Att sticka muscher

Muscher är små knutar som sticker upp ur arbetet. Till exempel kan muscher användas för att sticka blommönster i spets. De är roliga att göra, men kan också upplevas som lite ”bökiga”, eftersom de kräver att man vänder på arbetet några gånger mitt i stickningen. Väldigt ofta kombineras muscher med olika former av flätstickning för att skapa vackra mönster.
 

Du kan sticka muscher på olika sätt, men grundprincipen är densamma – du behöver många maskor på ett ställe. När du lärt dig grunden kan du testa att göra muscher på olika sätt.

Sticka fram till den punkt där du vill ha muschen. Sticka en maska i främre maskbågen som vanligt, men ta inte av maskan från stickan. Gör en ny maska i bakre maskbågen, sedan en i främre. Fortsätt så tills du har fem maskor eller fler. Släpp ursprungsmaskan från vänster sticka.

Du har nu ökat med fyra maskor eller mer. Vänd på arbetet och sticka de extra maskorna. Vänd igen och sticka samma maskor igen. Vänd en gång till. På detta varv minskar du med två maskor. Vänd arbetet igen. Du har nu tre maskor eller fler på rätt varv. Har du fler maskor behöver du minska en gång till.

Sticka de tre maskorna tillsammans, fortsätt sedan med arbetet som vanligt. Dra åt garnet något extra när du börjar sticka som vanligt igen. På detta sätt undviker du glapp. 

Så här ser muschen ut när den är klar. Muscher kan stickas i olika färger. Byt bara till ny färg när du ska sticka muschen och sticka den i den färgen. Återgå till bakgrundsfärgen igen när muschen är klar. Glöm inte att fästa eventuella trådar vid färgbyte

Muscher kan vara väldigt fina i spets. Lär dig hur man gör här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *