Att lägga upp maskor

För att kunna börja sticka behöver du framför allt ett par stickor och ett garnnystan. Välj ett par stickor som är lagom tjocka, och ett enkelt garn. När du köper stickor för första gången är det viktigaste att du får ett par stickor som är lätta att arbeta med. Stickor i storlek 3-4 mm skulle jag rekommendera, eftersom tunnare stickor är lite extra pilliga att börja med, medan tjockare stickor kan kännas för klumpiga att arbeta med. Sen när du kan grunderna är det lättare att fortsätta med olika typer av stickor.

Det finns stickor i många olika material. Välj ett material som du rent spontant känner vore roligast att arbeta med. Metall, plast och trä är de vanligaste.

IMG_7891.JPG-for-web-normal

Det finns många olika garner i butik, och ett lättarbetat syntetgarn i lagom grovlek kostar ca 20-25 kr per nystan. Jag började med ett sådant att öva grunderna på, och det rekommenderar jag också till alla nybörjare att göra. När du redan kan grunderna och har övat upp din teknik lite grann kan du köpa ett roligare garn och sticka till exempel en halsduk. Vilket garn du väljer beror helt på din egen personliga smak. Köp helt enkelt det du vill ha och det du känner att du har råd med.

Kom ihåg: är du osäker på vad du behöver brukar personalen i garnbutikerna vara mycket trevliga och hjälper dig gärna med både stickor, garn och inspiration! Våga fråga!

 

Uppläggningar

Det första du behöver när du ska börja sticka är maskor. Dessa behöver du lägga upp, och det är inte särskilt svårt att göra det. Många minns kanske hur mamma, mormor eller skolfröken hjälpte till med att just lägga upp maskorna, och att man sedan klarade sig ganska bra på egen hand.

Det finns flera olika metoder för att lägga upp maskor i stickning. Än så länge beskriver jag enbart korsuppläggning, men målet är att i framtiden beskriva flera olika uppläggningsmetoder, och försöka förklara fördelar och nackdelar med dem.

Den engelska termen för uppläggning är ”cast on”, och förkortas CO.

    

Korsuppläggning

Innan du kan börja sticka behöver du lägga upp dina maskor. För att kunna göra detta behöver du först en ögla. Lägg garnet i handen på det här viset, det vill säga runt pekfinger och långfinger, och låt garnändarna korsa varandra som på bilden. Det spelar ingen roll vilken hand du använder. Jag är vänsterhänt, och därför blir det vänster här. Följ den röda pilen i bilden, och ta hjälp av ett finger eller en virknål eller en sticka för att få upp garnet som om du skulle göra en knut. Dra inte igenom garnändan, utan dra åt knuten under öglan. Det blir som på bilden nedan.

Det engelska namnet för denna typ av uppläggning är ”long tail cast on”, och den beskriver bättre hur den här uppläggningen fungerar. Ju fler maskor du behöver lägga upp, desto längre in på garnet behöver du nämligen börja. Därav den långa svansen. 

När du gjort din ögla sätter du den på en eller båda av dina stickor. Hur många stickor du vill använda är helt upp till dig. Lägger du upp på båda stickorna får du en lite lösare uppläggning, vilket kan vara trevligare att ha att göra med. 

Tänk på att om du lägger upp med den här tekniken så måste du ha tillräckligt med garn i den korta änden av garnet, det vill säga svansen, så att det räcker till det antal maskor som du vill lägga upp. Ska du ha 10 maskor behövs en kortare ände, än om du ska lägga upp 100 maskor. Tids nog lär du dig att uppskatta ungefär hur mycket garn du behöver till din uppläggning.

Just nu behöver du inte ha så mycket garn i garnänden, utan det räcker med 20-25 cm. Märker du att du får alldeles för mycket garn över, eller att garnet inte räcker, då är det bara att ta upp och börja om igen. Var inte rädd för att göra detta. Det kan vara irriterande, men jag föredrar att börja om i stället för att fortsätta med nån annan uppläggningsmetod.

Börja med att hålla ditt garn som på bilden ovan. Den ”röda tråden” är den som går till nystanet, och denna brukar jag lägga över pekfingret, medan den ”blå tråden” är den korta garnänden, och den lägger jag runt tummen, som på bilden nedan. Håll stickorna i höger hand, och trådarna på vänster. Se till att du har trådarna lagom spända. Om du håller trådarna för löst blir uppläggningen bara onödigt svår.

 

På den första bilden ovan har jag redan lagt upp tre maskor (inklusive öglan), men det är ingenting som påverkar hur du ska hålla trådarna. På den andra bilden ser du första steget i hur du lägger upp maskor. Börja med att föra stickan/stickorna över den garnända (blå) som är närmast dig runt tummen. Fånga upp garnet genom att föra stickan/stickorna under garnet. För därefter stickan/stickorna över den första tråden på pekfingret, sen pilriktning 2. Titta på bilderna 1-4 här nedan för att se steg för steg hur det ser ut att skapa en ny maska.

 1. Du har fångat upp den första tråden.

 

 2. Du har fångat upp den andra tråden.

 

 3. Nu har du en ny maska på stickan, men du håller fortfarande garnet runt tummen. Släpp den nu.

 

 4. Dra åt i garnändan nu (5. på bilden) så att öglan som du hade runt tummen försvinner. Nu är din nya maska klar. Fortsätt på samma sätt tills du har så många maskor som du behöver.

 

När du gjort dina maskor ser det ut som på bilden här ovan. På bilden har jag lagt upp 20 maskor. Gör det till en vana att alltid räkna maskorna du lagt upp innan du börjar sticka, så att du är säker på att du har tillräckligt många maskor. Detta kan vara trist om du har 100+ maskor, men samtidigt är det värt det, särskilt om du ska sticka avancerade mönster.

Ta också för vana att då och då kontrollräkna dina maskor när du stickat ett tag, för att vara säker på att du inte ökat/minskat av misstag. Dra nu av den ena stickan, om du har lagt upp på två stickor.

Nu är det dags att börja sticka!

7 Responses to Att lägga upp maskor

 1. Saga-Lotta says:

  Hej!
  Hur tar man bort för många maskor när man både stickar med aviga – och rätta maskor?

 2. Rojbin Kara says:

  Hej! Hur lägger man till en extra mask efter att ha stickat ett par rader?

  Hälsningar
  Rojbin

  • Linda says:

   Hej, du gör nya maskor antingen genom att göra ett omslag eller genom att sticka två maskor i samma maska. Ett omslag använder du mitt i ett varv och om du vill att det ska synas lite att du ökat maskor (det blir ett litet hål). Den andra metoden passar bra i slutet på ett varv, men även om du vill skapa muscher (många maskor i samma maska) som ska vara dekorativa.

 3. Johanna Ohlsson says:

  Hej.
  Jag ska sticka mitt första babysocksmönster men kommer inte igång för jag förstår inte hur jag ska börja. Så här står det: ”Lägg upp 48 m på st 2;5 med två trådar. Tag bort en tråd och sticka resår..”
  Hur lägger man upp med två trådar och varför man ta bort en?
  Jag är tacksam för all hjälp jag kan få. Jag är så ivrig med att komma igång o sticksessa :)

  Mvh Johanna

  • Linda says:

   Hej Johanna!
   Om du lägger upp med två trådar får du en tjockare uppläggning och en stabilare kant. Uppläggningen gör du som vanligt, fast med dubbel tråd. Varje maska har då två trådar som stickas som om det vore en på nästa varv. Resten av strumpan vill du ha tunnare och mer elastisk, därför fortsätter du med en tråd.
   Tänk på att det inte finns nåt rätt eller fel i stickning, utan du stickar så som du vill sticka. Är det så att du inte vill lägga upp med två trådar så struntar du i det. Testa och se vad du tycker bäst om, är en god tanke. Lycka till :-)
   Linda, MyDesign

 4. Pingback: stickning pågår | Brunnsgatan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *