Bra saker att ha

När du stickar och virkar kommer du upptäcka att du ibland behöver andra saker än bara garn och stickor/virknålar. Till exempel kan en uppsättning nålar vara toppen att ha när man avslutat sitt arbete och har en del efterarbete med garnfästning och ihopsättning att göra. Jag ska här visa exempel på saker som är bra att ha, och du kommer säkert snubbla över andra saker också. 

Sax

Saxen är ett verktyg som finns i många olika storlekar, och jag rekommenderar att du har ett flertal saxar hemma. Dels för att du kommer att behöva klippa olika stora saker i din handarbetskarriär, och dels då saxen är det verktyg som, åtminstone i mitt hushåll, är det som oftast springer och gömmer sig.

Saxen behöver du egentligen bara när du ska klippa av garn då stickat tyg i regel inte går att klippa i utan att förstöra det. Ska du komplettera dina projekt med tyg är en välslipad sax däremot ett måste! En slö sax som klipper två millimeter bara på en viss punkt i ett visst läge (ni vet alla vad jag menar) kommer nämligen att förta all glädje som ett handarbete kan ge.

  IMG_8961.jpg-for-web-normal

 

Mönster, papper, pennor

Mönster ser ofta ut som en rad tecken och meningslösa symboler, och det kan vara bra att ha möjlighet att skriva ut eller ta en kopia på svårare och längre mönster, så att man kan kladda fritt i det efterhand som man tar sig igenom det. 

I mönstret här nedanför har jag faktiskt valt att stryka delar av mönstret, helt enkelt för att jag tyckte att det hände för mycket i mönstret. Det kan också vara bra att ha några markeringspennor hemma, så att du kan markera speciella sekvenser i mönstret.

Hur du arbetar med mönster är helt upp till dig, och du är fri att hitta de metoder som fungerar i ditt stickande. 

Mönster hittar du lite varstans idag, bland annat delar jag med mig av sådant jag själv stickat och virkat. Det finns mängder med gratis mönster på Internet, och du kan köpa både böcker och tidningar som innehåller stora variationer med mönster. Sedan finns det mönster som ”försvunnit”, och då får man fråga runt på Internet och i bekantskapskretsen och se om någon har mönstret någonstans i gömmorna. Fråga mormor och farmor till exempel. De kanske har någon glömd mönsterskatt uppe på vinden.

 IMG_9041.jpg-for-web-normal

 

Säkerhetsnålen

Säkerhetsnålen är en god vän när du stickar. Just den här säkerhetsnålen är ungefär 10 cm stor, och är utmärkt att ha tillgänglig när du ska spara maskor till senare. Detta kan du behöva göra till exempel när du stickar tröjor. Du kan även spara dina maskor genom att trä upp dem på en tråd som du knyter ihop. Då försvinner inte maskorna någonstans.

En tråd kan även användas som livlina, och träs igenom alla maskor på ett varv. Sticka sedan som vanligt. Gör du fel, kan du alltid återkomma till varvet där livlinan sitter. Det kan vara bra med livlinor när du stickar avancerade saker, till exempel spets.

Mindre säkerhetsnålar kan användas för att hålla ihop ett mindre antal maskor som du behöver till senare. 

Tänk på att alltid notera var i mönstret du placerar din livlina eller sparar maskor, så att du vet hur du ska sticka om/när du återkommer till dessa maskor. Annars är det förgäves att ha en livlina.

 Picture_055.jpg-for-web-normal-1276103875

 

Pärlor och knappar

Pärlor och knappar i olika färger och former är roliga att ha. De lyfter vilket arbete som helst, och kan antingen stickas som en del av arbetet, eller sys fast senare. Pärlor och knappar finns i en mängd olika varianter och prisklasser. Besöker du en pärlbod är risken däremot stor att du inte kommer därifrån.

Du kan trä upp pärlor på ditt garn innan du påbörjar ditt arbete, vilket kan innebära att du kommer ha mängder av pärlor uppträdda på ditt garnnystan medan du stickar eller virkar. En del mönster kan nämligen kräva hundratals pärlor (om du inte stryker bort en del av dem ur mönstret). Du kan även sy fast dina pärlor i efterhand, och då själv avgöra var de ska sitta.

Jag rekommenderar starkt att du har en bra nål till hands när du ska trä upp pärlor på tråd, för annars blir detta arbete betydligt mer pilligt än det behöver vara.

 Picture_057.jpg-for-web-normal

 

Nålar

Knappnålar och vanliga synålar är bra att ha till hands när du stickat klart ditt arbete. Framför allt om du behöver sy ihop olika delar, eller om du ska dekorera med pärlor eller annat. Knappnålar kan du dessutom behöva i hundratal när du blockar ett färdigt arbete. Se därför till att alltid ha gott om knappnålar hemma.

Det finns knappnålar i olika prisklasser, och jag rekommenderar inte riktigt att köpa de allra billigaste varianterna då dessa väldigt lätt böjer sig när du använder dem. Böjda knappnålar är ju inte till alltför stor nytta. Andra tappar lätt sitt färgglada huvud, och då är de inte heller till så stor nytta, även om du självklart kan fortsätta använda dem, fast med lite försiktighet.

 

 

Gummiband, måttband & maskmarkörer

När du vill lägga undan arbetet är det smidigt att använda ett gummiband så att maskorna inte kan glida av stickorna. I denna bild använder jag strumpstickor, vilket innebär att båda ändarna måste säkras. Det går att göra detta med ett enda gummiband om man vill.

Måttbandet är ett måste när du ska räkna ut stickfastheten och virkfastheten, och när du stickar eller virkar saker som ska vara i en viss storlek. Ett mjukt måttband är smidigt att ha eftersom man kan sätta nålar igenom det.

Tänk på att du inte får dra ut din stickning/virkning när du mäter det, för då får du inte rätt mått på det. Lägg ditt arbete platt på ett bord eller en annan plan yta, och mät det på det viset i stället.  

Maskmarkörer kan du enkelt göra själv, och du kan i princip använda vad som helst. Många gånger använder jag ett gummiband eller en bit garn i en annan färg. Maskmarkören är bra att ha när du behöver veta var mitten är, var början på ett varv är, eller vid vilken maska du ska göra den där minskningen vartannat varv. Den hjälper dig med andra ord att hålla koll på vad som är vad i arbetet. Ta för vana att använda maskmarkören när du stickar på rundstickor, eller varhelst du behöver hålla koll på en särskild maska. Den är oumbärlig.

 

Påse med dragkedja

Ett smidigt sätt att hålla ordning på flera garnnystan, och dina projekt, är att ha en påse till dem. Det är självklart jättebra om denna kan förslutas också. Gör dina påsar själv, eller köp något du tycker om.

Medan du stickar kan garnnystanen ligga kvar i påsen, vilket innebär att de inte rymmer och inte trasslar till sig. Lämna en liten glugg som du kan mata på garn genom.

När du stickat klart för stunden lägger du i hela arbetet, inklusive stickorna, i påsen. Dra igen dragkedjan, och ditt projekt ligger säkert i påsen. Stoppa ner i väskan på väg till jobbet, eller i stickkorgen om du inte vill ha projektet framme för tillfället.

Ett tips är att om du stickar efter mönster, så stoppa ner mönstret i påsen också. På det sättet vet du vad det är du stickar och hur du ska fortsätta, om projektet skulle komma att ligga undanstoppat en längre tid.

Undrar du hur man byter garn eller fäster trådar?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *