av tråden i tyget innan man klipper av brukar dock räcka bra för många garnsorter och många projekt.

Tips: Har du många trådar att fästa, till exempel om du virkat en filt av mormorsrutor? Lyssna på en ljudbok eller se på favoritfilmen, koka dig en kopp kaffe eller häll upp det du helst vill dricka, ställ fram en skål med choklad, och ta sedan fästandet i din egen takt. En efter en kommer de där trådarna sedan att bli fästa och du kommer kunna visa upp och använda ditt projekt.

 

ATT BLOCKA

När du stickar eller virkar något finns risken att du tycker att det ser trist ut, och inte alls liknar det mönster du följer. Detta beror på att garnet ”säckar ihop sig” lite, och har ingenting med dig att göra.

Detta är alltså helt normalt, och något som är lätt att göra något åt. När ett arbete är klart blockas det nämligen. Framför allt ska du blocka ett arbete enligt denna metod om du stickat sjalar och spetsmönster. Var försiktigare med blockningen när du stickat kläder – du vill inte riskera att tänja ut plagget för mycket. I dessa fall bör du faktiskt inte göra mer än att lägga plagget på ett plant underlag och fukta lite med hjälp av en sprayflaska. På samma sätt torkar du plagg som du stickat och behövt tvätta.

När du är klar med ditt arbete ska det alltså blockas. Klipp inte av trådarna förrän detta moment är avklarat, så riskerar du inte att arbetet repas upp.

Du behöver till att börja med en plan yta som är minst lika stor som ditt arbete. Det fungerar bra att använda en madrass eller en matta som underlag, men ett tips är att köpa ett skumgummipussel till detta moment. Vid ett tillfälle har jag även blockat på en gräsmatta.

Börja med att tappa upp ljummet vatten i handfatet eller i en balja. Hur mycket vatten du behöver beror på hur stort ditt arbete är. Jag brukar ha i lite tvål i vattnet och passa på att ge tyget en tvätt medan jag ändå blöter ner det. Tyget har ju ändå blivit ganska ordentligt hanterat under en längre stund. Tänk på att du vare sig ska skålla dig själv eller det du stickat när du gör det här, så håll vattnet lagom varmt.

Nu ska du blöta ner ditt arbete ordentligt (inte kläder, spraya dem i stället med vatten senare). Låt gärna ligga en stund i vatten, så att fibrerna ska dra åt sig ordentligt. Var beredd på att garnet kan passa på att släppa lite färg i den här processen, och att det kan lukta blöt hund av alltihopa. Var därför noga med att följa råden för ditt garn i första hand! Vad gäller lukten kommer den försvinna när tyget väl torkar igen.

OBS! Gnugga inte fibrerna, framför allt inte om du blockar ull. Det kan bli förstört då.

När badet är klart är det dags att krama ur det dyblöta tyget. Börja försiktigt och krama ur mer vatten efterhand. Var noga med att inte skada tyget när du vrider ur vattnet. Nu har du ett fuktigt tyg som töjer sig betydligt mycket mer än det gjorde när det var torrt. Det är också därför du INTE ska blocka stickade kläder med denna metod.

Nu är det dags att hitta ett plant underlag där det är möjligt att fästa mängder med nålar. Just nålar är något som du verkligen kommer behöva nu, men har du inte tillräckligt kan det fungera att trä en tråd genom kanterna och därefter spänna tråden i stället. Eftersom just detta arbete är runt kan det vara en god idé att börja i mitten. Spänn ut, men inte till bristningsgränsen, och fäst med nålar på väl valda platser. Att följa mönstret är generellt en god idé. 

Att blocka ett arbete på detta sätt är en tålamodsprövande, tidskrävande och nålslukande process. Ju noggrannare du är i detta skede desto finare kommer ditt slutresultat dock att bli. Ta därför god tid på dig och spara inte på nålarna. Ju fler nålar desto jämnare resultat.

Var beredd på att du med all säkerhet kommer att behöva flytta på nålar både här och där i takt med att du tänjer ut tyget. Ta också för vana att ta ett steg tillbaka då och då för att på avstånd se över blockningen. När tyget sedan torkar kommer det att torka så som du har spänt ut det.

Här är en ananassjal som jag virkat och satt på blockning på en madrass. Det tog en bra stund av nålflyttande att få fram formen och få maskorna spända, trots att tyget har en tydlig trekantig form. Samtidigt är det ingen perfekt blockning där alla kanter är jämna och fina.

När ditt arbete har torkat ordentligt (OBS! Tills det är 100 % torrt!) är det dags att ta loss nålarna och fästa alla trådar och eventuellt montera ihop delar. Se till att du verkligen låter tyget torka till 100 % innan du tar loss det. Är det inte helt torrt när du tar loss det kommer en del av ditt arbete att ha varit förgäves eftersom det kommer att torka så som du lämnar det. Är det däremot helt torrt kommer mönstret att förbli lika fint tills tyget av någon anledning blir blött igen. Vill du då ha ett lika fint resultat igen behöver du tyvärr gå igenom processen igen. Skulle det du stickat eller virkat bli blött bör du lägga det plant att torka. resultatet kanske inte blir lika fint som när det var nyblockat, men det är bättre än ingenting.

För en tid sedan virkade jag en bebisfilt med mormorsrutor. Jag har fått frågan om mormorsrutor alltid behöver blockas innan man sätter ihop dem, och mitt svar är att det beror på. Ska de virkas ihop maska för maska kan du blocka hela tyget efteråt. Ska du sy ihop rutorna bör de vara blockade till full storlek innan du börjar. Annars finns risken att sömmarna inte tillåter dig att blocka det färdiga tyget till vad det skulle kunna vara.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *