Blockning

När du stickar eller virkar något finns risken att du tycker att det ser trist ut, och inte alls liknar det mönster du följer. Detta beror på att garnet ”säckar ihop sig” lite, och har ingenting med dig att göra.

Detta är alltså helt normalt, och något som är lätt att göra något åt. När ett arbete är klart blockas det nämligen. Framför allt ska du blocka ett arbete enligt denna metod om du stickat sjalar och spetsmönster. Var försiktigare med blockningen när du stickat kläder – du vill inte riskera att tänja ut plagget för mycket. I dessa fall bör du faktiskt inte göra mer än att lägga plagget på ett plant underlag och fukta lite med hjälp av en sprayflaska. På samma sätt torkar du plagg som du stickat och behövt tvätta.

När du är klar med ditt arbete ska det alltså blockas. Klipp inte av trådarna förrän detta moment är avklarat, så riskerar du inte att arbetet repas upp. Du behöver till att börja med en plan yta som är minst lika stor som ditt arbete. Det fungerar bra att använda en madrass eller en matta som underlag, men ett tips är att köpa ett skumgummipussel till detta moment. Vid ett tillfälle har jag även blockat på en gräsmatta.

Börja med att tappa upp ljummet vatten i handfatet eller i en balja. Hur mycket vatten du behöver beror på hur stort ditt arbete är. Jag brukar ha i lite tvål i vattnet och passa på att ge tyget en tvätt medan jag ändå blöter ner det. Tyget har ju ändå blivit ganska ordentligt hanterat under en längre stund. Tänk på att du vare sig ska skålla dig själv eller det du stickat när du gör det här, så håll vattnet lagom varmt.

Nu ska du blöta ner ditt arbete ordentligt (inte kläder, spraya dem i stället med vatten senare). Låt gärna ligga en stund i vatten, så att fibrerna drar åt sig ordentligt. Var beredd på att garnet kan passa på att släppa lite färg i den här processen, och att det kan lukta blöt hund av alltihopa. Var därför noga med att följa råden för ditt garn i första hand! Vad gäller lukten kommer den försvinna när tyget väl torkar igen.

OBS! Gnugga inte fibrerna, framför allt inte om du blockar ull. Det kan bli förstört då.

När badet är klart är det dags att krama ur det dyblöta tyget. Börja försiktigt och krama ur mer vatten efterhand. Var noga med att inte skada tyget när du vrider ur vattnet. Nu har du ett fuktigt tyg som töjer sig betydligt mycket mer än det gjorde när det var torrt. Det är också därför du INTE ska blocka stickade kläder med denna metod.

Nu är det dags att hitta ett plant underlag där det är möjligt att fästa mängder med nålar. Just nålar är något som du verkligen kommer behöva nu, men har du inte tillräckligt kan det fungera att trä en tråd genom kanterna och därefter spänna tråden i stället. Eftersom just detta arbete är runt kan det vara en god idé att börja i mitten. Spänn ut, men inte till bristningsgränsen, och fäst med nålar på väl valda platser. Att följa mönstret är generellt en god idé. 

Att blocka ett arbete på detta sätt är en tålamodsprövande, tidskrävande och nålslukande process. Ju noggrannare du är i detta skede desto finare kommer ditt slutresultat dock att bli. Ta därför god tid på dig och spara inte på nålarna. Ju fler nålar desto jämnare resultat.

Var beredd på att du med all säkerhet kommer att behöva flytta på nålar både här och där i takt med att du tänjer ut tyget. Ta också för vana att ta ett steg tillbaka då och då för att på avstånd se över blockningen. När tyget sedan torkar kommer det att torka så som du har spänt ut det.

Här är en ananassjal som jag virkat och satt på blockning på en madrass. Det tog en bra stund av nålflyttande att få fram formen och få maskorna spända, trots att tyget har en tydlig trekantig form. Samtidigt är det ingen perfekt blockning där alla kanter är jämna och fina.

När ditt arbete har torkat ordentligt (OBS! Tills det är 100 % torrt!) är det dags att ta loss nålarna och fästa alla trådar och eventuellt montera ihop delar. Se till att du verkligen låter tyget torka till 100 % innan du tar loss det. Är det inte helt torrt när du tar loss det kommer en del av ditt arbete att ha varit förgäves eftersom det kommer att torka så som du lämnar det. Är det däremot helt torrt kommer mönstret att förbli lika fint tills tyget av någon anledning blir blött igen. Vill du då ha ett lika fint resultat igen behöver du tyvärr gå igenom processen igen.

För en tid sedan virkade jag en bebisfilt med mormorsrutor. Jag har fått frågan om mormorsrutor alltid behöver blockas innan man sätter ihop dem, och mitt svar är att det beror på. Ska de virkas ihop maska för maska kan du blocka hela tyget efteråt. Ska du sy ihop rutorna bör de vara blockade till full storlek innan du börjar. Annars finns risken att sömmarna inte tillåter dig att blocka det färdiga tyget till vad det skulle kunna vara.

Till toppen av sidan.