Byta garn & fästa trådar

BYTA GARN

Att byta garn är något som många gånger (läs: alltid!) blir nödvändigt. De flesta nystan innehåller nämligen bara en del av allt det garn som behövs för att avsluta ett projekt. Eller så vill du sticka/virka med flera färger. Som tur är så är det inte svårt att byta garn. Sticka/virka fram till punkten där du ska byta. Jag rekommenderar i början på ett varv, men om du måste/vill byta i mitten av ett varv är det ingen skillnad i hur du går till väga. Det finns framför allt fyra anledningar till att du behöver byta garn, och dessa är:

  1. Nystanet är slut.
  2. Garnet har gått av.
  3. Du vill använda en ny färg.
  4. Du stickar sådant som kräver fler än en tråd.

Jag ska visa några olika sätt att byta garn här nedan, framför allt hur du:

  1. Byter garn med trådändsmetoden.
  2. Byter garn med knutmetoden.
  3. Byter garn utan att få lösa trådar.

 

Byta garn med trådändsmetoden

Se alltid till att det finns en bit garn kvar när du byter med denna metod. Du behöver detta för att kunna fästa trådarna senare. Dessutom riskerar du inte att arbetet repas upp medan du fortsätter sticka/virka. Om du byter garn i början på varv tar du helt enkelt ett nytt garn och stickar/virkar på som vanligt.

De två garnändarna knyter du ihop och fäster när arbetet är klart. Fäster gör du enklast med nål, men virknål går oftast bra det också, beroende på vad du har gjort för projekt. Oftast rekommenderas det att byta garn i början på varv, eftersom det är enklast att dölja garnbytet i kanter och sömmar. Behöver du byta garn i mitten på varv går det självklart också bra, men du kan behöva arbeta mer med att dölja bytet i ditt efterarbete.

Håll det nya garnet som vanligt. Se till att hålla det nya garnet lite hårdare än du brukar så blir det betydligt enklare att sticka/virka de första maskorna. När du gjort några maskor kan du släppa på det nya garnet och fortsätta som om du aldrig bytt garn.

Fortsätt några maskor med det nya garnet. Dra sedan lite i trådarna så att alla maskor är lika spända, och gör sedan en knut med de båda garnändarna. Det räcker med en vanlig enkelknut i detta skede. När du virkar är maskorna fastare och garnet ”fastnar” från början. När arbetet är klart är det dags att fästa alla lösa trådar.

Det händer att Du behöver byta garn mitt i ett arbete. Till exempel i rundstickning, eller om garnet är skadat. Det är ingen fara. Gör antingen som ovan, det vill säga låt garnändarna hänga lösa och väv in trådändarna senare, eller gör en knut på garnet och göm knuten på avigsidan om ditt projekt tillåter det.

 

Byta garn med knutmetoden

Denna metod innebär att du helt enkelt knyter en knut med båda garnändarna och stickar på som vanligt. Medan du stickar/virkar ser du till att knuten hamnar på avigsidan, vilket framför allt är en möjlighet om avigsidan inte kommer att synas senare. Därför kanske just denna metod inte är att föredra om du stickar eller virkar en halsduk där avigsidan kommer att synas.

En knut kan självklart göras på väldigt många olika sätt, men här visar jag ett sätt som jag själv finner är pålitligt i de allra flesta fall.  

Till viss del beror det på vilket garn du använt dig av, men om du knyter som i bilderna bör du nu ha en knut som inte går upp i första taget. Testa gärna knutens hållbarhet genom att dra de två långa garnändarna åt varsitt håll. Detta bör göra knuten ännu fastare, men om du har ett glatt garn kan detta också innebära att knuten går upp. Testa i så fall att göra knuten längre in på garnet, alternativt använd en annan metod för att byta garn.

 

Byta garn utan att få lösa trådar

Om du stickar eller virkar något där du ofta byter garn, tex om du stickar/virkar ett mönster i olika färger, är det inte hållbart att klippa av garnet vid varje byte. Då tvinnar man i stället garnerna om varandra ett varv varje gång de möts, för att på så sätt få in det ”passiva” garnet i tyget på en gång. Du kan självklart linda garnet fler gånger för att på så sätt minska glappet mellan de två garnerna.

 

 

ATT FÄSTA TRÅDAR

Oavsett vad du stickar eller virkar kommer du att få lösa trådar både i början och i slutet av ditt arbete. Kanske kommer du även ha mängder av lösa trådar längs med ditt arbete, beroende på om du bytt garn ofta och på hur du bytt ditt garn. Oavsett hur många garnändar du har som är lösa efter att du stickat eller virkat klart måste du alltså fästa dem på något sätt. Enklast är att fästa med hjälp av en nål.

När du ska fästa dina trådar måste du börja med att se till att du har en tillräcklig bit tråd kvar på ditt arbete, för du måste kunna sy med den bit som finns kvar. För att kunna fästa dina trådar med nål behöver de vara ca 10 cm långa. Detta för att du ska kunna fästa dem bekvämt och för att du inte ska behöva slänga alltför mycket tråd.

Trä din tråd på nålen, och sy sedan några stygn på plats, gör en knut eller två, och göm sedan tråden i tyget. Klipp av. Det är upp till dig hur snyggt det blir och hur väl gömd du vill ha ditt fäste, men detta brukar vara ungefär vad som behövs för att ditt tyg inte ska repa upp sig. Anpassa fästmetoden till hur ditt färdiga arbete ser ut. 

Till toppen av sidan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *