Byta garn

Att byta garn är något som många gånger (läs: alltid!) blir nödvändigt. De flesta nystan innehåller nämligen bara en del av allt det garn som behövs för att avsluta ett projekt. Eller så vill Du sticka/virka med flera färger. Som tur är så är det inte svårt att byta garn! Sticka/virka fram till punkten där du ska byta. Jag rekommenderar i början på ett varv, men om du måste/vill byta i mitten av ett varv är det ingen skillnad i hur du går till väga. Det finns framför allt fyra anledningar till att du behöver byta garn, och dessa är:

  1. Nystanet är slut.
  2. Garnet har gått av.
  3. Du vill använda en ny färg.
  4. Du stickar sådant som kräver fler än en tråd.

Jag ska visa några olika sätt att byta garn här nedan, framför allt hur du:

  1. Byter garn med trådändsmetoden.
  2. Byter garn med knutmetoden.
  3. Byter garn utan att få lösa trådar.
  4. Kan byta garn om du stickar/virkar i ull.

 

Byta garn med trådändsmetoden

Se alltid till att det finns en bit garn kvar när du byter med denna metod. Du behöver detta för att kunna fästa trådarna senare. Dessutom riskerar du inte att arbetet repas upp medan du fortsätter sticka/virka.

Om du byter garn i början på varv tar du helt enkelt ett nytt garn och stickar/virkar på som vanligt.

De två garnändarna knyter du ihop och fäster när arbetet är klart. Fäster gör du enklast med nål, men virknål går oftast bra det också, beroende på vad du har gjort för projekt. Oftast rekommenderas det att byta garn i början på varv, eftersom det är enklast att dölja garnbytet i kanter och sömmar. Behöver du byta garn i mitten på varv går det självklart också bra, men du kan behöva arbeta mer med att dölja bytet i ditt efterarbete.

Håll det nya garnet som vanligt. Den första maskan kan vara lite pillig, men det är bara att sticka/virka precis som vanligt.

Se till att hålla det nya garnet lite hårdare än du brukar så blir det betydligt enklare att sticka/virka de första maskorna. När du gjort några maskor kan du släppa på det nya garnet och fortsätta som om du aldrig bytt garn.

Troligtvis kommer det se ut på det här viset när du byter garn, oavsett var du byter. Detta beror helt enkelt på att garnet inte är åtdraget. Detta löser du mycket enkelt, genom att helt enkelt dra åt de båda garnändarna tills de är tillräckligt spända.

Fortsätt några maskor med det nya garnet. Dra sedan lite i trådarna så att alla maskor är lika spända, och gör sedan en knut med de båda garnändarna. Det räcker med en vanlig enkelknut i detta skede. När du virkar är maskorna fastare och garnet ”fastnar” från början. När arbetet är klart är det dags att fästa alla lösa trådar.

 

Det händer att Du behöver byta garn mitt i ett arbete. Till exempel i rundstickning, eller om garnet är skadat. Det är ingen fara. Gör antingen som ovan, det vill säga låt garnändarna hänga lösa och väv in trådändarna senare, eller gör en knut på garnet och göm knuten på avigsidan om ditt projekt tillåter det.

Som du ser här gör det ingen skillnad om du byter garn mitt i ett arbete eller i sidorna. Däremot kan slutresultatet bli snyggare om du byter i sidorna, eftersom du måste fästa alla trådar någonstans.

 

Byta garn med knutmetoden

Denna metod innebär att du helt enkelt knyter en knut med båda garnändarna och stickar på som vanligt. Medan du stickar/virkar ser du till att knuten hamnar på avigsidan, vilket framför allt är en möjlighet om avigsidan inte kommer att synas senare. Därför kanske just denna metod inte är att föredra om du stickar eller virkar en halsduk där avigsidan kommer att synas.

En knut kan självklart göras på väldigt många olika sätt, men här visar jag ett sätt som jag själv finner är pålitligt i de allra flesta fall. Börja med att hålla garnändarna mellan tumme och pekfinger. Linda garnet runt fingrarna och håll tag med tummen. Lossa garnet från fingrarna och gör en knut så som bilden nedan visar. Innan du drar åt knuten kan du passa på att justera knutens placering. När knuten sitter där du vill ha den drar du åt knuten.
 

Till viss del beror det på vilket garn du använt dig av, men du bör nu ha en knut som inte går upp i första taget. Testa gärna knutens hållbarhet genom att dra de två långa garnändarna åt varsitt håll. Detta bör göra knuten ännu fastare, men om du har ett glatt garn kan detta också innebära att knuten går upp. Testa i så fall att göra knuten längre in på garnet, alternativt använd en annan metod för att byta garn. Det kanske bästa i sådana fall är att lämna två lösa garnändar som du fäster senare.

 

Byta garn utan att få lösa trådar

Om du stickar eller virkar något där du ofta byter garn, tex om du stickar/virkar ett mönster i olika färger, är det inte hållbart att klippa av garnet vid varje byte. Då tvinnar man i stället garnerna om varandra ett varv varje gång de möts för att på så sätt få in det ”passiva” garnet i tyget på en gång.

Här kan du se att jag virkat två varv i två olika färger. Det blå varvet är klart och jag vill fortsätta med det vita igen. Det gör jag enkelt genom att helt enkelt släppa det blå och börja med det vita. När jag vill virka med blått igen tar jag tag i garnet mot mig, så att det går runt det vita garnet som då hålls fast av det blå.

Du kan självklart linda garnet fler gånger för att på så sätt minska glappet mellan de två garnerna.

I det här fallet ser slutresultatet ut på det här viset. Kanske inte är det man önskar sig av slutresultatet, men i de fall där kanterna ska sys fast med andra kanter gör det ju varken till eller från att garnbytena syns.

Samma metod används vid dubbelstickning och Fair Isle-stickning, där olika färger används för att skapa olika mönster.

Dubbelstickning är en metod där det stickade får en slät framsida och en slät baksida, vilket åstadkoms av att två stycken stickas samtidigt och tvinnas ihop med hjälp av garnbyten. Dessa hamnar då på insidan av tyget och syns således inte alls när tyget är klart.

Fair Isle-stickning är en metod som används till exempel till jultröjan med tomtens renar mot en röd bakgrund, dvs i projekt där ett eller flera garn används för att skapa en bild eller ett särskilt mönster mot en bakgrund. Garnbytena sker ofta, och genom att tvinna garnerna om varandra på baksidan av tyget slipper man en massa lösa ändar att fästa och sparar en hiskeligt massa garn. Resultatet blir förstås ett tjockare men också hållbarare tyg. I Fair Isle är mönstret dock genomgående i stickningen och med många skiftningar. Ska du sticka ett parti som är väldigt separerat från en enfärgad bakgrund passar Intarsia-tekniken bättre. Här stickar du med en rad mindre nystan, där varje nystan används till ett väldigt specifikt parti av ditt mönster.

 

Byta garn med ullgarn – att skarva

Om du stickar eller virkar i ull kan du använda dig av en annan metod när du byter garn. Denna metod innebär att du varken får knutar som du behöver gömma eller garnändar som du behöver väva in. Detta beror på att ull är ett klibbigt garn som går att tvinna ihop. 

Börja med att ta fram de garnändar du vill fästa. Arbeta sedan försiktigt ca 7-10 cm upp på varje garnände och sära på de tunna ulltrådarna så att du får ett fluffigt garn. Fukta sedan händerna med lite vatten och vät försiktigt ner ullen lite. Det ska bara bli lätt fuktigt, inte blött.

Lägga sedan de upptvinnade och fuktiga garnändarna bredvid varandra så att de pekar åt varsitt håll. Ta upp garnändarna i händerna och börja nu rulla dem mellan händerna. Det som händer nu är att fukten, värmen och friktionen kommer tvinga de två ulltrådarna att fästa sig vid varandra.

Till slut har du ett helt garn att sticka eller virka med. Som du kan se är det ingen skillnad mot det ursprungliga garnet efter att garnändarna tvinnats ihop. Fortsätt rulla ullen mellan händerna tills allt fluff är borta och ändarna verkligen fäst sig vid varandra. Detta är en process som på sin höjd tar en minut.

Detta är en ganska hållbar lösning, men jag skulle inte rekommendera att du drar och sliter alltför mycket i garnet där du har tvinnat ihop trådarna. Om de verkar vilja lossna från varandra är det bara att fortsätta tvinna, och eventuellt öka längden på garnändarna.

Tänk på att detta enbart är en metod som fungerar med ull. Det är möjligt att sy ihop garnändar av andra material, men jag rekommenderar i så fall hellre en av de två metoder jag visat tidigare.

Vill du absolut inte byta garn finns det nystan som innehåller mycket garn. Det du då vill titta på är antalet meter per nystan/härva och uppskatta ungefär hur mycket du kommer att behöva till ditt projekt. Dock är det ingen garanti att garnet du köper är helt. Ofta är garnet tyvärr brutet på 1-2 ställen även i köpta nystan, vilket man tvingas ta itu med på ett eller annat sätt när man stickar med det.

Läs mer om hur du kan fästa trådar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *