Att minska antalet maskor

Precis som med det mesta annat i stickning kan man också minska maskor på olika sätt. Hur man minskar spelar framför allt roll när man stickar spets, eftersom de olika minskningsmetoderna gör att maskan lutar åt olika håll. Detta i sin tur ger olika effekter i mönstret.

Jag ska visa de vanligaste sätten att minska maskor. De fungerar för de flesta mönster, men ta för vana att läsa mönsternyckeln innan du börjar sticka så att du vet hur du förväntas minska i ditt kommande projekt.

 

Sticka två räta tillsammans

Det absolut enklaste sättet att minska antalet maskor är att sticka två maskor samtidigt, som på bilderna nedan, vilket ger en svag lutning åt höger. På svenska hittar du beskrivningen ”sticka två räta tillsammans” och förkortningen ”2 rm tills”. På engelska hittar du ”Knit 2 together” och förkortningen ”K2tog”. I diagram hittar du tecknet ”/”. 

 Du gör denna minskning genom att föra in stickan genom maskorna som vanligt, enda skillnaden är att du tar två maskor samtidigt i stället för en.

 

Som du kan se kommer lutningen av denna typ av minskning att vara åt höger. Detta har betydelse för hur ditt färdiga mönster kommer att se ut. Var därför noga med att följa din stickbeskrivning för hur du ska göra dina ökningar och minskningar, om syftet med dessa är att skapa en viss typ av mönster.

Om du stickar på frihand spelar det betydligt mindre roll hur du väljer att minska, men även då är det fördelaktigt att vara konsekvent. Om du önskar eller behöver går det även att göra denna minskning genom den bakre maskbågen. 

 

 

Lyfta maskor

Vill du i stället ha en svag lutning åt vänster, ska du först lyfta av nästa maska till höger sticka, som om den skulle stickas som vanligt. Därefter stickar du nästa maska som vanligt. Dra sedan den lyfta maskan över den stickade maskan, och släpp den. 

I svenska beskrivningar hittar du ”Lyft en maska som om den skulle stickas rät, sticka en rätmaska, dra den lyfta maskan över den stickade maskan” och den kortare beskrivningen ”lyft 1 m, 1 rm, dra den lyfta m över”.

I engelska beskrivningar hittar du ”Slip one, knit one, pull slipped stitch over” och förkortningen ”s1, k1, PSSO”.  Som du ser blir engelskans beskrivningar snabbt mycket enklare att förstå, även om man till en början kan tro att man inte förstår ett dugg.  

1. Lyft en maska, sticka en maska, och dra sedan den lyfta maskan över den du precis stickade.

Detta ger en lutning åt vänster.

Lyft två och sticka ihop


Detta är ytterligare ett sätt att skapa en vänsterlutande minskning. Börja med att lyfta en maska som om den skulle stickas rät, och gör sedan så med ytterligare en maska. Nu har du två lyfta maskor på höger sticka, vilket du kan se på att garnet går från maska nummer tre på höger sticka (blå pil).

För in vänster sticka i dessa lyfta maskor och sticka dem som vanligt.

Som du ser lutar den minskade maskan åt vänster, vilket kan ha betydelse för ditt mönster.

De olika sätten att minska är vanligt förekommande i spetsmönster, medan ökningar i spetsmönster ofta består av ett omslag. Olika sätt att minska ger olika effekter, så var noga med att följa din stickbeskrivning.

Gå vidare till avmaskning.

4 Responses to Att minska antalet maskor

 1. Helena Rosqvist says:

  Klurar på en mönsterbeskrivning på en liten kofta där det står att när arbetet mäter 14 cm avm för ärmhål vartannat v i var sida 2-1 m…

  Vad betyder 2-1?
  Mvh Helena

  • Linda says:

   Hej, i det här sammanhanget tror jag att det betyder att du ska maska av 2 på första varvet och 1 på nästa. Så varv 1 blir det 2 maskor bort, varv 2 vanligt, varv 3 1 maska bort, varv 4 vanligt. Hoppas det löser sig.

 2. Sonya Petersson says:

  Hej!
  Tack för alla bra och verkligt nybörjarvänliga instruktioner! Jag har en fråga jag hoppas få hjälp med. Har börjat sticka en tröja och kommit till den första ärmen och fastnat vid ärmkullen (isydd ärm, ej raglan). Enligt min mycket knapphändiga stickbeskrivning skall intagningen för ärmkullen göras genom att upprepa 2 räta maskor tillsammans i början av varvet (svagt högerlutande) och 2 räta maskor tillsammans genom bakre maskbågen (svagt vänsterlutande) i slutet av varvet ett antal gånger. Jag förstår beskrivningen så långt. Men eftersom jag har stickat ett prov på hur intagningarna kommer att se ut så kan jag se att de inte blir två exakt spegelvända sidor av varje ärm. Borde jag göra så att jag på den andra ärmen stickar intagningarna genom bakre maskbågen i början av varvet och två räta maskor tillsammans i slutet av varvet för att få två ärmar med likadana intagningar vid främre ärmkullen (mot bröstet) och vid bakre (mot ryggen)? Det står inget om detta i stickbeskrivningen.

  Bästa hälsningar /Sonya Petersson

  • Linda says:

   Hej, och tack för din kommentar. Om jag förstår din fråga rätt får du olika resultat på båda ärmarna fast du följer samma stickbeskrivning? Kan det vara så att du stickar de två ärmarna från olika håll? Testa att prova med din lösning, blir det rätt utseendemässigt så är det rätt. Ibland blir det så att man får anpassa beskrivningarna efter den egna sticktekniken. Hoppas det ordnar sig! Mvh, Linda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *