Att sticka en häl

Att sticka hälen på en strumpa kan upplevas som både skrämmande och svårt, men består egentligen av två enkla moment.

Börja med att lägga undan hälften av dina maskor. De maskor som ska vara vilande är de som utgör överdelen av din strumpa. Ett enkelt sätt att tänka är att om du har fördelat dina maskor jämnt, och har början på varv där garnändan från din uppläggning är, så innebär detta att du nu ska sticka fram och tillbaka med de första två stickorna, och inte bry dig om de andra två ett tag framöver.

strumpskaft

Lägg över maskorna från de två första stickorna på en sticka, här har jag lagt 22 maskor på en sticka, och sticka fram och tillbaka i ett mönster som du tycker om. Till exempel vanlig slätstickning. Tänk dock på att börja varje varv med att lyfta den första maskan för att underlätta i ett senare moment.

Hur stor ska hälkilen vara?

En enkel riktlinje när du ska sticka en hälkil är att den ska vara hälften av maskorna bred, och lika många varv hög. I min strumpa har jag lagt upp 44 maskor, vilket innebär att hälkilen ska vara 22 maskor bred och 22 varv hög. Har du en hälkil som är 28 maskor bred ska den vara 28 varv hög. I slutändan bör du ha en flärp som är kvadratisk.

hälkil kvadrat

hälkil

När du gjort detta är det dags att forma själva hälen. Detta gör du med hjälp av kortvarv.

Att sticka kortvarv kan upplevas som lite märkligt, men innebär i praktiken att inte alla maskor per varv stickas innan nästa varv påbörjas. Du ska alltså sticka några maskor och sedan vända, i stället för att sticka varvet ut.

En riktlinje här är att sticka lite mer än 50% av maskorna på det första varvet innan du minskar och vänder. Följ tabellen nedan som en riktlinje för ditt första kortvarv. För min strumpa, med 22 maskor i hälen, ska jag börja mitt kortvarv med att sticka 12 maskor.

20 maskor: sticka 11 maskor
22 maskor: sticka 12 maskor
24 maskor: sticka 13 maskor
26 maskor: sticka 14 maskor
28 maskor: sticka 15 maskor

Sticka därefter två maskor tillsammans, sticka en maska. Vänd.

I mitt exempel har jag nu stickat 12+3=15 maskor, och har alltså 7 maskor kvar på den vänstra stickan när jag vänder för nytt varv. Dessa maskor kommer att bli stickade så småningom och forma själva hälen. I bilden nedan ser du hur det ska se ut efter 13+3 maskor på första kortvarvet, det vill säga med 8 maskor kvar på stickan (jag räknade självklart fel innan jag tog bilden, och tog av nån anledning aldrig någon ny bild efter att jag rättat till felet. Viktigt alltså att kontrollräkna antalet maskor i det här läget.). I bilden har jag redan vänt på varv, och du kan se tydligt att nästa varv verkligen börjar någonstans mitt i stickningen.

kortvarv avigsida

 

Sticka nu enligt följande:

Varv 1: lyft den första maskan avigt, sticka fem maskor avigt, sticka två maskor tillsammans avigt, en avig maska. Vänd.
Varv 2: lyft den första maskan rätt, sticka sex räta maskor, sticka två maskor tillsammans rätt, sticka en rät maska. Vänd.
Varv 3: lyft, sticka sju, två ihop, sticka en och vänd.

Fortsätt på samma sätt tills alla maskorna blivit stickade. Som du märker stickar du fram till den maskan som har ett lite större avstånd till nästa maska (se bilden nedan). Det är denna och nästa maska som du alltid ska sticka ihop innan du stickar en till maska och vänder. Du behöver alltså inte räkna maskorna efter ditt första kortvarv om du inte vill.

kortvarv

att minska i kortvarv

När du stickat klart alla kortvarv är du färdig med själva hälen och har samtidigt vänt stickriktningen i strumpan. Nästa steg är att plocka upp nya maskor längs sidorna för att kunna sticka resten av strumpan.

häl formad

Här nedan kan du se hur hälen ser ut om du skulle sticka den separat. Till höger i bild har jag markerat början på varv med två knappnålar. Som du kan se formas tygstycket betydligt med hjälp av kortvarven.

hälsektion

 Gå vidare till del tre, att plocka upp maskor och forma strumpan

5 Responses to Att sticka en häl

 1. Else says:

  Bästa hälen ever.
  Kan nu nästan…måste fortfarande tjuvkika lite ibland. Tack ♡♡♡♡♡

 2. Marie says:

  Har aldrig stickat häl!Det har varit en omöjlighet tills nu.Tack för din enkla beskrivning utan konstigheter!Är så nöjd och glad!

 3. Alexandra says:

  Hade redan fått riva upp 5 gånger för kunde inte få hälen rätt. Detta var den enda beskrivningen som visade och beskrev på ett lätt sätt hur man skulle göra! Tack!!

 4. Pingback: Att sticka en häl | Anceborgsposten

 5. Frida says:

  Tack!! Denna beskrivning räddade min kväll :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *