Att maska av

Att maska av din stickning

Maskar av gör du av två skäl. Antingen är du klar med arbetet och vill se till att det inte repas upp, eller så vill du forma ditt arbete på något sätt. Oavsett varför du maskar av så gör du detta på samma sätt. Här visar jag hur du går till väga.

På engelska kommer du stöta på termen ”bind off” och dess förkortning BO. Det är också bra att veta att i diagram brukar inte avmaskning ingå, utan du maskar av när du avslutat diagrammet, eller när du själv känner för det.

När du har stickat klart ditt arbete måste du maska av. Det finns olika tekniker även för detta, men här visar jag hur du kan maska av med räta maskor.

Börja avmaskningsvarvet med att sticka två maskor som vanligt. För sedan in vänster sticka i den bakre maskan, det vill säga den första maskan på höger sticka, och dra den över den andra. När du gjort detta har du en maska kvar på höger sticka, och 13 på vänster om du började med 15 maskor. Sticka en till maska, och upprepa. 

Fortsätt tills du har maskat av alla maskor. I bilden ovan har jag precis dragit den ena maskan över den andra och ska precis släppa den maska som hålls kvar på vänster sticka. Som du kan se har de avmaskade maskorna bildat en fin kant på höger sida, medan det fortfarande finns maskor kvar på vänster sticka. Tänk på att inte maska av för hårt då kanten annars lätt kan bli otöjbar och inte alls som du önskade för arbetet. Det går alltså åt en hel del garn till detta sista varv.

Klipp av garnet när du kommit till den sista maskan, och dra det genom den så som den röda pilen visar. Nu har du maskat av och kan börja med efterarbetet. Ska arbetet blockas kan du vänta med alla lösa trådändar och i stället fästa dem när blockningen är klar.

 

Kom ihåg: Maska inte av för hårt, då blir kanten mer spänd än resten av arbetet, vilket inte alltid är önskvärt.

Tänk på: Till avmaskning går det också åt garn. Se till att det finns tillräckligt om du stickar större stycken.

 Nu har du lärt dig alla grunderna i stickning: uppläggning, räta maskor, aviga maskor, öka antalet maskor, minska antalet maskor och att maska av. Nu är det dags att träna på det du lärt dig. När du känner dig redo är det dags att gå vidare.

Lycka till!

2 Responses to Att maska av

 1. Sina says:

  Tack för en superbra sida!! Jag undrar hur jag får mitt verk att öka på längden. Jag har nu virkat min första ”tygbit” men den ökade på bredden och blev ungefär tre gånger så bred som när jag började med den.

  • Linda says:

   Hej, tack ☺️

   Jag antar att du menar att det färdiga tyget blev elastiskt på bredden och inte på längden? Har inte en färdig bit att titta på, men jag tror att det blir så helt enkelt. Du skulle kunna vända på tyget, så att bredden blir längden? Kanske någon läsare har förslag?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *